Ο μεγάλος θεωρητικός φυσικός έσβησε στα 76 του χρόνια..
Ήσυχα στον ύπνο του έφυγε σήμερα ο μεγάλος Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το πρωί η οικογένεια του.
“Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα”, ο οποίος “ήταν σπάνιος άνθρωπος” και “σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη”, τόνισαν τα παιδιά του κοσμολόγου, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association. “Μια φορά είχε πει “δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς”. Θα μας λείπει για πάντα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση των παιδιών του, την οποία αναμετέδωσε επίσης το BBC.
Το ασθενικό σώμα του μεγάλου θεωρητικού δεν αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο στο κολοσσιαίο πνεύμα του να αναδείξει την πλήρη διαύγεια του μυαλού του ταράζοντας πολλές φορές τα νερά της επιστήμης. Μαχητής της ζωής στα 21 του χρόνια χτυπήθηκε από την νόσο παράλυσης του κινητικού νευρώνα, καθηλώνοντας τον σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του. Όσο τα χρόνια περνούσαν η κατάσταση του χειροτέρευε με αποτέλεσμα να μιλάει υποβοηθούμενος από ηλεκτρονικά μέσα και να έχει έλεγχο κίνησης μόνο σε ένα δάχτυλο του. Άλλωστε όπως ο ίδιος είχε πεί ” Ποτέ δεν περίμενα να φτάσω στα 75″.
Το πνεύμα του ωστόσο παρέμενε ακμαιότατο και η καθολική αναγνώριση του από τον επιστημονικό και όχι μόνο τομέα, ήρθε με το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, ενώ ήταν ο συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων, με κορυφαίο τη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», που είχε εκδοθεί το 1988, μεταφράσθηκε σε 40 γλώσσες (και στα ελληνικά) και πούλησε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα και το οποίο παρέμεινε στην λίστα των κυριακάτικων Times για περισσότερες από 237 εβδομάδες.
Δεν φοβόταν τον θάνατο ενώ πολλές φορές βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πυρά του θρησκευτικού κόσμου ιδίως μετά την έκδοση του βιβλίου του “Το Μεγάλο Σχέδιο” όπου δήλωσε προκλητικά δεν χρειαζόταν καθόλου ο Θεός για να εξηγηθεί το σύμπαν κάτι που ποτέ δεν έπαψε να υποστηρίζει καθώς συμπληρωματικά είχε πεί: “Θεωρώ τον εγκέφαλο ένα κομπιούτερ που θα σταματήσει να δουλεύει, όταν τα μέρη του χαλάσουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μεταθανάτια ζωή για τους χαλασμένους κομπιούτερ. Αυτό είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι“.