12 Ιουλίου, 2019 bestcybernetics

Τι είναι το Google Adwords;

Πολύς λόγος γίνεται για την διαφήμιση στις μηχανές αναζήτησης. Όταν μιλάμε για μηχανές αναζήτησης στην Ελλάδα (σε αντίθεση με άλλες χώρες) εννοούμε το google και όλοι αναφερόμαστε σε αυτό. Αυτό φυσικά έχει κάποια προτερήματα αλλά και κάποια μειονεκτήματα.

Μηχανή αναζήτησης στην Ελλάδα

Όπως είπαμε η κύρια και με μεγάλο συντριπτικό πλεονέκτημα μηχανή αναζήτησης στην Ελλάδα είναι η Google. Για να είμαστε ακόμα πιο σωστοί το google δεν το χρησιμοποιούν στην Ελλάδα χρήστες οι οποίοι δεν ξέρουν να χειρίζονται καλά έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Για παράδειγμα κάποιος που δεν έχει γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή και έχει έναν υπολογιστή που έχει windows και έχει εγκατεστημένο έναν internet explorer ή έναν edge browser μπορεί να κάνει την αναζήτηση του πληκτρολογώντας στην γραμμή διευθύνσεων και έτσι δεν θα χρησιμοποιήσει το google αλλά την προκαθορισμένη μηχανή αναζήτησης που είναι η bing, ή το ακόμα πιο συνηθισμένο είναι ένας χρήστης να έχει εγκαταστήσει μια μπάρα η οποία να αλλάζει την μηχανή αναζήτησης και να μην ξέρει πως να επαναφέρει αυτή του google στον chrome. Μπορούμε να πούμε και άλλα πολλά παραδείγματα που δείχνουν πόσο δυνατό είναι το google και γιατί μόνο κατά λάθος η περισσότεροι χρήστες δεν το χρησιμοποιούν.

Για να είμαστε δίκαιοι ( και αυτό είναι και πλεονέκτημα ) η μηχανή αναζήτησης της google προσφέρει τις περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες στους χρήστες και η google σαν εταιρεία προσφέρει πολλά δωρεάν εργαλεία στους χρήστες. Επίσης ένα πλεονέκτημα είναι ότι αφού η κύρια μηχανή αναζήτησης είναι αυτή της google, μπορεί ο χρήστης ή ο διαφημιστής να ασχοληθεί και να αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα και ξοδεύοντας budget μόνο στη google.

Το μειονέκτημα είναι ότι επειδή δεν υπάρχει ανταγωνισμός υπάρχουν “μεγαλύτερες τιμές” διαφήμισης αναλογικά με τις άλλες χώρες. Επίσης ότι όλος ο ανταγωνισμός “πέφτει” σε ένα μέσο και δεν υπάρχει ανταγωνισμός στις μηχανές αναζήτησης της bing ή του yahoo κτλ. όποτε όλη η κίνηση διαχέεται μέσω κυρίως ενός καναλιού.

Τι είναι το Adwords;

Πως γίνεται όμως η πληρωμένη διαφήμιση στο google δηλαδή πως εμφανίζεται η ιστοσελίδα μας στα κορυφαία αποτελέσματα της google; Η google έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο που ονομάζεται Google Adwords. Υπάρχουν οι διαφημίσεις στην μηχανή αναζήτησης της Google και τα οργανικά αποτελέσματα τα οποία βασίζονται στην μηχανή αναζήτησης της google και είναι τα αποτελέσματα που δίνει ο αλγόριθμος της google.

Όπως είναι και ο τίτλος σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις “διαφημίσεις” και όχι με τα οργανικά αποτελέσματα. Καταρχάς θα πρέπει ας γράψουμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε με το adwords :

  1. Η διαφήμιση σας φαίνεται όπως θέλετε αφού με το google adwords σας δίνεται η δυνατότητα να μορφοποιήσετε και να γράψετε ακριβώς ότι θέλετε εσείς στην διαφήμιση σας
  2. Πληρώνεται μόνο εάν κάποιος κάνει κλικ στην διαφήμιση σας και όχι στην απλή εμφάνιση.
  3. Μπορείτε να ορίσετε εσείς σε ποιες “λέξεις κλειδιά” θα εμφανίζεται οι διαφήμισή σας.
  4. Εκτός από τον ορισμό λέξεων κλειδιών μπορείτε να ορίσετε και που δηλαδή σε ποια μέσα της google θα εμφανίζεται δηλαδή εάν θέλετε να εμφανίζεται μόνο στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης ή εάν θα θέλατε να εμφανίζεται και στις συνεργαζόμενες σελίδες με την google που κάνει adscence.
  5. Έχετε άμεσο αποτέλεσμα, από τη στιγμή που θα εγκριθεί η διαφήμιση σας και δεν χρειάζεται να περιμένετε όπως με τις τεχνικές προώθησης στα οργανικά αποτελέσματα της google!Τα παραπάνω είναι τα πιο βασικά πλεονεκτήματα για το google Adwords.

Πόσο Εύκολο είναι το Adwords

Το να πληρώσεις και να κάνεις μια διαφήμιση θα φανταζόταν κανείς ότι είναι μια εύκολη υπόθεση, εάν έχεις βασική γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Παλαιότερα για παράδειγμα που ο ανταγωνισμός ήταν χαμηλός (π.χ το 2004) το google adwords δεν απαιτούσε μεγάλα ποσά και με κλικ που κόστιζαν από 0.01 έως 0.05 ευρώ μπορούσε κάποιος να πληρώσει και να κάνει την διαφήμιση του.

