18 Μαΐου, 2022 George

3 πράγματα για τις επιχειρήσεις που μας δίδαξε ο Gandalf

Η ίδρυση μιας επιχείρησης, στην εποχή που ζούμε, είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο φαντάζεστε. Οι συνεχείς αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά και οι συχνές τεχνολογικές εξελίξεις απαιτούν προσαρμοστικότητα από κάθε επιχείρηση/startup. Αυτό πολλές φορές οδηγεί τις επιχειρήσεις σε άγνωστα νερά. Σε αυτό το μοναδικό ταξίδι, όμως, ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να πάρει μερικά σημαντικά μαθήματα, που θα τον εξελίξουν και θα τον βοηθήσουν στην επαγγελματική/επιχειρηματική του πορεία.
Αν είσαι ανοιχτόμυαλος (σαν επιχειρηματίας) μπορείς να βρεις συμβουλές για την επιχείρησή σου κυριολεκτικά ΠΑΝΤΟΥ. Η Best Cybernetics το έχει αποδείξει πολλάκις με συμβουλές από διάφορες ταινίες ή βιβλία (Star Wars, Harry Potter, κ.λπ.) και θα το αποδείξει σήμερα για ακόμη μια φορά.
Τα βιβλία του J.R.R. Tolkien: Hobbit & Lord of the Rings, είναι ιδανικά για όσους ασχολούνται με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας (σοβαρά μιλάμε). Πολλές φορές, το να “τρέχεις” μια επιχείρηση είναι σα να προσπαθείς να μεταφέρεις και να καταστρέψεις το Δαχτυλίδι στη Mordor.
Αυτό που θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας έχει να κάνει με τον αγαπημένο μας μάγο: τον Gandalf (ναι, αυτόν με το άσπρα, μακρυά γένια και το μυτερό καπέλο). Σκεφτήκαμε πως, αν ο Gandalf ήταν ο ιδρυτής μιας startup, τότε αυτή σίγουρα θα πετύχαινε. Πάμε να δούμε το γιατί;
Fe1a9153f23ec64103184c70ab17a971 1, Best Cybernetics

1) Πείστε την ομάδα σας να σας ακολουθήσει

Στο “The Hobbit”, ο Gandalf προσπαθεί να πείσει τον Bilbo να τον ακολουθήσει σε μια σημαντική περιπέτεια. Γνωρίζει ότι ο Bilbo είναι απαραίτητος για την επιτυχία της αποστολής του, αλλά και πως προκλήσεις σαν αυτές θα εξελίξουν τον Bilbo σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Είναι σημαντικό, όμως, ο Bilbo να πάρει την απόφαση μόνος του. Έτσι, ο Gandalf απλά παρουσιάζει την ιδέα του, διασφαλίζοντας ότι ο Bilbo καταλαβαίνει την σπουδαιότητα του ταξιδιού, και μετά κάνει ένα βήμα πίσω.

«Ψάχνω κάποιον για να μοιραστεί μια περιπέτεια μαζί μου και είναι πολύ δύσκολο να τον βρω»

Δεν τον αναγκάζει. Απλά παρουσιάζει την ιδέα του και τον ενθαρρύνει. Μόλις ο Bilbo αποφασίζει να συμμετάσχει στην αναζήτηση, ο Gandalf διαβεβαιώνει πως ο Bilbo έχει όλα όσα χρειάζεται (μαντήλια και καπνό). Έτσι, δεν θα αμφιβάλλει ποτέ για την επιλογή του.
Έχει διαφορά το να εντάξετε στην ομάδα σας ταλαντούχους ανθρώπους, από το να εντάξετε ανθρώπους έτοιμους να “πολεμήσουν” σκληρά για την επιτυχία της επιχείρησής σας. Ο συνδυασμός τους θα σας εκτοξεύσει σαν επιχείρηση.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστιάζουν στο τι μπορεί το εκάστοτε μέλος της ομάδας (υπάλληλος/συνεργάτης) να προσφέρει. Ξοδεύουν χρόνο στο να δουν “αν τους κάνουν”, αντί να τους προσφέρουν την ασφάλεια και τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν.
Η αλήθεια είναι, λοιπόν, πως πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στις ανάγκες των μελών της ομάδας σας. Πρέπει να τους ακούσετε, να τους συμβουλέψετε και να τους πείσετε να δώσουν (από καρδιάς) τα πάντα για την επιχείρησή σας.

