9 Μαΐου, 2019 George

10 λόγοι που δεν “πουλάει” το E-shop σας!

Σήμερα το να δημιουργήσετε ένα eshop είναι πολύ εύκολο. Δεδομένου όμως ,του ότι τα κοστολόγια είναι αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με το στήσιμο ενός φυσικού καταστήματος, τότε γιατί δεν κάνουν όλοι από ένα eshop;

Η ερώτηση είναι ρητορική, γιατί όλοι σχεδόν που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα, έχουν φτιάξει ένα eshop στο ίντερνετ, το πρόβλημα όμως είναι ότι το eshop από μόνο του δεν πουλάει.

Σας παραθέτουμε 10 λόγους για τους οποίους δεν πουλάει ένα eshop σήμερα.

1. Υπάρχει πληθώρα eshop

Κάνοντας έρευνα σχετικά με τους λόγους που δεν πουλάει ένα eshop σήμερα,μπορεί κάποιος να βρει ένα αποτέλεσμα αναζήτησης που αναφερόταν σε ένα παράπονο ενός πελάτη με ηλεκτρονικό κατάστημα .

Η ερώτηση του πελάτη έγινε σε Forum εταιρείας που παρέχει πακέτα ηλεκτρονικού καταστήματος από 25€ το μήνα, και είχε την εξής διατύπωση:

“Γιατί δεν μπορώ να πουλήσω τίποτα; Κάνω κάτι λάθος;

Καλησπέρα σε όλους τους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων. Άνοιξα ένα eshop στο Shopify και πουλάω Siberian Husky κοσμήματα τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι στιγμής πίστευα ότι τα έκανα όλα σωστά (Έρευνα αγοράς,Διαφήμιση στο facebook με στόχευση στα σωστά τμήματα της αγοράς, κτλ.) Αλλά φαίνεται πως ό,τι και να κάνω δεν μπορώ να κλείσω έστω και μια πώληση. Τι να κάνω γιατί αυτή η κατάσταση είναι εντελώς απογοητευτική;”

Και η απάντηση έρχεται από έναν ανεξάρτητο σύμβουλο e-commerce, τον Michael, που λέει τα εξής:

“Γειά σου Μπεν! Το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα eshop σήμερα, οι υποψήφιοι πελάτες τείνουν να είναι πολύ προσεχτικοί πριν δώσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες χρέωσης όπως (Διεύθυνση κατοικίας, πιστωτική κάρτα κτλ) Πηγαίνοντας στο ηλεκτρονικό σου κατάστημα πρόσεξα τα παρακάτω:

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το που έχει έδρα η επιχείρηση ή από που θα αποσταλλούν τα προϊόντα.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα κόστη αποστολή έως ότου κάποιος εισάγει τις προσωπικές ου πληροφορίες πρώτα.
Στην σελίδα προφίλ, δεν υπάρχει καμία περιγραφή σχετικά με την επιχείρηση ή το προϊόν που πουλάς.
Προσπαθείς να πουλήσεις ένα προϊόν τη στιγμή που έχεις 2 μόνο προϊόντα στον κατάλογο. Προσπάθησε να προσθέσεις μερικά προϊόντα ακόμα ή κάποια πακέτα προϊόντων σε προσφορά.
Υπάρχει κάποια πολιτική επιστροφών;

Για να συνοψίσουμε, δεν υπάρχει κατι μοναδικό στα προϊόντα που πουλάς. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση των πελατών σου και εξήγησε στους πελάτες σου γιατί τα προϊόντα σου είναι τόσο μοναδικά και τόσο καλά που είναι ευκαιρία να μην τα χάσουνε. Ακόμα καλύτερα θα πρέπει να έχεις εμφανές τις τελικές τιμές μαζί με τα μεταφορικά ή το κόστος αντικαταβολής για να τα αποκτήσουν σε πρώτο πλάνο.”

Με την παραπάνω μικρή παραπομπή παρατηρούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά eshop σήμερα και έτσι είναι φυσικό να υπάρχει αρκετά μεγάλος ανταγωνισμός που οδηγεί στο γεγονός ότι κάποια eshop δεν θα κάνουνε καθόλου πωλήσεις, εκτός και άμα κάνουν όλα όσα χρειάζονται για να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό.

2. Δεν έχετε κάποιο USP

Δεν υπάρχει μοναδική πρόταση πωλήσεων. Τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σας δεν είναι μοναδικά ή δεν έχουν κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην τιμή, στο κόστος αποστολής, στην συσκευασία, στην ποιότητα, στον σχεδιασμό ή διακριτά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν σημαντικά από τον ανταγωνισμό.

