30 Ιουλίου, 2020 bestcybernetics

Brand Storytelling: τι είναι και γιατί είναι σημαντικό στο marketing

Από τις τοιχογραφίες σε σπηλιές και την προφορική αφήγηση έως την τηλεόραση και το διαδίκτυο, η ιστορία μας ως ανθρώπινο είδος στηρίζεται στα θεμέλια της εξέλιξης του πώς λέμε τις ιστορίες μας και του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούμε μεταξύ μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ιστορίες αποτελούν κρίσιμο μέρος του marketing και της ταυτότητας του brand σας. Το brand είναι η ιστορία της επιχείρησής σας και μπορεί να προσφέρει πολλά στο marketing και στο σύνολο της. Ας αναλύσουμε τι είναι το brand storytelling και γιατί είναι σημαντικό για την εταιρία σας:

Τι είναι το brand storytelling;

Η ιστορία του brand σας περιγράφει τα πάντα. Την ίδρυση της εταιρείας, τον λόγο που υπάρχει και τι θέλει να πετύχει στο μέλλον. Ένα καλό case study είναι η πασίγνωστη εταιρεία υποδημάτων TOMS. Ολόκληρη η ιστορία της συνοψίζεται όμορφα σε δύο προτάσεις:

«Ταξιδεύοντας στην Αργεντινή το 2006, ο ιδρυτής της TOMS, Blake Mycoskie, είδε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα παιδιά που μεγάλωναν χωρίς παπούτσια. Θέλοντας να βοηθήσει, δημιούργησε την TOMS Shoes. Μια εταιρεία, που για κάθε ζευγάρι παπουτσιών που αγοράζεται, θα προμηθεύει με ένα νέο ζευγάρι παπούτσια ένα παιδί που έχει ανάγκη”

Μέσα σε αυτές τις δύο προτάσεις, καταλαβαίνετε αμέσως γιατί δημιουργήθηκε η εταιρεία και για τι αγωνίζονται.

Το brand storytelling είναι ελάχιστα διαφορετικό από την ιστορία του brand σας. Αντί να επικεντρώνεστε αποκλειστικά στο να πειτε την ιστορία του brand σας, μπορείτε να ζωντανέψετε ορισμένα στοιχεία ή χαρακτηριστικά αυτού μέσω διαφόρων μηχανισμών αφήγησης. Ένα παράδειγμα είναι το παρακάτω video με τίτλο “How Warby Parker Glasses Are Warby Parker”. Το βίντεο ακολουθεί ένα ζευγάρι γυαλιών από τα αρχικά στάδια του σχεδιασμού του έως το τελικό στάδιο της παραγωγής.

[fusion_youtube id=”https://youtu.be/Rw6EdzcJqdM” alignment=”” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” css_id=””][/fusion_youtube]

 

Συνοψίζοντας, το brand storytelling θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ζωντανέψει την ιστορία του brand σας. Ή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για να προσελκύσετε το κοινό σας, χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας.

Γιατί είναι σημαντικό;

Οι άνθρωποι είναι γεννημένοι να λένε ιστορίες. Σε σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι λένε ιστορίες. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη στο Nature Communications, η αφήγηση ιστοριών διδάσκει κοινωνικούς κανόνες, ενθαρρύνει την κοινωνική συνεργασία, ενώ οι ίδιοι οι αφηγητές βελτιώνουν τις πιθανότητές τους να γίνουν κοινωνικά αποδεκτοί και να λάβουν κοινοτική υποστήριξη. Σε αυτήν την περίπτωση, το brand σας είναι ο αφηγητής και μπορεί να αποκομίσει μερικά από αυτά τα οφέλη. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους το brand storytelling βοηθά το brand σας.

1. Οι ιστορίες τραβάνε την προσοχή

Ως marketers, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι παρεμβαίνουμε στη ζωή των ανθρώπων. Πολλοί λίγοι άνθρωποι ψάχνουν διαφημίσεις. Στην πραγματικότητα, αν κρίνουμε από το πλήθος των ad blockers, οι περισσότεροι αναζητούν τρόπους για να τις μειώσουν. Ωστόσο, όταν προσπαθούμε να προωθήσουμε μια επιχείρηση, πρέπει να αυξήσουμε την απήχηση του brand, οπότε προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να το κάνουμε αυτό, χωρίς να μας “μισήσει” το κοινό μας.

