12 Αυγούστου, 2018 Best Cybernetics

Business Storytelling: πως μπορώ (και γιατί) να το εφαρμόσω

Το storytelling χρησιμοποιείται για να ενημερώσει και να διασκεδάσει από τη γέννηση του ανθρώπου. Hot take: οι τοίχοι των σπηλαίων ήταν το πρώτο Instagram. Στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, το storytelling μπορεί να βοηθήσει τα brands να επικοινωνήσουν την αξία & τον σκοπό τους. Αν αυτό γίνει με σωστό τρόπο, τότε τα brands θα δουν σημαντική αύξηση στα κέρδη τους.
Οι #DigitalSuperheroes (story maniacs) συγκέντρωσαν μερικές τεχνικές business storytelling για να μοιραστούν μαζί σου, οι οποίες έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές στη διαμόρφωση της κουλτούρας των brands. Πάμε να τις μελετήσουμε περισσότερο και να δούμε πως μπορείς να τις εκμεταλλευτείς προς όφελος του brand σου;

Γιατί να υιοθετήσω το storytelling;

Το business storytelling βασίζεται στην ανθρώπινη ψυχολογία. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, η αφήγηση ιστοριών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Σκέψου τα παραμύθια που βοηθούν τους γονείς να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα των παιδιών τους (π.χ. τη διαφορά μεταξύ σωστού & λάθους) ή τις ιστορίες που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί για να δείξουν στους μαθητές τους την σημασία των μαθημάτων τους (π.χ. πως η Γεωμετρία βοήθησε την ανάπτυξη της κοινωνίας μας).
Στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η αφήγηση ιστοριών επιτρέπει στα brands να βελτιώσουν την απόδοση των υπαλλήλων τους, επικοινωνώντας το όραμά τους και εντάσσοντάς τους σε αυτό. Παράλληλα, οι πελάτες σου ταυτίζονται με την ιστορία του brand σου και γίνονται “πιστοί οπαδοί” του.
Storytelling 2, Best Cybernetics

Γιατί το storytelling παρακινεί υπαλλήλους & καταναλωτές; 

Όταν οι άνθρωποι ακούνε ιστορίες επιτυχίας (ή αποτυχίας) και ταυτίζονται με αυτές, αυτόματα προσπαθούν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο (ή να αποφύγουν να κάνουν τα ίδια λάθη). Οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται πιο εύκολα μια ιστορία απ’ ότι μερικά δεδομένα. Για να καταλάβεις το γιατί, είναι σημαντικό να κατανοήσεις μερικά πράγματα για την ψυχολογία των ανθρώπων. Αυτό θα σε βοηθήσει πολύ, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της ιστορίας του brand σου.

