28 Φεβρουαρίου, 2020 George

5 μαθήματα του Netflix για την δημιουργία eLearning περιεχομένου

Το Netflix έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο ασχολούμαστε με το ψηφιακό περιεχόμενο. Το μοντέλο λειτουργίας του και η καινοτομία που έφερε στην αγορά, άνοιξε ένα νέο μονοπάτι στους κατά παραγγελία παρόχους ψηφιακού περιεχομένου. Πιο συγκεκριμένα αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι το πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε τις αρχές που μας «δίδαξε» το Netflix, στη δημιουργία eLearning περιεχομένου.

Η Best Cybernetics σας παρουσιάζει 5 μαθήματα ή tips που μπορεί να δώσει το Netflix στους επαγγελματίες εκπαιδευτικούς, για το πώς να πιάσουν και να κρατήσουν την προσοχή του εκπαιδευόμενου:

1. Περιεχόμενο κατά παραγγελία

Το Netflix επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθούν σειρές ή ταινίες με την άνεση τους. Φιλοξενεί μια σειρά ταινιών και σειρών on demand και δεν αναγκάζει τον χρήστη να περιμένει μια εβδομάδα για να βγει το επόμενο επεισόδιο, όπως συνηθίζεται στην τηλεόραση. Επίσης, η αφαίρεση των διαφημίσεων από το περιεχόμενο σημαίνει, ότι οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν με ευκολία μια ολόκληρη σειρά μέσα σε μια ημέρα (δεν προτείνεται), κάτι που δεν γίνεται μέσω της τηλεόρασης. Αυτό τροφοδοτεί την επιθυμία των millennials (οι γεννημένοι από το 2000 και μετά) για άμεση ικανοποίηση και αυτονομία. Και κακά τα ψέματα, οι millennials αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της eLearning κοινότητας.

Μάθημα 1ο: Μην ορίσετε αυστηρά στους εκπαιδευόμενους σας το πότε και από πού να μάθουν. Δώστε τους αυτονομία και αφήστε τους να μάθουν με το ρυθμό που είναι καλύτερος για αυτούς.

2. Η τέχνη της δημιουργίας αγωνίας

Σκεφτείτε το εξής: όταν παρακολουθείτε μια σειρά και συμβαίνει κάτι σημαντικό για την πλοκή και μετά το επεισόδιο τελειώνει, δεν θέλετε να μάθετε τι θα συμβεί στη συνέχεια; Παρακολουθείτε το επόμενο επεισόδιο και μετά το επόμενο και συνεχίζετε να παρακολουθείτε και να παρακολουθείτε γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε. Αυτό δημιουργεί μια αλληλεπίδραση με τον χρήστη που κρατάει το ενδιαφέρον του ζεστό και δημιουργεί αγωνία και επιθυμία για παρακολούθηση και άλλων επεισοδίων.

Μάθημα 2ο: Οδηγήστε τους εκπαιδευόμενους σας στο να θέλουν περισσότερα μαθήματα ή πληροφορίες. Τραβήξτε τους το ενδιαφέρον, δείχνοντάς τους τι έρχεται στο επόμενο μάθημα. Αν το ηλεκτρονικό σας μάθημα είναι ελκυστικό, θα θέλουν να αλληλεπιδράσουν περαιτέρω.

Online Education Illustration1, Best Cybernetics

3. Δημιουργήστε περιεχόμενο με σενάρια πραγματικής ζωής

Κάποιοι παρακολουθούν Netflix για να χαλαρώσουν από την δύσκολη ημέρα που πέρασαν, άλλοι το βλέπουν σαν μια μορφή «απόδρασης» από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το μυαλό τους. Μερικές φορές απλά «παγιδεύεστε» σε σειρές και σχεδόν ταυτίζεστε με τους χαρακτήρες της. Όλοι λατρεύουν να αισθάνονται ότι το περιεχόμενο που παρακολουθούν είναι σχετικό με αυτούς και αυτό τους τραβάει περαιτέρω.

Μάθημα 3ο: Κάντε την εκμάθησή σας πραγματική, με σενάρια πραγματικής ζωής, που επιτρέπουν στους εκπαιδευόμενους να αλληλεπιδρούν και να σκέφτονται σύμφωνα με τις δικές τους εμπειρίες.

