6 Αυγούστου, 2020 George

Brand Awareness: το τι, το γιατί και το πως

Τα Social Media είναι (εδώ και αρκετά χρόνια) μια τεράστια ευκαιρία διαφήμισης για τις νέες επιχειρήσεις. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τα brand που θέλουν να είναι ηγέτες στις βιομηχανίες τους. Το να ξεχωρίσετε σε ένα πολυσύχναστο κανάλι δεν είναι εύκολο, αλλά μέσω της κατανόησης του κοινού σας, της δημιουργικότητας και της επένδυσης σε πρωτοβουλίες για brand awareness (αναγνωρισιμότητα επωνυμίας), είναι δυνατόν.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους marketing καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός brand – αλλά ειδικότερα στην αρχή της ζωής του – είναι η δημιουργία brand awareness. Μια νέα επιχείρηση είναι δύσκολο να πείσει τους εν δυνάμει πελάτες της να υποστηρίξουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της, εάν δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει ή για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε. Και για τις ήδη καθιερωμένες στην αγορά επιχειρήσεις ισχύει το ίδιο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουν οι πελάτες τους να υποστηρίζουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους, εάν δεν συνδέονται με την ιστορία πίσω από αυτές ή δεν κατανοούν αυτό που τις ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές τους.

Στο σημερινό blog post της Best Cybernetics, θα διερευνήσουμε το τι κρύβεται πίσω από το brand awareness, γιατί είναι σημαντικό να αφιερώσουμε πόρους σε αυτό και τρόπους για την επίτευξη του. Ξεκινάμε;

Τι σημαίνει Brand Awareness;

Brand awareness είναι ο βαθμός στον οποίο ένα brand αναγνωρίζεται από πιθανούς πελάτες και σχετίζεται (σωστά) με ένα συγκεκριμένο προϊόν/υπηρεσία. Το awareness μετριέται συνήθως ως το ποσοστό της αγοράς-στόχου βάσει των πωλήσεων, των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών κ.λπ.. Στη συνέχεια, πρόκειται για τον περιορισμό των καναλιών, στα οποία το brand επικοινωνεί το μήνυμά του. Πρέπει να εντοπιστούν τα κανάλια στα οποία είναι πιο πιθανό να προσεγγίσει το κοινό του (ανάλογα με την αγορά του κάθε brand), μέσω ουσιαστικού περιεχομένου και πρωτοβουλιών.

Ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να υποθέσουν ότι αυτή η διαδικασία είναι αυτόματη. Πως μπορούν απλά να ανεβάσουν την ιστοσελίδα τους και να δημιουργηθεί κίνηση προς αυτήν χωρίς να κάνουν κάποια ενέργεια.  Αυτό δεν ισχύει. Όσο περισσότερο χρόνο και σκέψη αφιερώνει στο brand awareness, τόσο πιο πιθανό είναι μια επιχείρηση να μπορεί να βάλει την ιστοσελίδα της στον αυτόματο πιλότο, με το πέρασμα των χρόνων.

Branding In The Digital Age 1, Best Cybernetics

Γιατί Brand Awareness;

1. Απόδοση

Η σημασία του brand awareness βασίζεται σε μια σειρά αποδόσεων. Πρώτα απ ‘όλα, βοηθάει στην αύξηση της αφοσίωσης των πελατών. Ορισμένοι marketers επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην απόκτηση νέων πελατών. Αν και αυτό είναι σίγουρα απαραίτητο, είναι μια πιο δαπανηρή διαδικασία από την διατήρηση των υπάρχοντων πελατών. Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα πώλησης σε έναν υπάρχοντα πελάτη είναι 60-70% υψηλότερη σε σύγκριση με την πώληση σε ένα νέο.

Οι δυνατές επιχειρήσεις δημιουργούνται μέσα από την εμπιστοσύνη και τη συνοχή της προβολής. Όταν ο καταναλωτής πραγματοποιήσει μια αγορά, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει στρατηγικές marketing που τους βοηθούν να σας θυμούνται. Αυτό μπορεί να είναι η αποστολή ενός newsletter με ενημερώσεις και προωθητικές ενέργειες, οι ειδοποιήσεις μέσω SMS ή η πρόσκληση να ακολουθήσουν τα social media του brand σας.

2. Ψηφιακή παρουσία

Εκτός από την αφοσίωση των πελατών, το brand awareness βοηθάει τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν και την ψηφιακή τους παρουσία. Αυτό δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. Το να έχεις μια δυναμική ψηφιακή παρουσία σε μια κοινωνία που βασίζεται στο διαδίκτυο είναι σημαντικό για να προσεγγίσεις νέους και υπάρχοντες πελάτες. Φυσικά, τα social media διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο εδώ, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων ξοδεύουν κατά μέσο όρο 1 ώρα και 40 λεπτά καθημερινά σε αυτά.

Πόσες φορές σας τράβηξε ένα έξυπνο βίντεο στο Facebook και κατέληξε να είναι διαφήμιση; Επίσης, σίγουρα σας έχει τύχει να εγκαταλείψετε ένα καλάθι αγορών στο διαδίκτυο και να βλέπετε μετά συνεχώς μπροστά σας τα είδη που εγκαταλείψατε, σαν διαφημίσεις σε διάφορους ιστότοπους. Όσο περισσότερο δημιουργείτε σχέσεις με τους πελάτες εκτός της διαδικασίας αγοράς, τόσο πιο πιθανό είναι οι πελάτες να αγοράσουν τελικά από εσάς.