Το brand storytelling είναι ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό. Οι άνθρωποι, εγγενώς, ενδιαφέρονται περισσότερο να διαβάσουν ή να παρακολουθήσουν κάτι διασκεδαστικό από μια απλή λίστα με στατιστικά και χαρακτηριστικά. Ναι, όταν ένας υποψήφιος ενδιαφέρεται για το brand σας, αυτά τα στοιχεία μπορούν να σας βοηθήσουν να κλείσετε τη συμφωνία. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι ο οδηγός σας. Ξεκινήστε με την οικογένεια της οποίας η ζωή άλλαξε λόγω της προστιθέμενης αξίας του brand σας ή με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης που γίνεται ηγέτης στην αγορά του με την βοήθεια του προϊόντος σας. Οι ιστορίες είναι ένα τεράστιο κομμάτι του πώς παίρνουμε τις αποφάσεις. Οπότε ξεκινώντας με μια ιστορία θα τραβήξετε κάποιον πιο γρήγορα από το να του πείτε ότι απλά θα εξοικονομήσει χρήματα.

Young Father Tells Scary Story Children 122818 57, Best Cybernetics

2. Οι ιστορίες πουλάνε περισσότερο 

Οι ιστορίες δεν δημιουργούν απλώς ενδιαφέρον για το brand σας. Το brand storytelling έχει την δύναμη να ενισχύει και τις πωλήσεις. Πλέον, οι αγοραστές δεν συγκρίνουν απλώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής. Μερικοί αγνοούν εντελώς τα οφέλη ενός ανώτερου προϊόντος υπέρ εκείνου που η διαίσθησή τους τους κατευθύνει. Ή ίσως υπάρχουν πολλές επιλογές που είναι εξίσου αποτελεσματικές και ο αγοραστής “αναγκάζεται” να λάβει την απόφαση βάσει άλλων κριτηρίων.

Αυτό είναι πιο συνηθισμένο από ό, τι νομίζετε. Ειδικά όταν προσπαθείτε να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα του brand σας και να οδηγήσετε πωλήσεις, η ιστορία σας μπορεί να είναι αυτή που θα τους φέρει και θα τους κάνει να αρχίσουν να σκέφτονται την αγορά. Οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν με βάση (τουλάχιστον εν μέρει) τη συναισθηματική σύνδεση, οπότε αν δεν πουλάτε με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μείνετε πίσω. Η αφήγηση ιστοριών είναι ένας τρόπος συναισθηματικής συμμετοχής του καταναλωτή. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχει μια ιστορία πίσω από το brand σας, είναι πιθανό να βρεθείτε ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές σας.

3. Το να είσαι μέρος μιας ιστορίας είναι δελεαστικό

Όλοι θέλουν να είναι μέρος μιας ιστορίας. Όπως και η αφήγηση, είναι ένα μέρος της ανθρώπινης φύσης. Όπως είπε η Pamela B. Rutledge, «οι ιστορίες είναι ο δρόμος για την ενεργοποίηση του δεξιού μέρους του εγκεφάλου και της φαντασίας μας. Εμπλέκοντας τη φαντασία μας, γινόμαστε συμμέτοχοι στην αφήγηση.»

Όταν χτίζουμε μια ιστορία γύρω από ένα brand, «στρατολογούμε οπαδούς» που θα βοηθήσουν τον σκοπό του. Δεν θέλεις ο καταναλωτής να αγοράσει μόνο το προϊόν ή την υπηρεσία, αλλά να συμμετάσχει σε μια ομάδα ή ένα τρόπο ζωής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα λεγόμενα «lifestyle brands». Αυτοί, έχουν εξελίξει τόσο πολύ το brand και την ιστορία τους, σε σημείο που δεν πωλούν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, αλλά μια εμπειρία ζωής. Οι πελάτες τους δεν τους προτιμούν επειδή το προϊόν που πουλάνε είναι το καλύτερο (αν και μπορεί να ισχύει). Τους προτιμούν, επειδή η αγορά αυτή τους καθιστά μέρος μιας ευρύτερης κοινότητας. Εάν το brand σας φτάσει σε αυτό το σημείο, θα έχετε κερδίσει το «τελικό αφεντικό» του marketing και θα πρέπει να το προστατεύσετε και να το καλλιεργήσετε με κάθε κόστος.

B6037c718d06eccda032139f4994d3f0, Best CyberneticsΌποιο και αν είναι το brand σας, ένα πράγμα είναι σίγουρο: στο σημερινό – γεμάτο από ανταγωνιστές – τοπίο, οι πιο απαιτητικοί πελάτες αγοράζουν από όπου αισθάνονται ότι συνδέονται συναισθηματικά. Εξαιτίας αυτού, το brand storytelling δεν είναι απλά ένα σημαντικό μέρος της επιχείρησής σας. Είναι απολύτως κρίσιμο για την επιτυχία της.

Στην Best Cybernetics προσφέρουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής (consulting) και υλοποίησης για το brand storytelling. Εάν θέλεις να ξεχωρίσει το brand σου από αυτά των ανταγωνιστών, τότε δε μένει παρά να μας εμπιστευτείς. Εμείς θα φροντίσουμε να δημιουργήσουμε την ιστορία του brand σου και να την μεταδώσουμε όπως πρέπει.

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.