2 Σεπτεμβρίου, 2018 bestcybernetics

5 tips για αποτελεσματική διαχείριση επιχειρηματικών κρίσεων

Τα πάνω-κάτω στον κόσμο της επιχειρηματικότητας είναι κάτι το φυσιολογικό. Και όσο άδικο και αν ακούγεται αυτό, οι πτώσεις τραβούν περισσότερο την προσοχή απ’ τις ανόδους. Κάθε είδους πτώση, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί και μερικές φορές, μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού για διαχείριση κρίσεων, ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία.
Δεν πρέπει να κάνουμε σχέδια μόνο για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Στο σημερινό άρθρο, οι #DigitalSuperheroes έχουν ως στόχο να σε βοηθήσουν να βρεις διαύγεια & διορατικότητα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ώστε να την αντιμετωπίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είσαι έτοιμος για 5 Crisis Management tips που μπορούν να βοηθήσουν κάθε brand; Για πάμε!

1. Ξεκίνα να προετοιμάζεσαι για μια κρίση πριν συμβεί

Φαντάσου να πας για πεζοπορία με casual αθλητικά παπούτσια. Ακριβώς το ίδιο είναι το να “τρέχεις” μια επιχείρηση χωρίς να είσαι προετοιμασμένος για τις πιθανές κρίσεις που μπορούν να προκύψουν. Σκέψου ποιες δύσκολες καταστάσεις μπορεί να αντιμετωπίσει το brand σου και ξεκίνα να προετοιμάζεσαι γι΄αυτές (με σαφή πλάνα).
Προτείνουμε να μην περιμένεις τις δυσκολίες να χτυπήσουν την πόρτα της επιχείρησής σου, αλλά να χτίσεις μια ασπίδα που δεν θα τις αφήνει να περάσουν μέσα.
10 23 19 Crisis 1 Scaled, Best Cybernetics

2. Εκπαίδευσε τους συνεργάτες/υπαλλήλους σου

Είναι περιττό να τονίσουμε πως ένας CEO και ένας γραμματέας έχουν εντελώς διαφορετικούς ρόλους σε μια εταιρεία. Ωστόσο, οι κρίσεις δεν ξεκινούν πάντα από λάθη που γίνονται στην κορυφή μιας εταιρείας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και οι υπάλληλοι να εμπίπτουν σε λάθη. Μερικές φορές ακόμη και ένα τυπογραφικό λάθος θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μικρό πρόβλημα, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση.
Επομένως, όλο το εργατικό δυναμικό πρέπει να καθοδηγείται σύμφωνα με τους κανόνες που περιβάλλουν μια κρίση. Όχι μόνο για να αποτραπεί αυτή, αλλά και για να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριστούν το κάθε brand στις δύσκολες καταστάσεις.

3. Σκέψου πριν δράσεις

Αν μιλούσες στην τηλεόραση, δεν θα σκεφτόσουν (πολύ) περισσότερο το τι θα πεις; Σίγουρα, όσοι δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθονται δημόσια, θα ήταν περισσότερο επιφυλακτικοί και σε εγρήγορση σε μια τέτοια κατάσταση. Το θέμα είναι να ζυγίζεις κάθε μικρή λεπτομέρεια που σε βοηθά να επιστρέψεις στην κανονικότητα. Όταν οι follow-up ενέργειες είναι λανθασμένες, μπορούν να ξεκινήσουν ένα ατελείωτο ντόμινο. Κάθε φορά που θερμαίνονται οι καταστάσεις, έχε στο νου σου, πως η διατήρηση της ηρεμίας βοηθάει.
Μην προσπαθείς να προσποιηθείς πως είναι όλα εντάξει. Αντιθέτως, δείξε σε αυτούς που βρίσκονται απέναντί σου πως εξακολουθείς να διατηρείς τον έλεγχο.
FinancialCrisis Website Image 1000x589 1 1, Best Cybernetics

4. Επέλεξε ένα μόνο κανάλι για την διαχείριση κρίσεων

Η άνοδος των Social Media έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των πραγμάτων όσον αφορά την επικοινωνία και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι αλλαγές αυτές βοήθησαν αρκετές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Όσον αφορά τη διαχείριση κρίσεων, είναι ευκολότερο να επιλέξεις ένα μόνο κανάλι για να επικοινωνήσεις με το μήνυμα του brand σου.
Θυμήσου: εδώ δε μιλάμε για Digital Marketing, αλλά για Crisis Management. Η επικοινωνία σε πολλά κανάλια μπορεί να οδηγήσει σε ασυνέπειες στο μήνυμα ενός brand.

5. Προσπάθησε να μην κρύβεις τα άσχημα νέα

Το πιο ευνοϊκό σενάριο για ένα brand, είναι να μην ανακαλυφθούν ποτέ τα λάθη του. Το να προσπαθήσεις να “θάψεις” τις άσχημες ειδήσεις, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα (εκτός από ανήθικη). Προσπάθησε να κρατήσεις μια ισορροπία ανάμεσα στο να δείξεις ενδιαφέρον και να υποτιμήσεις μια δύσκολη κατάσταση. Αυτή είναι (μάλλον) η πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.
Χρησιμοποίησε τις δύσκολες καταστάσεις για να χτίσεις την ιστορία του brand σου. Κανένα brand δεν είναι τέλειο, αυτό άλλωστε έχει την ομορφιά του.


Όποια και αν είναι η κρίση που αντιμετωπίζει το brand σου, η Best Cybernetics μπορεί να σε βοηθήσει να την διαχειριστείς. Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη διαχείριση κρίσεων, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Είμαστε πάντα στο πλευρό όλων των συνεργατών μας!

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.