3. Δυνητικοί πελάτες

Η αύξηση του brand awarenes φέρνει, επίσης, μια συνολική αύξηση των δυνητικών αγορών. Όσο περισσότερα άτομα γνωρίζουν για το brand σας, τόσο υψηλότερο είναι το προβάδισμα στην αγορά. Και όσο υψηλότερο είναι το προβάδισμα της αγοράς, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες πωλήσεων. Όταν οι πελάτες έχουν θετική εμπειρία αγοράς, είναι πιθανό να διαδώσουν την εμπειρία τους και να λειτουργήσουν ως brand ambassadors.

GW Story Marketing Wire 1 407, Best Cybernetics

Πως θα πετύχω brand awareness;

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε marketing πρωτοβουλία, μερικές φορές το πιο δύσκολο είναι να κατανοήσουμε το πώς να πετύχουμε τον στόχο που επιθυμούμε. Όσον αφορά το brand awareness, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την δημιουργία στρατηγικών.

1. Στρατηγική παραπομπής

Τα προγράμματα παραπομπής είναι ένα παράδειγμα στρατηγικής brand awareness. Πολλές μάρκες προσφέρουν δωρεάν προϊόντα ή / και υπηρεσίες, ή εκπτώσεις σε αντάλλαγμα με την προώθηση του brand σε φίλους στα social media ή μέσω email.

2. Οργανική απήχηση

Οι τοπικές / βιομηχανικές συνεργασίες και το influencer marketing επηρεάζουν επίσης το awareness με ένα πιο οργανικό τρόπο. Πρόκειται ουσιαστικά για την απόκτηση αναγνωρισιμότητας μέσω της αξιοπιστίας ενός άλλου brand ή ενός ηγέτη της αγοράς. Διοργανώστε έναν διαγωνισμό ή ένα giveaway σε συνδυασμό με ένα άλλο brand ή επενδύστε σε έναν influencer που ταιρίαζει με την αγορά-στόχο σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε. Καθώς αυτό το πεδίο μεγαλώνει, υπάρχουν όλο και περισσότερα εργαλεία που βοηθούν στη διαχείριση αυτών των στρατηγικών και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν την απόδοση της επένδυσής τους.

3. Content marketing

Η συνέπεια, η ευελιξία και η πρωτοτυπία στη δημιουργία content, όπως επαγγελματικές κάρτες, ταμπέλες καταστήματος, αλληλογραφία και social media δημοσιεύσεων μπορεί σας ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές σας. Στην αρχή, η επένδυση μπορεί να είναι υψηλή με μικρή απόδοση. Αλλά η δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου που τραβάει το μάτι και αλληλεπιδράει με το κοινό-στόχο σας, σε αντίθεση με την δημιουργία ποσοτικού και “άτσαλου” περιεχομένου, θα βοηθήσει τους ανθρώπους να σας εμπιστευτούν και εν τέλει να αγοράσουν από εσάς.

4. Δικτύωση

Από την οπτική των δημοσίων σχέσεων, η οικοδόμηση συνεργασιών με δημοσιογράφους και η ανάλυση των δεδομένων της επιχείρησής σας για τη δημιουργία μεγαλύτερων ιστοριών ενδιαφέροντος για αυτήν, ανοίγει επίσης πόρτες. Χρειάζεται αρκετός χρόνος και έρευνα, αλλά με άτομα που μοιράζονται την ιστορία σας, δημιουργώντας backlinks και οδηγώντας άτομα στην ιστοσελίδα σας, η αναγνωρισιμότητα αρχίζει να δημιουργείται από μόνη της. Διοργανώστε μια εκδήλωση ή συμμετάσχετε στην κοινότητα σας μέσω χορηγίας ή φιλανθρωπικής εργασίας. Εναλλακτικά, εξετάστε τα δεδομένα των πελατών σας για να προσδιορίσετε τις τάσεις του μέλλοντος. Μετατρέψτε το brand σας σε κάτι περισσότερο από ένα απλό προϊόν ή υπηρεσία. Μετατρέψτε το brand σας σε ιστορία.

Networking 1, Best Cybernetics

 

Παρόλο που δεν είναι πάντα άμεσο, το brand awareness οδηγεί σε πωλήσεις όταν χρησιμοποιείται σωστά. Είναι πολύ πιο οικονομικό και αποδοτικό να βελτιστοποιείτε το brand σας για το φαίνεσθαι, από ό, τι για άμεσες μετατροπές. Αφιερώστε χρόνο και πιστέψτε στη διαδικασία, και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αναγνωρίζουν το brand σας, θα ακολουθήσει και η περιέργεια. Μην αφήνετε άλλα brand να κλέψουν την παράσταση.

Στην Best Cybernetics γνωρίζουμε πως να δημιουργήσουμε brand awareness σε κάθε είδους επιχείρηση. Αν όλα αυτά σου ακούγονται πολύπλοκα ή έχεις απορίες, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.