Φροντίστε να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό και να ξεχωρίσετε από το πλήθος για να αποκτήσετε πελάτες που θα αγοράζουν από εσάς γιατί έχετε το κάτι παραπάνω.

 

BannerA, Best Cybernetics

3. Δεν έχετε αρκετούς επισκέπτες

Η επισκεψιμότητα του ηλεκτρονικού σας καταστήματος είναι πολύ σημαντική γιατί άμα θέλετε να αυξήσετε τις πωλήσεις, μπορείτε να το κάνετε βελτιώνοντας μόνο δύο μεταβλητές, την επισκεψιμότητα και το ποσοστό μετατροπής.

Για να υπάρξουν όμως μετατροπές, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει επισκεψιμότητα στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα για να γίνει τζίρος.

Η επισκεψιμότητα χωρίζεται σε τέσσερις βασικές κατηρογορίες:

 • την πληρωμένη επισκεψιμότητα ή την επισκεψιμότητα από διαφημίσεις όπως Google Adwords, Facebook Ads, διαφήμιση στον Χρυσό Οδηγό, κτλ
 • την οργανική επισκεψιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης,
 • τα απευθείας κλικ στο site και
 • την επισκεψιμότητα από συστάσεις (referral traffic) που έχει να κάνει με την επισκεψιμότητα από τα social media χωρίς διαφήμιση, από τρίτα sites χωρίς να έχουμε βάλει διαφήμιση και από τις ενέργειες μάρκετινγκ όπως email marketing, ειδοποιήσεις στον browser κτλ.

4. Αυξήστε το ποσοστό μετατροπών

Αν δεν έχετε κάποιο τέτοιο ποσοστό μετατροπής ενώ έχετε επισκεψιμότητα, θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε γιατί χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα ώστε να βελτιώσετε σταδιακά το ποσοστό μετατροπών.

Η βελτίωση του ποσοστού μετατροπών (Conversion rate optimization) είναι ολόκληρη επιστήμη και έχει να κάνει με πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να διορθώσετε ή να κάνετε καλύτερα. Μερικά από αυτά είναι:

 • Βελτίωση ταχύτητας φόρτωσης
 • Βελτίωση σελίδων προορισμού
 • Καλύτερη στόχευση στις λέξεις κλειδιά
 • Βελτίωση καμπάνιας adwords
 • Γνωστοποίηση του brands σας (brand awareness)

BannerD, Best Cybernetics

5. Έχετε υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης

οι μέσοι όροι του ποσοστού εγκατάλειψης είναι οι παρακάτω:

 • Ελάχιστο Bounce Rate – 14.3%
 • Μέγιστο Bounce Rate – 68%
 • Μέσο Bounce Rate – 33.9%

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το ποσοστό εγκατάλειψης είναι να αλλάξετε server ή να αναβαθμίσετε το hosting σας τώρα και να πάτε σε κάποιο πακέτο VPS ή στον δικό σας server.

Για να γίνει ενα μεγάλο site θα πρέπει να έχετε αρχικά ιδιόκτητο server ή τουλάχιστον VPS.

BannerB, Best Cybernetics

6. Ακατάλληλη σελίδα προϊόντος

Η σελίδα με το προϊόν σας είναι ίσως ο σημείο όπου ο υποψήφιος επισκέπτης θα πάρει την απόφαση αγοράς ή όχι. Έτσι θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε πολύ σωστά στημένες σελίδες προϊόντων και έτσι θα πρέπει να έχετε φροντίσει για τα παρακάτω:

 • Θα πρέπει να έχετε υψηλής ποιότητας φωτογραφία ή φωτογραφίες του προϊόντος χωρίς όμως να καθυστερούν τη φόρτωση
 • Θα πρέπει να υπάρχει ακριβής και αναλυτική περιγραφή
 • Θα πρέπει να τονίζονται οι εκπτώσεις σε συνεφάκι
 • Θα πρέπει να έχετε μεγάλο κουμπί προσθήκη στο καλάθι
 • Θα πρέπει να είναι εμφανής η δωρεάν αποστολή
 • Θα πρέπει να υπάρχουν reviews πελατών
 • Θα πρέπει να εμφανίζονται προτεινόμενα προϊόντα από κάτω
 • Θα πρέπει να μην αποστάται η προσοχή του πελάτη από ασήμαντες πληροφορίες.
 • Θα πρέπει να υπάρχει σωστή δομή της σελίδας του προϊόντος

7. Δεν έχετε δωρεάν μεταφορικά

Τα δωρεάν μεταφορικά είναι σημαντικός λόγος για τον οποίο θα αγοράσει ή όχι κάποιος από το eshop σας και ειδικά στις περιπτώσεις όπου τα μεταφορικά είναι υψηλά ή το κόστος αντικαταβολής απαγορευτικό, μάλλον ο πελάτης θα το ξανασκεφτεί για το άμα θα αγοράσει από εσάς και ίσως τελευταία στιγμή να εγκαταλείψει το καλάθι αγορών.

