9 Σεπτεμβρίου, 2018 Best Cybernetics

4 μαθήματα διαχείρισης κρίσεων που πήραμε από τον COVID-19

Η πανδημία που προκλήθηκε λόγω του ιού COVID-19, έχει δημιουργήσει (αδιαμφισβήτητα) μια παγκόσμια υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, την οποία οι επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν. Οι κρίσεις σπάνια περιορίζονται, ενώ τείνουν να είναι αναξέλεγκτες και να εμφανίζουν συχνά περιόδους έξαρσης & ύφεσης.
Εάν έχεις δική σου επιχείρηση το ερώτημα δεν είναι αν θα αντιμετωπίσεις κάποια κρίση, αλλά το πότε. Όπως κάθε κρίση, λοιπόν, έτσι και η συγκεκριμένη μπορεί να μας δώσει αρκετά μαθήματα, όσον αφορά την γενικότερη διαχείριση των κρίσεων. Οι #DigitalSuperheroes συγκέντρωσαν 4 μαθήματα που κάθε επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει. Είσαι έτοιμος να μάθεις περισσότερα;

1. Δημιούργησε & τέσταρε τα σχέδιά σου για την διαχείριση μιας κρίσης

Κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει σχέδια για τη διαχείριση κάθε κρίσης, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η ομαλή λειτουργία της. Οι τακτικές δοκιμές αυτών των σχεδίων (όπως η δοκιμή του σχεδίου εκκένωσης σε περίπτωση σεισμού/φωτιάς στα σχολεία) είναι απαραίτητες.
Ο COVID-19 “εξέθεσε” τα crisis management σχέδια αρκετών επιχειρήσεων. Μερικά παραδείγματα είναι τα φυσικά καταστήματα λιανικού εμπορίου που δεν είχαν δημιουργήσει eCommerce ιστοσελίδα, τα agencies που δεν είχαν σαφή μοντέλο remote εργασίας κ.α. Φρόντισε την επόμενη φορά να μην σε πιάσει απροετοίμαστο μια τέτοια κρίση.

2. Χτίσε μια ισχυρή & ευέλικτη ομάδα ανταπόκρισης

Μια κρίση, όπως αυτή του COVID-19, σίγουρα θα επηρεάσει κάθε τομέα της επιχείρησής σου. Για να ανταποκριθείς σωστά σε μια τέτοια κρίση, θα χρειαστεί να χτίσεις μια cross functional ομάδα ανταπόκρισης. Προτείνουμε αυτή η ομάδα να εποπτεύεται από τον CEO (διευθύνων σύμβουλο) της εταιρίας σου, με σκοπό την στρατηγική καθοδήγηση των υπόλοιπων μελών.
Ο στόχος αυτής της ομάδας θα είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για όλη την επιχείρηση, με βάση την εκάστοτε κρίση που αντιμετωπίζει.
Crisis Management Plan Examples Ft Image, Best Cybernetics

3. Δώσε έμφαση στα δεδομένα

Τα δεδομένα είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος κάθε επιχείρησης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το 75% των επιχειρήσεων που βρέθηκαν σε θέση ισχύος στη μετά-κρίσης εποχή, αναγνωρίζουν έντονα την σημασία της σωστής “μετάφρασης” των δεδομένων. Είναι σημαντικό το κάθε σχέδιο κρίσης να περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα επεξεργάζονται τα στελέχη ή οι υπάλληλοι τις πληροφορίες που φτάνουν σε αυτούς.
Τέλος, τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν την κεντρική διαχείριση της κρίσης, καθώς δίνουν μια αρκετά “καθαρή εικόνα” για το πως μπορεί η κρίση να επηρεάσει την λειτουργία μιας επιχείρησης βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

4. Προστάτευσε τους υπαλλήλους/συνεργάτες σου και το περιβάλλον της επιχείρησης

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, οι υπάλληλοι & συνεργάτες της επιχείρησής σου θα χρειαστούν καθοδήγηση & τακτική επικοινωνία. Έλεγξε τους “κανόνες” για τα ταξίδια στο εξωτερικό, δώσε guidelines για τα meetings με τους νέους πελάτες ή συνεργάτες κ.α. Παράλληλα, φρόντισε να διατηρείς ασφαλή τον χώρο εργασίας τους, ώστε να μπορούν να αποδώσουν χωρίς να τους κυριεύει ο φόβος.


Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες μαθήματα διαχείρισης κρίσεων που πήραμε από την πανδημία του COVID-19. Πλέον, γνωρίζεις τα βασικά βήματα αντιμετώπισης μιας κρίσης, όμως δεν αρκεί αυτό. Τα βήματα πρέπει να υλοποιηθούν με σωστό τρόπο, ούτως ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα. Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη διαχείριση των κρίσεων, επικοινώνησε μαζί μας και η ομάδα της Best Cybernetics θα φροντίσει να σε καθοδηγήσει.

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Συγγραφέας άρθρου: Θ. Παυλόπουλος

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.