4. Δημιουργήστε λίστα με επιτεύγματα

Παρακολουθώντας ένα τηλεοπτικό επεισόδιο ή μια ολόκληρη σειρά μπορεί συχνά να το αισθάνεστε σαν επίτευγμα. Έχετε παρευρεθεί ποτέ σε μια εκδήλωση ή συγκέντρωση με φίλους, όπου συγκρίνετε σε ποια σεζόν του Prison Break βρίσκεστε; Ναι, και εγώ το έχω κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι το Netflix έχει σχεδιαστεί με checklist. Όταν ολοκληρώσουμε την παρακολούθηση ενός επεισοδίου (ή μιας σεζόν!!) και προχωρήσουμε στο επόμενο, ενεργοποιείται το κέντρο ανταμοιβής του μυαλού μας, απελευθερώνοντας τα νευροχημικά που ευθύνονται για την ευχαρίστηση (σεροτονίνη και ντοπαμίνη). Αυτές οι χημικές ουσίες μας παρακινούν να παρακολουθούμε συνεχώς, δημιουργώντας ένα βρόχο ανατροφοδότησης που δεν τελειώνει ποτέ.

Μάθημα 4ο: Παιχνιδοποιήστε την εκμάθηση που προσφέρετε. Δημιουργήστε μια παρόμοια δομή επιτευγμάτων, που επιτρέπει στους μαθητές να αισθάνονται το αίσθημα της ανταμοιβής για την ολοκλήρωση των μαθησιακών εργασιών.

Online 3412473 1920 Edit, Best Cybernetics

5. Δημιουργία περιεχομένου σε τμήματα

Ξέρετε ότι το Netflix δημιουργεί σκόπιμα 40λεπτα επεισόδια για να μας αναγκάσει να χάσουμε την διαχείριση του χρόνου μας; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λαμβάνει, επεξεργάζεται και θυμάται καλύτερα πληροφορίες όταν έρχονται σε μικρά τμήματα. Συχνά διαχωρίζουμε διαισθητικά τον χρόνο μας σε συγκεκριμένες μερίδες 30 λεπτών ή μίας ώρας. Επομένως, τα 40λεπτα επεισόδια του Netflix δεν ταιριάζουν ακριβώς σε αυτές τις μερίδες. Όταν αφιερώνουμε μια ώρα για να παρακολουθήσουμε Netflix, προτού επιστρέψουμε στις ευθύνες μας (ή κοιμηθούμε), αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετό χρόνο για να παρακολουθήσουμε ενάμισι επεισόδια μιας σειράς με 40λεπτα επεισόδια. Σοβαρά; Κανείς δεν παρακολουθεί μισό επεισόδιο. Την επόμενη στιγμή, έχετε δει δύο επεισόδια και είστε ήδη εκτός των χρονικών σας ορίων (ή την ώρα για ύπνο!). Δεν βλάπτει να παρακολουθήσετε ένα ακόμα επεισόδιο, σωστά;

Μάθημα 5ο: Χρησιμοποιώντας την ίδια αρχή τμηματοποίησης, οι εκπαιδευόμενοι διατηρούν τις πληροφορίες καλύτερα. Με το διαχωρισμό των σημαντικών εννοιών μάθησης σε κομμάτια μικρού μεγέθους, τα οποία είναι εύχρηστα, θα συμβάλλετε στη μεγιστοποίηση της μάθησης και της διατήρησης της παρακολούθησης. Ενδέχεται να μην έχετε το ίδιο φαινόμενο εθισμού με το Netflix εδώ, αλλά θα αποκτήσετε καλύτερα αποτελέσματα μάθησης.

Στην Best Cybernetics, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αποδοτική, βιωματική και απλή μάθηση μέσω της προσαρμοσμένης ανάπτυξης eLearning εφαρμογών και περιεχομένου. Χρησιμοποιούμε μια σειρά από δοκιμασμένες μεθοδολογίες διδασκαλίας, ώστε να κάνουμε τη εκμάθηση αποτελεσματική και διασκεδαστική ταυτόχρονα. Μια σωστά σχεδιασμένη λύση eLearning ίσως να μην εθίσει τους εκπαιδευόμενούς σας, αλλά θα πρέπει να ακολουθεί παρόμοιες αρχές, που αξιοποιούν αυτό που γνωρίζουμε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την προσοχή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια διαδραστική, συναρπαστική και βιωματική λύση eLearning για τον οργανισμό σας.

 

“We create and promote brands, grow businesses, lead sales and ensure success and effectiveness. Trusts us!”

 

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.