Πάρτε για παράδειγμα μερικά eshop στο skroutz που εμφανίζονται με βάση την τιμή των προϊόντων τους. Ο πρώτος διαφημιζόμενος φαίνεται να έχει ανταγωνιστικότερη τιμή προϊόντος, όμως τα μεταφορικά και η αντικαταβολή τον καθιστάν ακριβότερο από πολλούς άλλους.

Γενικά μιλώντας, τα δωρεάν μεταφορικά από το πρώτο κιόλας ευρώ σε όλη την Ελλάδα αποτελούν σημαντικό κίνητρο πωλήσεων. Άμα θέλετε λοιπόν να αυξήσετε τις πωλήσεις σας, ήρθε μάλλον η ώρα να μειώσετε τα μεταφορικά σας ή να τα εξαλείψετε εντελώς.

8. Έχετε υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης του καλαθιού αγορών

Η εγκατάλειψη του καλαθιού αγορών σε ένα eshop είναι άλλη μια μεγάλη μάστιγα που θα πρέπει να την καταπολεμήσετε εν τη γενέση της.

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες το μέσο ποσοστό εγκατάλειψης καλαθιού αγορών είναι 69% και αυτό όπως το αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά ανυσηχητικό για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.

Παρακάτω σας δίνω ενδεικτικά τις 10 συνηθέστερες αιτίες εγκατάλειψης του καλαθιού αγορών:

 1. Το 44% εγκαταλείπει λόγω υψηλών μεταφορικών
 2. Το 41% δεν είναι έτοιμο να αγοράσει
 3. Το 25% θεωρεί ότι η τιμή είναι ακριβή
 4. Το 24% θέλει να ξαναδεί τα προϊόντα και δεύτερη φορά
 5. Το 22% δεν αντιλήφθηκε ακριβώς τα μεταφορικά κόστη
 6. Το 14% εγκαταλείπει γιατί απαιτείται εγγραφή για αγορά
 7. Το 12% θέλει περισσότερη πληροφόρηση
 8. Το 11% βρίσκει την διαδικασία αγοράς πολύπολοκη
 9. Το 11% θεωρεί ότι το eshop σας είναι πολύ αργό
 10. Το 8% ανακαλύπτει ότι υπάρχουν επιπλέον φόροι

Θα πρέπει να κάνετε ότι μπορείτε πρώτον για να μάθετε την αιτία της εγκατάλειψης του καλαθιού αγορών για το δικό σας eshop και δεύτερον για να βρείτε τρόπους να την μειώσετε.

BannerC, Best Cybernetics

9. Το brand σας είναι άγνωστο στον πολύ κόσμο

To brand name σας τόσο του ηλεκτρονικού σας καταστήματος όσο και των προϊόντων που πουλάτε σε αυτό είναι παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Έτσι είναι δύσκολο κάποιος να σας εμπιστευτεί και να γίνει πελάτης σας.

Η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι στρατηγική για να γίνετε γνωστοί σε πρώτη φάση και μετά στο να πουλήσετε. Θα βοηθούσε πάρα πολύ να τοποθετήσετε και μια προσφορά γνωριμίας σε δελεαστική τιμή για να γνωρίσει ο κόσμος τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.

10. Ακατάλληλα προϊόντα

Ένας τελευταίος λόγος που ίσως να μην πουλάει το eshop σας είναι ότι δεν έχετε τα κατάλληλα προϊόντα ή έχετε αυτά που δεν τα ζητάει η αγορά ή είναι no name και αμφιβόλου ποιότητας ή προέλευσης.

Μπορεί πάλι να έχετε το καλύτερο προϊόν που να έχει τυφλή ζήτηση και να πουλάει από μόνο του αλλά να μην έχετε το κατάλληλο eshop, και πάλι όμως θα κάνετε κάποιες πωλήσεις. Όμως άμα έχετε το κατάλληλο eshop με ακατάλληλα προϊόντα ή μη πιασάρικα προϊόντα, δεν θα πετύχετε καμία πώληση.

Μην διστάσετε να EΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ μαζί μας σήμερα για να βρούμε για εσάς τις καλύτερες λύσεις αύξησης των πωλήσεων και για να κάνουμε το eshop σας να πουλάει!

Ζητήστε μια προσφορά σήμερα για κατασκευή ιστοσελίδας

BannerD, Best Cybernetics

Αποκτήστε την προσφορά μας για κατασκευή Eshop ! 20% έκπτωση και ΔΩΡΕΑΝ HOSTING για 1 χρόνο.

, , , , , , , ,

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.