18 Νοεμβρίου, 2021 Best Cybernetics

Είναι το Influencer Marketing ιδανικό για το brand μου ή απλά ξοδεύω λεφτά;

Η “επιστράτευση” διάσημων (ηθοποιών, ποδοσφαιριστών, κ.λπ.) για την προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, είναι μια πανάρχαια διαφημιστική τακτική (και συνάμα διαχρονική). Στην πραγματικότητα, υπάρχει από το 1760, όταν ο Josiah Wedgwood χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τις βασιλικές του διασυνδέσεις για να πουλήσει τα branded πιάτα του.
 
Σήμερα, λόγω και της αυξημένης χρήσης των Social Media, τα brands ανεβαίνουν στο τρένο του Influencer Marketing, λες και η επιτυχία τους εξαρτάται από αυτό. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο τρένο για κάθε επιχείρηση. Στην πραγματικότητα, για κάποιες επιχειρήσεις, μπορεί να είναι μια πολύ κακή επένδυση.
 
Αυτή την εβδομάδα, οι #DigitalSuperheroes ετοίμασαν 2 συμβουλές και 2 βασικές ερωτήσεις, για να ανακαλύψεις εάν το Influencer Marketing είναι ιδανικό για το brand σου. Πάμε να τις δούμε;

  1. Προσδιόρισε σαφώς τους στόχους της καμπάνιας σου

Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις τον ιδανικό influencer για τη καμπάνια σου, φρόντισε να την αναλύσεις πλήρως, ώστε να είναι ξεκάθαρος ο στόχος της.
 
Για παράδειγμα, μια καμπάνια που βασίζεται στο Influencer Marketing μπορεί να στοχεύει:

  • στην αύξηση των πωλήσεων ενός συγκεκριμένου προϊόντος για μια συγκεκριμένη περίοδο
  • στη αύξηση της αναγνωρισιμότητας του brand
  • στην δημιουργία μεγαλύτερης κίνησης προς μια ιστοσελίδα
  • στην αύξηση του engagement των χρηστών στα Social Media του brand, κ.λπ.

 
Είναι σημαντικό, οι στόχοι που ορίζεις να είναι SMART (Specific=συγκεκριμένοι, Measurable=μετρήσιμοι, Attainable=εφικτοί, Relevant=σχετικοί και Timely=έγκαιροι).

  1. Ανέλυσε την αγορά σου

Όπως κάθε βιομηχανία έχει το δικό της κοινό, έτσι και οι influencers. Προσπάθησε να βρεις τον influencer του οποίου το κοινό και το expertise ταιριάζει με αυτό της αγοράς σου. Προσοχή! Ορισμένες αγορές, πιθανόν να μην είναι κατάλληλες για Influencer Marketing (κυρίως λόγω του κοινού, στο οποίο απευθύνονται).
 
Για παράδειγμα, μια κατασκευαστική εταιρεία μπορεί να μην έχει την ίδια επιτυχία μέσω του Influencer Marketing, με μια εταιρεία cosmetics. Πάντα πρέπει να δίνεις προσοχή στο κοινό στο οποίο απευθύνεσαι.

  1. Μπορεί το Influencer Marketing να συμβαδίσει με το ήδη υπάρχον πλάνο σου;

Ιδανικά, έχεις ήδη κάποιο Marketing Plan που ακολουθείς. Προτού προσθέσεις το Influencer Marketing σε αυτό, βεβαιώσου πως μπορεί να συμβαδίσει άψογα με την τρέχουσα στρατηγική. ΜΗΝ κάνεις βιαστικά βήματα και μην τα προσπερνάς!
 
Το Influencer Marketing μπορεί να συνδυαστεί άριστα με το Social Media Marketing και το Content Marketing. Τα μεγάλα brands συνεργάζονται με influencers για να δημιουργήσουν επιπλέον engagement στους Social Media λογαριασμούς τους, καθώς και μοναδικά άρθρα για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.

  1. Έχεις το budget για μια τέτοια καμπάνια;

Όπως όλοι οι επαγγελματίες, έτσι και οι influencers δουλεύουν επί πληρωμή. Ανάλογα με την ποιότητα της δουλειάς και τον ποιοτικό αριθμό των followers τους, οι influencers μπορούν να χρεώσουν μέχρι να μερικές χιλιάδες ευρώ για ένα Social Media post.
 
Φυσικά, υπάρχουν και αρκετοί micro-influencers που μπορείτε να αξιοποιήσετε και κοστίζουν πολύ λιγότερο.
—————————
Αν και το Influencer Marketing έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 11 φορές υψηλότερο ROI (Return Of Investment) σε σύγκριση με τις παραδοσιακές marketing τακτικές, δεν ταιριάζει με την φιλοσοφία ή την στρατηγική κάθε επιχείρησης. Παρότι στο marketing δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές (1, 2) και απαντώντας στις ερωτήσεις μας (3, 4), μπορείς να αποκτήσεις μια σαφή εικόνα για το αν το Influencer Marketing είναι ιδανικό για το brand σου.
 
Αν έχεις κάποια απορία ή χρειάζεσαι καθοδήγηση, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας και οι #DigitalSuperheroes θα φροντίσουν για σένα!
 

Συγγραφέας άρθρου: Θ. Παυλόπουλος

 

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.