4 Νοεμβρίου, 2018 Best Cybernetics

Remote Work: 4 μαθήματα για τους Managers

Εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, και κυρίως λόγω της πανδημίας του COVID-19, εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα, οι managers είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν αυτή την εμπειρία.

Τα αποτελέσματα ΔΕΝ ήταν θετικά.

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review, το 40% των managers και των προϊσταμένων εξέφρασαν χαμηλή εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να διαχειρίζονται εργαζομένους από απόσταση.

Μην βιαστείς να βγάλεις συμπέρασμα, όμως. Η εξ αποστάσεως εργασία είναι περισσότερο αποδοτική, αρκεί να μάθεις να αξιοποιείς σωστά τα 4 βασικά μαθήματα που μας έδωσε αυτά τα δύο χρόνια. Πάμε να τα δούμε;

Η έλλειψη ανθρώπινης αλληλεπίδρασης είναι μεγάλη απειλή

Οι καθημερινές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων είναι κρίσιμες για την κουλτούρα της εταιρείας & την ευτυχία των εργαζομένων. Χρειάζεται, λοιπόν, να βρεις τον κατάλληλο τρόπο να τις διατηρείς και εξ αποστάσεως.

Γνωρίζοντας αυτό, συγκέντρωσε ιδέες για αλληλεπίδραση από τους συνεργάτες/υπαλλήλους σου (ή από ειδικούς στο χώρο του Team Building) και προσπάθησε να τις υλοποιήσεις. Αυτό θα βελτιώσει πολύ τις σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων της εταιρείας σου και θα αυξήσει ραγδαία την αποδοτικότητά τους.

Άντε, ας σου δώσουμε και μερικές προτάσεις: ομαδικά μαθήματα yoga, διαλλείματα για social hour ή ανεπίσημα online γεύματα.

Η δημιουργία social boxes πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα

Για να «πετύχει» η εξ αποστάσεως εργασία απαιτείται η δημιουργία μιας στιβαρής δομής. Γι’ αυτό θα πρέπει, εικονικά, να χτίσεις τα social boxes που έχουν όλοι συνηθίσει να έχουν στην εταιρεία. Για να γίνει αυτό, δημιούργησε κανάλια επικοινωνίας που θα επιτρέπουν στους εργαζομένους να λύσουν μαζί κοινές προκλήσεις που προκύπτουν λόγω της εργασίας από το σπίτι.

Έχεις υπαλλήλους που είναι γονείς με παιδιά στο σπίτι ή έχουν ηλικιωμένους συγγενείς σε οίκους ευγηρίας; Τοποθέτησε αυτά τα άτομα σε ομαδικούς θεματικούς χώρους συνεργασίας, ώστε να αυξήσεις την αφοσίωση & τη συμμετοχή τους, και ταυτόχρονα να τους βοηθήσεις να είναι πιο παραγωγικοί.

Business Target Concept With Woo 1 Scaled, Best Cybernetics

Ο προγραμματισμός της εξ αποστάσεως εργασίας είναι ένας εφιάλτης

Προφανώς, δε μπορείς να περιμένεις να έχουν όλοι το ίδιο πρόγραμμα εργασίας με σένα, αφού ο καθένας δουλεύει κάτω από διαφορετικές συνθήκες (ή και από διαφορετικές χώρες ακόμα).

Ο κάθε υπάλληλος θα πρέπει να οριοθετήσει την εργασία & την προσωπική του ζωή με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, ώστε να μπορέσει να τα φέρει σε ισορροπία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ο κάθε manager να επιτρέπει την δημιουργία πιο ευέλικτων προγραμμάτων εργασίας, αλλά διατηρώντας μερικές κοινές ώρες για meetings & επικοινωνία.

Βάλε τον εαυτό σου στη θέση των υπαλλήλων σου

Οι managers πρέπει να κατανοήσουν πως οι υπάλληλοι που εργάζονται απομακρυσμένα βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με πολλούς αντιπερισπασμούς. Οι managers συνήθως έχουν υψηλές προσδοκίες & πολύ χαμηλή ενσυναίσθηση. Μην πέσεις σε αυτή την παγίδα! Γίνε περισσότερο ρεαλιστής και βοήθησε τους εργαζομένους σου.

Έτσι πέρα από την διασφάλιση της αποδοτικότητάς τους, εξασφαλίζεις ότι θα θέλουν να συνεργαστούν μαζί σου, ακόμη και μετά το τέλος της υποχρεωτικής εξ αποστάσεως εργασίας.


Όπως είναι φανερό, μερικοί μήνες απομακρυσμένης εργασίας είναι αρκετοί για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις βασικές της πτυχές. Τώρα, είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις ένα μοναδικό περιβάλλον εξ αποστάσεως εργασίας για τους υπαλλήλους σου. Let’s do it!

Συγγραφέας άρθρου: Θ. Παυλόπουλος

 

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.