Αυτό πλέον δεν ισχύει καθώς ο ανταγωνισμός έχει γίνει πολύ μεγάλος και όπως μπορείτε να φανταστείτε όλοι θέλουν να πληρώσουν για να είναι στην πρώτη θέση της google. Έτσι μπορεί κάποιος να έχει το πιο μεγάλο budget για διαφήμιση και στο τέλος να έχει μια μικρή απόδοση σε σχέση με τα κλικ ή ακόμα χειρότερα η απόδοση να είναι αρνητική ( να πληρώσει περισσότερα από το κέρδος του). Το θέμα στο google adwords είναι να επιλεγούν οι κατάλληλες λέξεις κλειδιά που ο χρήστης που μας ενδιαφέρει θα έχει την αλληλεπίδραση που θέλουμε και αυτές να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος.
Για να έχουμε ένα παράδειγμα που θα κάνει πιο ξεκάθαρα όλα τα παραπάνω ας χρησιμοποιήσουμε ένα e-shop που πουλάει γυναικεία παπούτσια. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει κάποιος που δεν γνωρίζει από το google adwords είναι να στοχεύσει στις λέξεις γυναικεία παπούτσια, ginekia papoytsia, papoutsia και παπούτσια χωρίς να δει πόσο κοστίζει το κάθε κλικ. Έτσι ναι με το e-shop θα έχει σίγουρα επισκέψεις αλλά αυτές το πιο πιθανόν είναι να μην μεταφράζονται σε πωλήσεις ή ας το πούμε καλύτερα ακόμα και εάν μεταφράζονται σε πωλήσεις να μην μεταφράζονται σε όσο το δυνατόν αποδοτικές πωλήσεις σε σχέση με την διαφήμιση που πληρώνουμε.

Σκεφτείτε τώρα αντί για τις παραπάνω λέξεις κλειδιά που θα έφερνε όλες τις γυναίκες που ψάχνουν παπούτσια και απλά θέλουν να χαζέψουν είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας, να κάναμε το χειμώνα adwords για λέξεις κλειδιά όπως γυναικεία μποτάκια ή αγορά γυναικεία μπότες κτλ. και να κατευθυνόταν με μικρότερο ίσως κόστος ο χρήστης στην σελίδα με τις μπότες του καταστήματος. Έτσι είμαστε πιο ακριβής και εμείς στη διαφήμιση μας αλλά και θα γλιτώσουμε “άχρηστες” πληρωμές σε κλικ που απλά δεν θα είχαν αποτέλεσμα.

Το παραπάνω είναι ένα πάρα πολύ γενικό παράδειγμα αλλά πιστεύουμε ότι μπορείτε να καταλάβετε το γενικό νόημα.

Κείμενο Διαφήμισης στο Google Adwords

Το κείμενο της διαφήμισης στο google adwords είναι εξίσου σημαντικό με τις λέξεις κλειδιά τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει το κείμενο μας να είναι “catchy” και περιεκτικό. Πρέπει να κάνει τον χρήστη να πατήσει στον σύνδεσμό μας αλλά πρέπει να απευθύνεται στον χρήστη που θα μας δώσει αποτέλεσμα και όχι σε απλά οποιονδήποτε χρήστη που απλά θα μπει να χαζέψει στην ιστοσελίδα μας.

Ποιος βγαίνει πρώτος στο Adwords

Η απάντηση είναι φυσικά όποιος πληρώσει τα περισσότερα, φυσικά όπως είπαμε και παραπάνω δεν σημαίνει ότι όποιος πληρώσει τα περισσότερα θα έχει και το μεγαλύτερο κέρδος, απλά θα είναι στην ψηλότερη θέση.

Και εδώ έρχεται η ερώτηση αξίζει να πληρώσω σε ένα κλικ 2 3 ή ακόμα και 5 ευρώ; Και η απάντηση είναι ότι εξαρτάται την περίπτωση. Για παράδειγμα στην Αμερική υπάρχουν κλικ που πληρώνονται 50 ευρώ και αυτό γιατί υπάρχουν keywords όπως “give free your car” κτλ που μπορείς να μπεις στην σελίδα και να κάνεις απόσυρση το αυτοκίνητο σου. Έτσι πληρώνοντας 50 ευρώ διαφήμιση μπορείς να πάρεις ανταλλακτικά αξίας 1000 ευρώ δωρεάν!

Πάμε να κυριαρχήσουμε με το Adwords!

Όχι ακριβώς. Πρέπει πάντα να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι με το adwords ασχολούνται εταιρείες όπως η coca cola, η Nike κ.α. και διαθέτουν τεράστια ποσά για την διαφήμιση τους στο google έτσι εάν πάμε να συναγωνιστούμε αυτούς τους κολοσσούς το πιο πιθανόν είναι να αποτύχουμε. Αυτό που θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε όπως προείπαμε μια έξυπνη google adwords campaign που με το μικρότερο κόστος να έχουμε το μεγαλύτερο κέρδος. Η παραπάνω διαπίστωση όμως δείχνει και το πόσο σημαντικό εργαλείο είναι το adwords και το πως η σωστή χρήση του μπορεί να έχει τρομερά αποτελέσματα.

Εάν θέλετε κάποιον ειδικό στο adwords επικοινωνήστε μέσω email στο info@bestcybernetics.com είτε στο 2610 270093, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια ανάλυση και να αναλάβουμε κάποια adword campaign σας.

Πηγή: https://web-mate.gr/ti-einai-google-adwords/

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.