2 Φεβρουαρίου, 2018 admin

Αλλαγή χρωμάτων σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα αντικείμενα !!

Από την στιγμή που η τρισδιάστατη εκτύπωση μπήκε στην ζωή μας δεν είναι λίγα τα αντικείμενα που έχουν δημιουργηθεί..

Από γέφυρες και δρόμους μέχρι στυλό και συνδετήρες. Όλα όμως τα αντικείμενα ανεξαρτήτου μεγέθους αντιμετωπίζουν το εξής μειονέκτημα: από την στιγμή που εκτυπώνονται, το χρώμα τους είναι οριστικό και δεν μπορεί να αλλάξει. Η μοναδική περίπτωση αλλαγής του χρώματος, είναι το αντικείμενο να επανεκτυπωθεί  με το χρώμα της επιλογής μας. Τώρα πια και η παραπάνω τεχνική αποτελεί παρελθόν, καθώς οι ερευνητές του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ, εξέλιξαν μια πρωτοποριακή τεχνική που επιτρέπει τον αποχρωματισμό του αντικειμένου και τον επαναχρωματισμό του για όσες φορές θέλει κάποιος, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Για παράδειγμα δημιουργείς μία κούπα του καφέ ή ένα κόσμημα, και έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις το χρώμα τους όσες φορές θέλεις αναλόγως με το γούστο σου και την διάθεση σου!

Η νέα τεχνική με την ονομασία ColorFab, αναμένεται να κάνει την πρώτη της παρουσία στο συνέδριο του Μόντρεαλ, από την επικεφαλή της ομάδας που το δημιούργησε Στέφανι Μιούλερ. Πώς λειτουργεί όμως η τεχνική  ColorFab; Χρησιμοποιεί ένα ειδικό φωτοχρομικό μελάνι τρισδιάστατης εκτύπωσης, που όταν το εκθέτεις σε υπεριώδης φώς αλλάζει χρώμα. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 23 λεπτά, κάτι όμως που για τους ερευνητές του πανεπιστημίου φαντάζει μεγάλος, καθώς αναφέρουν ότι με τις κατάλληλες βελτιώσεις που αναμένεται να γίνουν, ο χρόνος θα μειωθεί δραματικά.

Τέλος να διευκρινίσουμε ότι η παραπάνω τεχνική εφαρμόζεται σε πλαστικά αντικείμενα και άλλα υλικά ευρείας χρήσης, ενώ σύντομα αναμένεται να την δούμε σε πράξη επάνω σε υφάσματα και άλλα είδη.

, , , ,

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.