26 Μαρτίου, 2020 George

7 tips για αποτελεσματική δουλειά από το σπίτι

Λόγο της νέας πανδημίας του κοροναϊού, που ξέσπασε τους τελευταίους μήνες, πολλές εταιρείες εφαρμόζουν πολιτικές εκούσιας ή υποχρεωτικής εργασίας από το σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί αντιμετωπίζουν μια ασυνήθιστη πρόκληση: να εργαστούν από το σπίτι για πρώτη φορά.

Ακόμη και αν το έχετε δοκιμάσει και άλλες φορές, η εργασία από το σπίτι λόγω του κοροναϊού είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντί για μια μέρα (και κανείς δεν είναι σίγουρος για το πόσο καιρό θα διαρκέσει), συμμετέχει ολόκληρη η εταιρεία σας και δεν μπορείτε κοινωνικοποιηθείτε ούτε εκτός εργασίας.

Στο σημερινό της άρθρο, η Best Cybernetics θα μοιραστεί μαζί σας ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε πως θα είστε αποδοτικοί στη δουλειά σας, αλλά και ότι θα παραμείνετε ψυχικά υγιείς:

1. Βγάλτε τις πυτζάμες σας

Φαίνεται απλή σαν συμβουλή, αλλά είναι κρίσιμη. Μπορεί να είναι αρκετά δελεαστικό το να μείνετε με τις πυτζάμες σας όλη μέρα, αλλά είναι σίγουρα λιγότερο παραγωγικό. Δεν χρειάζεται να ντυθείτε όσο επαγγελματικά ντύνεστε για να πάτε στην δουλειά σας, αλλά μια απλή αλλαγή ρούχων χρησιμεύει ως σήμα ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε και να εργαστείτε. Το να αισθάνεσαι άνθρωπος είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή όπως αυτή, αφού η κατάρρευση της καθημερινής σας ρουτίνας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αποκομμένοι από την “κανονική” ζωή και τον “πραγματικό” κόσμο.

2. Ορίστε ένα χώρο εργασίας στο σπίτι

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά την εργασία εξ αποστάσεως είναι ο διαχωρισμός του χώρου εργασίας σας από το σπίτι σας. Εάν δεν αποσυνδεθείτε πλήρως από την εργασία στο τέλος της ημέρας, η παραγωγικότητα σας θα υποφέρει και η ζωή στο σπίτι σας μπορεί επίσης να “χτυπηθεί”. Ο χώρος εργασίας στο σπίτι σας δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ένα ολόκληρο δωμάτιο. Μπορεί να είναι μια γωνία ή ένα τραπέζι, αρκεί εκεί να αισθάνεστε ξεχωριστά από το υπόλοιπο σπίτι. Προσπαθήστε να κάνετε το χώρο εργασίας σας άνετο με μια καρέκλα που μπορείτε να καθίσετε για οκτώ ώρες την ημέρα και μερικές έξυπνες διακοσμήσεις. Βρείτε μια περιοχή με καλό φυσικό φωτισμό, αν είναι δυνατόν.

3. Διατηρήστε σαφώς καθορισμένες ώρες εργασίας

Ακριβώς όπως ορίσατε το χώρο εργασίας σας, θα πρέπει να ορίσετε και το πότε εργάζεστε και πότε όχι. Θα αποδώσετε καλύτερα στη δουλειά σας και θα είστε έτοιμοι να μεταβείτε πίσω στο γραφείο, όταν έρθει η ώρα, αν διατηρήσετε τις κανονικές ώρες εργασίας. Επιπλέον, αν ο ρόλος σας στην εταιρία απαιτεί συνεργασία με άλλα μέλη, έχοντας το ίδιο χρονοδιάγραμμα με αυτά, θα μπορέσετε να συντονιστείτε και να φέρετε πιο εύκολα και γρήγορα εις πέρας τις δουλειές.

Εάν ζείτε μαζί με άλλους ανθρώπους, αυτός ο διαχωρισμός είναι ακόμη πιο κρίσιμος. Επικοινωνήστε μαζί τους για να καθορίσετε όρια, ώστε να μειώσετε τους περισπασμούς κατά τη διάρκεια της εργασίας. Μετά το τέλος του ωραρίου, αποσυνδεθείτε πλήρως από την δουλειά και αφιερώστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε στους ανθρώπους σας.

