19 Απριλίου, 2019 George

Τα backups είναι τελικά τόσο σημαντικά;

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backups) του website σας είναι υψίστης σημασίας. Έρευνες δείχνουν ότι ενώ οι περισσότεροι χρήστες κατανοούν την χρησιμότητα του backup, αμελούν συστηματικά να το πράξουν! Ας το πάρουμε όμως από την αρχή…


Το αντίγραφο ασφαλείας αναφέρεται στη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων δεδομένων ή αρχείων δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής των αρχικών δεδομένων ή αρχείων δεδομένων. Επιπλέον, ένα αντίγραφο ασφαλείας μπορεί να αναφέρεται στην παραγωγή αντιγράφων για ιστορικούς σκοπούς, όπως για διαχρονικές μελέτες, στατιστικά στοιχεία ή για ιστορικά αρχεία ή για την ικανοποίηση των απαιτήσεων μιας πολιτικής διατήρησης δεδομένων. Πολλές εφαρμογές, ειδικά σε περιβάλλον Windows, παράγουν αντίγραφα ασφαλείας χρησιμοποιώντας την επέκταση αρχείου .BAK file extension .

Τα Δεδομένα σας είναι πολύτιμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρέπει να επενδύσετε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια για να τα ανακτήσετε εφόσον χαθούν. Επομένως, θα πρέπει να τα βλέπετε σαν μια επένδυση την οποία οφείλετε να περιφρουρήσετε.

Είναι όντως σημαντικά τα backups;

Για να το θέσουμε απλά, ένα πρόσφατο και δοκιμασμένο backup μπορεί να σώσει το website σας όταν όλα τα υπόλοιπα πάνε στραβά. Αν για παράδειγμα κάποιος κακόβουλος χρήστης (hacker) αποκτήσει πρόσβαση στον server που φιλοξενείται το website σας και αποφασίσει να διαγράψει όλα τα αρχεία του, η επαναφορά ενός backup θα σώσει την κατάσταση!

Για να είστε λοιπόν σίγουροι ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή, κρατήστε αντίγραφό τους. Αν τα δεδομένα σας χαθούν ή καταστραφούν, μπορείτε απλά να επαναφέρετε το εφεδρικό αντίγραφό τους. Απλό έτσι? Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, μιας και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν αν τα backups σας είναι χρήσιμα, λειτουργικά και ασφαλή.

Τι είναι χειρότερο από το να μην έχετε backup του website σας;

Δουλεύοντας σε websites πελατών, πολύ συχνά βλέπουμε τα backups να βρίσκονται αποθηκευμένα στον ίδιο web server, στον ίδιο φάκελο που βρίσκεται και το website. Κατά την άποψή μας, αυτό είναι χειρότερο από το να μην υπήρχαν καθόλου backups, καθώς αποτελεί τεράστιο ρίσκο.

Σκεφτείτε λίγο το εξής: Διαχειρίζεστε ένα WordPress website και μόλις κάνατε ένα σημαντικό update που διόρθωσε ένα κενό ασφαλείας. Ένα παλιό backup λοιπόν, το οποίο υπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται ακόμα αποθηκευμένο στο public web directory, περιέχει τα παλιά unpatched αρχεία, χωρίς τη διόρθωση του κενού ασφαλείας. Πόσο επικίνδυνο σας φαίνεται αυτό; Πολύ; Έτσι είναι…

Κάθε πότε πρέπει να “παίρνουμε” Backup;

Εξαρτάται από 2 παράγοντες. Ο πρώτος είναι η συχνότητα με την οποία συμβαίνουν αλλαγές, προσθήκες & διαγραφές στα αρχεία μας. Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στο πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές και οι προσθήκες που συμβαίνουν στα αρχεία μας. Το ψηφιακό μας αρχείο μέρα με τη μέρα παλιώνει και ενδέχεται η αξία του να μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις ανοδικά και σε ορισμένες καθοδικά. Τα τελευταία αρχεία που προστίθενται άλλες φορές είναι τα πιο σημαντικά και άλλες τα λιγότερο σημαντικά. Η συχνότητα των Backup διαδικασιών είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει γενικός κανόνας.

Τελικά αξίζει να πληρώνω για το Backup;

Δεν αξίζει να πληρώνετε για τοπικό Backup. Όλα τα λειτουργικά συστήματα παρέχουν δωρεάν εργαλεία μέσω των οποίων μπορείτε ακόμη κι αν δεν έχετε καθόλου γνώσεις προγραμματισμού, να εκτελείτε τις απαραίτητες για εσάς Backup διαδικασίες. Αντίθετα, αξίζει να πληρώνετε για τη διατήρηση του απομακρυσμένου (off-site) αντιγράφου ασφαλείας των αρχείων σας διότι έτσι εξασφαλίζετε τη μέγιστη δυνατή προστασία του. Δεν χρειάζεται να φανταστείτε πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς, κλοπές και άλλα απρόοπτα, όχι βέβαια ότι αυτά δεν συμβαίνουν. Απλώς σκεφτείτε ότι ένα ανθρώπινο λάθος ή κάποιος ιός μπορεί να είναι είναι αρκετός ώστε να χάσετε για πάντα τόσο τα αρχεία σας όσο και τα αντίγραφά τους.

Πηγή: https://actionweb.gr/ta-backups-einai-simantika

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.