 1. Οι ιστορίες τραβούν την προσοχή
  Οι ιστορίες τραβούν την προσοχή των ανθρώπων, επειδή προκαλούν συναισθήματα. Βοηθούν τους ανθρώπους να δουν τη ζωή τους από διάφορες οπτικές γωνίες. Όπως είπε η διάσημη ακτιβίστρια Maya Angelou: “οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτό που είπες ή αυτό που έκανες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ΠΟΤΕ το πώς τους έκανες να νιώσουν”.
 2. Οι ιστορίες ενθαρρύνουν την εξατομίκευση
  Το storytelling επιτρέπει στον αφηγητή να πλαισιώσει διάφορες επιχειρηματικές έννοιες μέσω προσωπικών εμπειριών, και να εντάξει το κοινό του σε αυτές. Γίνεται πολύ πιο εύκολη και κατανοητή η απάντηση στην ερώτηση: “Τι σημαίνει αυτό για μένα;”.
 3. Οι ιστορίες αμφισβητούν τις τρέχουσες προοπτικές
  Παρέχοντας νέες προοπτικές, οι ιστορίες έχουν τη δύναμη να αμφισβητήσουν τις τρέχουσες παραδοχές και τα τρέχοντα πολιτισμικά πρότυπα. Για παράδειγμα, το forum Γυναικών & Μνήμης στην Αίγυπτο, έχει αναλάβει το project “Women’s stories” με σκοπό να επαναπροσδιορίσει την αραβική πολιτισμική ιστορία. Το project αυτό αφορά τη δημιουργία νέων παραμυθιών & ιστοριών (ή αναπροσαρμογή των υπάρχοντων), οι οποίες θα αμφισβητούν τις κοινωνικές πεποιθήσεις σχετικά με τους ρόλους των φύλων που περιθωριοποιούν τις γυναίκες.
 4. Οι ιστορίες δημιουργούν ενσυναίσθηση
  Το storytelling λειτουργεί, επειδή δημιουργεί ενσυναίσθηση προς συγκεκριμένους χαρακτήρες & καταστάσεις. Ο αφηγητής περικλείει τους ανθρώπους μέσα στην ιστορία και αυτοί ταυτίζονται με την ιστορία. Είτε διαβάζεις ένα βιβλίο, είτε βλέπεις μια ταινία, μπαίνεις στη θέση των πρωταγωνιστών, βιώνοντας πολλές φορές τον πόνο & τη χαρά τους. Αυτή η συναισθηματική σύνδεση δημιουργεί μια πραγματική εμπειρία.
 5. Οι ιστορίες ακούγονται ξανά και ξανά
  Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήσουν με φίλους ή συναδέλφους και συζητούσατε για αναλυτικά στατιστικά; Ακριβώς! Ούτε που θυμάσαι. Οι άνθρωποι θυμούνται τις καλές ιστορίες και θα τις πουν ξανά και ξανά. Οι καλές ιστορίες είναι διαχρονικές.
 6. Οι ιστορίες εμπνέουν την αλλαγή
  Το storytelling έχει τη δύναμη να παρακινήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν. Είτε πρόκειται για ιστορίες αποτυχίας που προκλήθηκαν εξαιτίας της μη-αλλαγής, είτε για ιστορίες επιτυχίας που προκλήθηκαν εξαιτίας μιας αλλαγής. Χρησιμοποιώντας αποτελεσματικές τεχνικές business storytelling, τα brands μπορούν να εμπνεύσουν την ατομική αλλαγή που είναι απαραίτητη για την εκτέλεση μιας μεγαλύτερης αλλαγής.

Ksereis Poios Eimai Egw, Best Cybernetics

Πώς μοιάζουν οι αποτελεσματικές τεχνικές business storytelling;

Μια καλή ιστορία θα βελτιώσει τη θέληση των υπαλλήλων σου να ασχοληθούν με το επιχειρηματικό σου σχέδιο, το όραμα και την αποστολή του brand σου. Το πώς λες την ιστορία σου είναι κλειδί.

 1. Δημιούργησε το ιδανικό περιβάλλον για την αφήγηση
  Για να γίνει σωστά η αφήγηση πρέπει να υπάρχει ένα περιβάλλον (π.χ. Social Media) στο οποίο ενθαρρύνεται ο διαμοιρασμός ιστοριών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπτυχθεί μια σύνδεση με το κοινό, χρησιμοποιώντας μεθόδους που παρακινούν τη συμμετοχή και εξαλείφουν την αμηχανία.
 2. Δημιούργησε μια καλή ιστορία
  Μια καλή ιστορία πρέπει να συνδυάζει γεγονότα, κινδύνους, συναισθήματα και αποτελέσματα. Σε αυτά πρόσθεσε και την προσωπική εμπειρία και θα έχεις δημιουργήσει μια αξέχαστη ιστορία. Οι ιστορίες πρέπει, επίσης, να είναι αυθεντικές. Πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία και να δημιουργούν ερωτήματα και συζητήσεις, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κατανοήσουν το «τι σημαίνει αυτό για εμένα;».
 3. Μοιράσου την ιστορία
  Ακόμα και μια πολύ δυνατή ιστορία χάνει το νόημά της, αν δεν μπορεί να διαμοιραστεί στο ευρύτερο κοινό. Για να διασφαλιστεί ο διαμοιρασμός της ιστορίας, το brand θα πρέπει να αναπτύξει μια απλή διαδικασία για την ανταλλαγή ιστοριών. Μια διαδικασία που θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή, θα παρακινεί τη μνήμη, θα βοηθά στην οπτικοποίηση του οράματος και θα εξατομικεύει την αντίληψη.

Αυτές οι τρεις συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να εντάξεις το business storytelling στην φιλοσοφία του brand σου (και πίστεψε με, δεν θα το μετανιώσεις). Το storytelling έχει τη δύναμη να οδηγήσει το brand σου πιο κοντά στους στόχους του. Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα, επικοινώνησε μαζί μας και ας δημιουργήσουμε μαζί μια μοναδική ιστορία.

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.