2) Επενδύστε στην ανάπτυξη των υπαλλήλων/συνεργατών σας

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα των fan του “The Hobbit” είναι το: γιατί ο Gandalf επέλεξε τον Bilbo για συνοδοιπόρο. Δεν υπάρχει μοναδική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ούτε συμφωνούν όλοι σε κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Σε αυτό που όλοι συμφωνούν, είναι ότι ο Gandalf είδε “αυτό το κάτι” στον Bilbo, που τον έπεισε πως αυτός είναι ο κατάλληλος για την δουλειά. Και όντως, ο Bilbo αποδείχθηκε ικανός, και μάλιστα χωρίς τη συνεχή υποστήριξη του Gandalf.

“Υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτόν από ό, τι υποθέτετε, και σίγουρα περισσότερα, από όσα ο ίδιος νομίζει για τον εαυτό του”

Οι επιχειρηματίες μιλάνε διαρκώς για την πρόσληψη των “καλύτερων” στην αγορά. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι με τα καλύτερα προσόντα δεν συνιστούν πάντα μια καλή ομάδα. Η πρόσληψη των κατάλληλων υπαλλήλων/συνεργατών εμπεριέχει πολλούς παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε.
Αυτό που μπορείτε να ελέγξετε είναι: ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεστε και συνεργάζεστε με τους υπαλλήλους/συνεργάτες σας. Πώς αναδεικνύετε τον καλύτερό τους εαυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή τους; Πώς τους βοηθάτε να βελτιώσουν τις δεξιότητες που έχουν και να αναπτύξουν νέες;
Ο Gandalf το έκανε εξηγώντας τον τελικό στόχο και δίνοντας πολλή ελευθερία στους ανθρώπους του (οκ, είχε και γίγαντες στην ομάδα του). Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Είναι απαραίτητο να δοθεί στους ανθρώπους η (πραγματική) ελευθερία να κάνουν τη δουλειά τους. Μην προσπαθείτε να εμπλακείτε σε όλα τα μικροθέματα. Δώστε σταθερές οδηγίες και θέστε στόχους για την επιχείρηση σας. Πολλές φορές θα χρειαστεί να επέμβετε (φυσικά), αλλά τις περισσότερες φορές πρέπει απλώς να αφήσετε τους ανθρώπους να καινοτομήσουν και να μεγαλουργήσουν. Είναι μια επένδυση που αξίζει τον κόπο.
Lord Of The Rings Elijah Wood As Frodo Baggins The One Ring Mount Doom 1, Best Cybernetics

3) Αντιμετωπίστε κάθε δυσκολία με τρόπο

Ο Gandalf συμμετείχε σε πολλά ταξίδια γεμάτα με τρελά εμπόδια, αλλά παρά τις δυσκολίες κατάφερνε να παραμένει ένας εξαιρετικός ηγέτης και ρήτορας. Στην πραγματικότητα, ο Gandalf δεν τα παράτησε ποτέ, και μάλιστα ενθάρρυνε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.
Μπορεί αυτό να ακούγεται λίγο κλισέ, αλλά είναι σημαντικό. Μια γρήγορη αναζήτηση θα σας δείξει πως οι περισσότερες startup/επιχειρήσεις (9 στις 10) αποτυγχάνουν. Αν αφήσετε αυτά τα στατιστικά να σας επηρεάσουν, τότε η επιχείρηση σας θα αποτύχει.
Ναι οκ, οι περισσότερες startup/επιχειρήσεις αποτυγχάνουν. Υπάρχουν, όμως και αυτές που πετυχαίνουν και τα πράγματα τελειώνουν μόνο όταν σταματήσετε να προσπαθείτε. Σκεφτείτε τα συμβάντα στη Μέση Γη. Σε καμία περίπτωση, ο Gandalf δεν είπε: «Δεν αντέχω άλλο! Ας ρίξουμε λευκή πετσέτα, αντί για το δαχτυλίδι.”
Με άλλα λόγια, πρέπει να βλέπετε τα προβλήματα ως προκλήσεις. Πως μπορώ να το λύσω αυτό; Τι θα πετύχαινα; Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να το πετύχετε αυτό. Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε μια πρόκληση, λοιπόν, θα σκέφτεστε το εξής: «Τι θα έκανε στην θέση μου ο Gandalf;»


Ο κόσμος της επιχειρηματικότητας δεν είναι εύκολος. Θα πρέπει να αναπτύξετε το σωστό mindset και αυτό χρειάζεται κόπο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ομάδα της Best Cybernetics μπορεί να βοηθήσει εσάς και την επιχείρησή σας σε αυτή την αναζήτηση. Επικοινωνήστε μαζί μας και ας ξεκινήσουμε το ταξίδι για την Mordor.

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.