11 Δεκεμβρίου, 2020 George

3 Marketing στρατηγικές του Netflix που θα βοηθήσουν το eshop σας

Για να πετύχετε στον κόσμο του διαδικτύου δεν αρκεί να πουλάτε κάτι που δίνει αξία στον αγοραστή ή είναι απλά της μόδας. Είναι απαραίτητο, αλλά δεν αρκεί! Η σωστή Marketing στρατηγική είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε και να καθιερωθείτε στην αγορά.

Το Netflix, αυτή την εποχή, κυριαρχεί στον κόσμο του διαδικτύου και είναι υπεύθυνο για το 15% της συνολικής παγκόσμιας κίνησης! Πως όμως το Netflix, μια εταιρεία που πριν από μια δεκαετία λειτουργούσε σαν ένα απλό βίντεοκλαμπ, έφτασε στο αποκορύφωμα;

Μετά από αρκετή έρευνα (και πολύ binge wathcing) καταλήξαμε σε 3 στρατηγικές Marketing που χρησιμοποίησε το Netflix, για να καταφέρει να “κλέψει” την προσοχή από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες online streaming. Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε την κάθε Marketing στρατηγική, έτσι ώστε κάθε marketer να μπορέσει να την εφαρμόσει στο eshop του.

Ξεκινάμε;

1. Αυξήστε το κοινό σας με περιορισμένο budget

Το 2007, τη χρονιά που το Netflix ξεκίνησε το streaming, δεν είχε το budget για την παραγωγή ταινιών και σειρών υψηλής ποιότητας. Άρχισε, λοιπόν, να αγοράζει άδειες από ολοκληρωμένες παραγωγές. Αυτό ήταν πολύ πιο φθηνό & λιγότερο χρονοβόρο και επέτρεψε στο Netflix να παρέχει στους συνδρομητές του γρήγορα, επιλογές υψηλής ποιότητας.

Μέχρι το 2012, το Netflix είχε συγκεντρώσει 27 εκατομμύρια συνδρομητές, κερδίζοντας την προσοχή από γίγαντες του streaming, όπως το HBO. Και όλα αυτά χωρίς να παράγει πρωτότυπο περιεχόμενο.

Marketing στρατηγική:

Εάν είστε marketer ενός μικρού eshop, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άρθρα (με άδεια) από μεγαλύτερα brands για να κερδίσετε επισκεψιμότητα. Με αυτό τον τρόπο, παρέχετε μια σταθερή ροή υψηλής ποιότητας περιεχομένου σε θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό σας. Το κοινό σας θα αλληλεπιδράσει με το περιεχόμενο αυτό, κάτι που θα σας δώσει την ευκαιρία να το μελετήσετε.

Μάθετε από κάθε click, αναζήτηση και προβολή! Όταν έρθει η ώρα να δημιουργήσετε πρωτότυπο περιεχόμενο, αυτά τα δεδομένα θα σας καθοδηγήσουν όσον αφορά το τι θα δημιουργήσετε, πως θα το προωθήσετε και πως θα εξατομικεύσετε την εμπειρία κάθε χρήστη.

Target Audience Marketing 1200x635 1, Best Cybernetics

2. Να προσφέρετε εξατομικευμένη εμπειρία

Κάθε συνδρομητής απολαμβάνει μια ξεχωριστή εμπειρία στο Netflix, που ορίζεται από τα δεδομένα που συλλέγει η πλατφόρμα από όλες τις ενέργειες που κάνει ο κάθε συνδρομητής. Όταν ανοίγετε το Netflix, η αρχική σας οθόνη γεμίζει με προτεινόμενες σειρές και ταινίες. Και όταν τελειώνετε μια ταινία, το Netflix σας προτείνει τι να παρακολουθήσετε στη συνέχεια.

Όλη αυτή η εξατομίκευση γίνεται εντός εφαρμογής, μια πολυτέλεια που οι περισσότεροι marketers δεν έχουν. Υπάρχει, όμως, ένα σημαντικό μάθημα εδώ! Οι καταναλωτές περιμένουν μια εξατομικευμένη προσέγγιση από τα brands που αγαπούν. Λύσεις για να το πετύχετε αυτό υπάρχουν!

