12 Μαρτίου, 2018 admin

Χρόνια πολλά Web!

Σήμερα ταξιδεύουμε 29 χρόνια πίσω σε ένα δωμάτιο του CERN…

Εκεί βλέπουμε έναν νέο με το όνομα Τιμ Μπέρνερς Λί  να σπάει το κεφάλι του προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χειρισμού του όγκου προγραμμάτων και ερευνητών που του έχει ανατεθεί. Μετά από πολλές ώρες σκέψης συλλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες ιδέες της σύγχρονης ιστορίας.. Τον Παγκόσμιο Ιστό! Με συνεργάτες τους  Βάνεβαρ ΜπουςΤεντ ΝέλσονΝτάγκλας Έγκλεμπαρτ, δημιούργησε το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου (το λεγόμενο http://) όπου είναι και η γλώσσα επικοινωνίας των υπολογιστών ενώ παράλληλα επινόησε και τον παγκόσμιο τρόπο αναγνώρισης κάθε “εγγράφου” αποδίδοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό, μαζί με ένα αναγνωριστικό διεύθυνσης ή κατα κόσμον γνωστό URL. 

[envira-gallery id="2831"]

Εικόνα: O ιδρυτής του Worldwide Web Sir Tim Berners Lee

 Το 1990 και ενώ τελείωνε την δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης (browser) διαπίστωσε ότι πρέπει να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης (Server) καθώς και μιας γλώσσας περιγραφής του εγγράφου που μεταδίδεται. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε η γλώσσα ΗΤΜL ενώ το 1991 και ενώ περίμενε την δημοσιοποίηση του έργου του από το CERN δημιούργησε τον πρώτο server (info.cern.ch.) διανέμοντας παράλληλα ελεύθερα το πρόγραμμα περιήγησης και το λογισμικό του μέσω του διαδικτύου! Παράλληλα, άρχισε να «διαφημίζει» το δημιούργημά του μέσω των Ομάδων Νέων (Newsgroups) ενώ σύντομα άρχισε να επικοινωνεί με χρήστες και να βελτιώνει τη δημιουργία του, χρησιμοποιώντας τις υποδείξεις τους. Συνέπεια όλων αυτών ήταν οι χρήστες του Παγκόσμιου Ιστού όπως ο ίδιος είχε ονομάσει, να αυξάνονται αλματωδώς με αποτέλεσμα η νέα υπηρεσία που τόσο απλόχερα προσέφερε ο Λί, να χρειάζεται την δημιουργία νέου λογισμικού περιήγησης, όπως και έγινε με την δημιουργία του Μosaic που αποτελεί τον πρόγονο του Netscape Navigator.

[envira-gallery id="2834"]

                                                                           Εικόνα: O Tim Berners Lee είναι ο ιδρυτής του W3C

Η επινόηση του Τιμ Μπέρνερς Λι μεταμόρφωσε τον κόσμο, αφού άλλαξε τα στάνταρ όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας, όπως διακίνηση και εμπόριο αγαθών, εκπαίδευση, ταξίδια, ενημέρωση, χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Είναι αυτή που πραγματικά άνοιξε το Διαδίκτυο σε πολύ ευρεία μάζα χρηστών σε ολόκληρο τον πλανήτη και σβήνει το 29ο κεράκι ζωής του!

, , ,

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.