4. Δημιουργήστε μεταβάσεις από και προς την εργασία

Η πρωινή μετακίνηση, όχι μόνο σας φέρνει στο φυσικό χώρο εργασίας σας, αλλά δίνει επίσης στον εγκεφάλό σας χρόνο να προετοιμαστεί για δουλειά. Επειδή δεν ταξιδεύετε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δημιουργήστε ισοδύναμες ρουτίνες, ώστε να προετοιμαστείτε για εργασία. Μπορείτε να διαβάσετε ή να ακούσετε τα νέα της ημέρας, να ακούσετε λίγη μουσική ή να περάσετε λίγο χρόνο με το κατοικίδιό σας. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε μια μικρή προπόνηση, ώστε να ενεργοποιηθείτε.

Στο άλλο άκρο της ημέρας, η νυχτερινή μετακίνηση κάνει το αντίθετο. Δίνει χρόνο στον εγκέφαλό σας να αποσυμπιεστεί από την πίεση της εργασίας. Δημιουργήστε κάτι που θα σηματοδοτήσει το τέλος της εργασίας και θα χρησιμεύσει ως buffer.

5. Μην αποσυντονίζεστε και κάντε συχνά μικρά διαλλείματα

Ο αποσυντονισμός είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι και ειδικά οι άνθρωποι που δεν το συνηθίζουν. Αυτό σημαίνει πως ό, τι συνήθως σκέφτεστε, καθώς πηγαίνετε προς το σπίτι μετά την δουλειά, είναι τώρα μαζί σας. Είναι ανθρώπινο να αποσυντονιστείτε. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί για το πόσο αφήνετε τον εαυτό σας να αποσυντονισθεί. Πιθανότατα να κάνετε ήδη λίγα διαλείμματα στο γραφείο και αυτό είναι καλό να κάνουμε και στο σπίτι.

Αυτή τη στιγμή, ένας από τους μεγαλύτερους περισπασμούς είναι τα νέα για την πανδημία. Και αν εργάζεστε εξ αποστάσεως λόγω του νέου κοροναϊού, ο έλεγχος στις ενημερώσεις για αυτόν θα είναι στο μπροστινό μέρος του μυαλού σας. Είναι καλό να μείνετε ενήμεροι, φυσικά, αλλά είναι επίσης εύκολο να χαθείτε μέσα σε ένα αγχώδες χάος. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις που σας έρχονται για τα νέα. Οι ειδήσεις θα βρίσκονται εκεί και μετά το πέρας του ωραρίου σας.

6. Επικοινωνία και πάλι επικοινωνία

Εάν δεν εργάζεστε συνήθως από το σπίτι, υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξουν ορισμένες δυσκολίες, αν πρέπει ξαφνικά να δουλέψετε απομακρυσμένα. Το κλειδί για την λύση αυτών των προβλημάτων η συνεχής επικοινωνία με τους συνεργάτες σας και η χρήση των κατάλληλων εργαλείων. Στην Best Cybernetics χρησιμοποιούμε custom εργαλεία που έχουμε δημιουργήσει εν όψει των περιορισμών και των απαγορεύσεων, ώστε να γίνεται σωστά το Project Management των έργων, αλλά και κάποια online meetings, ώστε να μην χάνεται το πνεύμα της ομαδικής εργασίας και η επικοινωνία με τους πελάτες.

7. Μην ξεχνάτε να κοινωνικοποιηθείτε

Όταν ολόκληρο το γραφείο ξαφνικά αρχίζει να εργάζεται από το σπίτι, κόβετε πολλές από τις περιστασιακές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που συνηθίζετε να έχετε όλη τη μέρα, που σας βοηθούν να αισθανθείτε λιγότερο μόνος και να μειώσετε τη μονοτονία της εργασίας. Αντιμετωπίστε το αυτό μιλώντας με τους συναδέλφους σας όλη την ημέρα μέσω του Skype, των online meetings ή των κλήσεων. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήστε ένα κανάλι επικοινωνίας, για να επικοινωνείτε online και για θέματα ετκός εργασίας, όπως κάνετε και στο γραφείο.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές από την Best Cybernetics για αποδοτική εργασία από το σπίτι. Μένουμε σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς. Αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να εργαστούμε σωστά και αποδοτικά.

Ελπίζουμε αυτές οι μικρές συμβουλές να σας βοηθήσουν να βρείτε την ισορροπία μεταξύ εργασίας και σπιτιού. Για περισσότερες συμβουλές μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

“We create and promote brands, grow businesses, lead sales and ensure success and effectiveness. Trusts us!”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.