Marketing στρατηγική:

Έστω ότι διαχειρίζεστε ένα brand που πουλάει ψυγεία. Μπορείτε να πουλήσετε σε κατασκηνωτές, ψαράδες και κυνηγούς. Σκοπός, λοιπόν, είναι να προσφέρετε μια ξεχωριστή εμπειρία σε κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες. Αυτό μπορεί να γίνει με σωστή στόχευση.

Για παράδειγμα, μπορείτε να “συναντήσετε” νέους κατασκηνωτές δημιουργώντας ένα άρθρο σχετικά με τις πεζοπορίες και postάροντάς το στο Facebook. Παράλληλα, μπορείτε να στείλετε ένα email με ένα άρθρο για εξαιρετικές τεχνικές ψαρέματος, σε ψαράδες που έχουν αγοράσει πρόσφατα ένα ψυγείο από εσάς.

Η εξατομίκευση του marketing αποτελεί τεράστιο όφελος για ένα μικρό brand, διότι σας επιτρέπει να προσελκύσετε αποτελεσματικά πολλά είδη κοινού με χαμηλό προϋπολογισμό.

οδηγός Online Casino, Best Cybernetics

3. Μην τζογάρετε

Το Netflix μπήκε δυνατά στη μάχη της παραγωγής πρωτότυπου περιεχομένου, όταν το 2011, δέσμευσε 100 εκατομμύρια δολάρια για τις δύο πρώτες σεζόν ενός νέου πολιτικού δράματος, του House of Cards. Οι ιθύοντες του Netflix δεν είχαν δει ΟΥΤΕ το πιλοτικό επεισόδιο αυτής της σειράς.

Η σειρά (φυσικά) είχε απόλυτη επιτυχία! Προσοχή, όμως. Η κίνηση αυτή ΔΕΝ ήταν τζόγος. Το Netflix είχε δεδομένα 5 χρόνων και αυτό βοήθησε τους ιθύοντες να πάρουν την σωστή απόφαση.

Το original House of Cards (ένα βρετανικό πολιτικό θρίλερ του 1990) ήταν επίσης διαθέσιμο για streaming στην πλατφόρμα του Netflix. Έτσι λοιπόν, το Netflix γνώριζε πόσοι συνδρομητές  παρακολούθησαν αυτήν την ταινία και άλλες ταινίες με πρωταγωνιστή τον Kevin Spacey και πόσοι αξιολόγησαν θετικά κάποια δουλειά του σκηνοθέτη David Fincher.

Το παράδειγμα αυτό δίνει στα brands μια πραγματικά χρήσιμη στρατηγική Marketing για να ξέρουν πώς να επενδύσουν πιο συνετά χρησιμοποιώντας δεδομένα.

Marketing στρατηγική:

Επιστρέφουμε στο παράδειγμα του brand με τα ψυγεία. Έστω ότι σας ζητήθηκε να προωθήστε το brand σας σε μια καινούργια αγορά (γεωγραφικά). Ξεκινήστε με την προώθηση (π.χ. στο Facebook) διαφόρων άρθρων που καλύπτουν την αλιεία, το κυνήγι και το κάμπινγκ με στόχευση στην συγκεκριμένη περιοχή. Μελετήστε τα δεδομένα σας και δείτε ποια κατηγορία “κερδίζει” στη συγκεκριμένη περιοχή. Χρησιμοποιήστε αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, για να μπείτε στην αγορά. 

Έστω ότι η νέα αυτή αγορά ανταποκρίνεται περισσότερο στα άρθρα για το ψάρεμα. Τώρα μπορείτε να προσλάβετε μια εταιρία παραγωγής πρωτότυπων βίντεο και να δημιουργήσετε κάτι που γνωρίζετε πως θα σας βοηθήσει να προωθήσετε τα ψυγεία σας σε αυτή τη νέα αγορά. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε το περιθώριο αποτυχίας.


Αυτές είναι μερικές μόνο από τις Marketing συμβουλες που το Netflix μπορεί να μας δώσει. Εάν τις χρησιμοποιήσετε σωστά, θα δείτε την online επιχείρησή σας να … πετάει. Σε κάθε περίπτωση, η εξειδικευμένη ομάδα eshop Marketing της Best Cybernetics, με 10+ χρόνια εμπειρίας, είναι εδώ για να σας βοηθήσει να πετύχετε. Επικοινωνήστε μαζί μας και ας πιάσουμε δουλειά!

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.