15 Ιανουαρίου, 2019 admin

Ο Ζούκερμπεργκ χρηματοδοτεί ασύρματα εμφυτεύματα που ελέγχουν τον εγκέφαλο για τη θεραπεία ασθενειών

O Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο 34χρονος διευθύνων σύμβουλος του Facebook και η σύζυγός του Πρισίλα Τσαν, επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στις τεχνολογίες ελέγχου του νου, σύμφωνα με το Business Insider.

Χρηματοδοτούμενο από την ερευνητική τους εταιρεία βιοϊατρικής, το ζευγάρι βοηθά στη χρηματοδότηση έρευνας που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από νευροκινητικές διαταραχές.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του παιδίατρος Πρισίλα Τσαν έχουν πουλήσει σχεδόν 30 εκατομμύρια μετοχές του Facebook για τη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου βιοϊατρικού ερευνητικού προγράμματος, το οποίο ονομάζεται Πρωτοβουλία Chan Zuckerberg (CZI), με στόχο να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες μέσα σε μια γενιά.

Μια λιγότερο δημοσιευμένη συνιστώσα αυτού του προγράμματος 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει εργασίες σε διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής, συσκευές που ουσιαστικά μεταφράζουν τις σκέψεις σε εντολές. Ένα πρόσφατο πρότζεκτ είναι ένα ασύρματο εμφύτευμα εγκεφάλου που μπορεί να καταγράφει, να διεγείρει και να διακόπτει την κίνηση ενός πιθήκου σε πραγματικό χρόνο.

Οι ερευνητές που χρηματοδοτούνται από την CZI σκιαγραφούν μια ασύρματη συσκευή εγκεφάλου εμφυτευμένη σε πρωτεύοντα θηλαστικά που μπορεί να καταγράψει, να διεγείρει και να τροποποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο – τουλάχιστον στα πρωτεύοντα. Η συσκευή μπορεί να αισθανθεί μια φυσιολογική κίνηση και να την σταματήσει αμέσως, σύμφωνα με τους ερευνητές του Chan Zuckerberg BIohub, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας ιατρικών ερευνών στο CZI.

Εάν η τεχνολογία αποτυπωθεί στον άνθρωπο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για όσους πάσχουν από ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η επιληψία σταματώντας τις ακούσιες μυϊκές κινήσεις μόλις αρχίζουν.

«Η συσκευή μας είναι σε θέση να παρακολουθεί τον εγκέφαλο του πρωτεύοντος ενώ παρέχει τη θεραπεία για να γνωρίζετε ακριβώς τι συμβαίνει», δήλωσε η ερευνητρια Rikky Muller – καθηγήτρια της επιστήμης των υπολογιστών και μηχανικής στο UC Berkeley και ερευνήτρια του Biohub.

Οι εφαρμογές των διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής είναι εκτεταμένες: ενώ μερικοί ερευνητές επικεντρώνονται στη χρήση τους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους με τραύματα του νωτιαίου μυελού ή άλλες ασθένειες που επηρεάζουν την κίνηση, άλλοι αποσκοπούν να τις δουν να μεταμορφώνουν το πώς όλοι αλληλεπιδρούν με φορητούς υπολογιστές και smartphones.
Τόσο ένα τμήμα στο Facebook που ονομάζεται πρώην Κτίριο 8, όσο και μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Έλον Μασκ, η οποία ονομάζεται Neuralink, δήλωσαν ότι εργάζονται για το τελευταίο.

Η Muller δήλωσε ότι η έρευνά της στο Biohub απομακρύνεται από την άλλη εργασία που διεξάγεται στο Facebook για τις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή.

Η Muller περιγράφει στο έγγραφό της πώς εκείνη και μια ομάδα ερευνητών του Berkeley συνεργάστηκαν με την έναρξη της ιατρικής συσκευής Cortera για να χρησιμοποιήσουν μια ασύρματη εμφυτεύσιμη συσκευή στον εγκέφαλο που ονομάζεται ”Wand” για «να εμποδίσει τους πιθήκους να κάνουν μια εκπαιδευμένη συμπεριφορά».

Τοποθετημένη στο κεφάλι του πιθήκου, η ασύρματη συσκευή ήταν σε θέση να αξιοποιήσει τον εγκέφαλο του πρωτεύοντος και να «καταγράψει, να διεγείρει και να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του πιθήκου σε πραγματικό χρόνο». Η συσκευή το έπραξε με «ανίχνευση» όταν ο πίθηκος επρόκειτο να μετακινήσει κάτι, οπότε αμέσως έστελνε ένα «στοχευμένο ηλεκτρικό σήμα» στο δεξιό μέρος του εγκεφάλου του.

Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποιεί 128 ηλεκτρόδια ή αγωγούς, τοποθετημένα απευθείας στον εγκέφαλο του πρωτεύοντος – περίπου 31 φορές περισσότερα ηλεκτρόδια από τις σημερινές ανθρώπινες συσκευές εγκεφάλου-υπολογιστή, οι οποίες περιορίζονται σε 4-8 ηλεκτρόδια.

Πρόκειται για μια μεγάλη απόκλιση από τις τρέχουσες συσκευές, οι οποίες συνήθως απαιτούν πολλαπλά τεμάχια ογκώδους εξοπλισμού και μπορούν μόνο να ανιχνεύσουν κίνηση ή να την διακόψουν κάθε φορά. Η συσκευή της Muller το κάνει ταυτόχρονα.

«Πιστεύω ότι αυτή η συσκευή ανοίγει δυνατότητες για νέες μορφές θεραπειών», δήλωσε η Muller, της οποίας η εργασία για τη διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής είναι μόνο ένα μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου έργων στο πλαίσιο του προγράμματος CZ Biohub.

Ο συν-πρόεδρος του Biohub, Τζο ΝτεΡίσι, δήλωσε ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει να ενισχυθεί η έρευνα που διεξάγεται από τους τοπικούς επιστήμονες και να «εξωθήσουν τα όρια» όταν πρόκειται για σημαντικές ιατρικές συσκευές που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν.

“Θέλουμε οι άνθρωποι να κάνουν το πράγμα που είναι τρελό, αυτό που άλλοι άνθρωποι δεν θα προσπαθούσαν”, λέει ο ΝτεΡίσι.

Πηγή: https://www.triklopodia.gr/%ce%bf-%ce%b6%ce%bf%cf%8d%ce%ba%ce%b5%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ba-%cf%87%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%af-%ce%b1%cf%83%cf%8d%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%84/#

, , , , , , ,

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.