13 Μαρτίου, 2018 admin

Η τεχνητή νοημοσύνη το όπλο για την εξάλειψη των ψευδών ειδήσεων!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των σύγχρονων κοινωνικών δικτύων αποτελεί η διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Φαίνεται όμως ότι τώρα απέκτησαν έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια να καταπολεμήσουν την ευρεία εξάπλωση τους..

Ήδη το Facebook και το Twitter ξεκίνησαν ενέργειες, προκειμένου να περιορίσουν την ροή ψευδών ειδήσεων την αλλά ότι και να έχουν κάνει μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι αρκετό. Και τα δύο πολυάριθμα δίκτυα απασχολούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων μόνο και μόνο για να “κόβουν” όσο μπορούν την ροή τους. Φαίνεται όμως ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να λύσει το πρόβλημα, καθώς ο ισραηλινής καταγωγής  Ορ Λεβί πρώην επιστημονικός σύμβουλος στο e-bay, ανέπτυξε έναν προχωρημένο αλγόριθμο που όπως αναφέρει μπορεί να εντοπίσει σε ποσοστό 90% τις ψευδές ειδήσεις.

Στην αρχή ξεκίνησε ως ένα πείραμα, καθώς ήθελε να διαπιστώσει αν μπορούν οι άνθρωποι να εντοπίσουν τις αυτόματα δημιουργημένες ψευδές ειδήσεις από τις αληθινές. Το πείραμα σημείωσε επιτυχία, και έτσι ο Λεβί κατάλαβε ότι από την στιγμή που οι ψευδές ειδήσεις μπορούν να δημιουργηθούν αυτόματα, τότε η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρεμβαίνει και να τις εντοπίζει. Έτσι το 2017 γεννήθηκε o Adverif.ai, ένας εξελιγμένος αλγόριθμος ο οποίος παίρνει το υπάρχον περιεχόμενο και πρώτα ελέγχει για να διαπιστώσει εάν έχει ήδη αξιολογηθεί και είναι αξιόπιστο από άλλες πηγές ελέγχου γεγονότων. Σύμφωνα με τον Λεβί, οι ψεύτικες ειδήσεις μπορεί να εντοπιστούν εν μέρει λόγω της γλώσσας που χρησιμοποιείται σε τέτοιες δημοσιεύσεις, των σύντομων παραγράφων γεμάτων συναίσθημα και εξάρσεις, των θαυμαστικών και των ερωτηματικών, κάτι που δεν συνηθίζεται στις αξιόπιστες ειδήσεις.

Οι κύριοι τομείς που απευθύνεται η Adverif.ai είναι διαφημιστική αγορά, οι όμιλοι ενημέρωσης και διαδικτυακών μέσων, καθώς και οι κυβερνητικοί και οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί. Η μεγαλύτερη κατανομή του κακόβουλου περιεχομένου εντοπίζεται στην διαφημιστική αγορά με τα clickbait, δηλαδή τους πιασάρικους τίτλους προκειμένου να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κόψουμε το κανάλι μεταξύ των διαφημιστικών δικτύων και αυτών που διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις. Άπαξ και δεν έχουν τα κίνητρα, ελπίζουμε ότι θα στραφούν προς άλλους τομείς » λέει ο Λεβί.

Όπως ο ίδιος αναφέρει είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί το 100% ελέγχου των ψευδών ειδήσεων και ότι το εργαλείο που διαθέτει η εταιρία του σε καμία περίπτωση δεν θα αντικαταστήσει πλήρως τον ανθρώπινο έλεγχο, αλλά θα επιταχύνει την διαδικασία.

, , ,

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.