1 Μαΐου, 2022 bestcybernetics

Γιατί το Copywriting αξίζει;

Είναι εντυπωσιακό το πόσος πολύς “θόρυβος” υπάρχει στο διαδίκτυο σήμερα. Μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος χρήστης εκτίθεται καθημερινά σε 10.000 (!!!) μηνύματα Marketing. Τα brands, τα ΜΜΕ, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, οι ΜΚΟ και οι πολιτικοί ανταγωνίζονται για την προσοχή μας, η οποία ολοένα και μικραίνει. Κάπου εδώ σπεύδει να βοηθήσει και το Copywriting.

Τι είναι το Copywriting;

Είναι η τέχνη του να χρησιμοποιείς την σωστή γλώσσα (σε ιστοσελίδες, διαφημίσεις, κ.λπ.) με σκοπό να δημιουργήσεις κινητικότητα και πωλήσεις. Ναι, είναι κάτι τόσο απλό και συνάμα τόσο περίπλοκο.
Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για το Copywriting;

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για εσένα

Ζούμε σε έναν εγωκεντρικό κόσμο, ναι. Αλλά η ειρωνεία είναι πως και τα περισσότερα brands είναι απίστευτα εγωκεντρικά. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, όμως, είναι πως οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τα brands και σίγουρα δεν επισκέπτονται μια ιστοσελίδα επειδή τους “αρέσει” ένα brand. Οι άνθρωποι ψάχνουν μια ελπίδα, μια νέα «επιθυμητή κατάσταση». Ξοδεύουν χρήματα και αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.
Σε αυτόν τον εγωκεντρικό κόσμο, λοιπόν, το κάθε brand θα έπρεπε να καθοδηγείται από τους πελάτες του και όχι από την ίδια την εταιρεία. Τα εγωκεντρικά brands έχουν ξεκινήσει να “παίρνουν την κάτω βόλτα” και ανταγωνίζονται ΜΟΝΟ στο να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή τιμή στον πελάτη τους. Όταν όμως τα brands μιλούν στο κοινό τους πιο “ανθρώπινα” (σα να είναι ο καλύτερος φίλος, ο life coach, ή ο γυμναστής τους), κερδίζουν.
Για να καταλάβεις λίγο καλύτερα το point, κάνε αυτό το μικρό πείραμα: επέλεξε έναν κλάδο (π.χ. αγροτουρισμός) και αναζήτησε 20 brands. Έλεγξε τις ιστοσελίδες τους και μελέτησε τα κείμενά τους. Μέτρα πόσες φορές επαναλαμβάνουν τις αντωνυμίες “Εμείς” ή “Εγώ”, σε σχέση με το “Εσείς” ή “Εσύ”. Θα σοκαριστείς με τα αποτελέσματα.
Συμπέρασμα: το διαδίκτυο είναι γεμάτο από ιστοσελίδες με επιχειρηματική ορολογία και εγωκεντρικά κείμενα. Αυτή είναι μια λανθασμένη επιχειρηματική απόφαση που καταστρέφει τα ποσοστά μετατροπών (επισκεπτών σε πελάτες).

Βοήθησε το Internet να γίνει λιγότερο βαρετό

Όπως είπε και ο Jason Fried, CEO και ιδρυτής της Basecamp:
“Η πλειοψηφία του Copywriting στο διαδίκτυο είναι χάλια, επειδή τα κείμενα είναι γραμμένα για τον συγγραφέα και όχι για τον αναγνώστη.”
Εάν θέλεις, λοιπόν, να αποκτήσεις ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των εγωκεντρικών ανταγωνιστών σου, αρκεί να αλλάξεις την φιλοσοφία στο Copywriting του brand σου. Ενδιαφέρσου και γράψε για το κοινό-στόχο σου.
1 ZMVfQ6rpGngItpqAtojVyw 1, Best Cybernetics
Με σκοπό να εμπνεύσουμε το διαδίκτυο να γίνει λιγότερο βαρετό, ετοιμάσαμε μερικά Copywriting tips:

  1. Δημιούργησε μια συνομιλία
    Οι άνθρωποι έλκονται από τα “μέρη” στα οποία μιλάνε τη γλώσσα τους. Γι ‘αυτό γράψε για το κοινό σου. Γράψε σα να μιλάει κάποιος άνθρωπος, όχι ένα άψυχο brand. Οι άνθρωποι μισούν την κοινότυπη εταιρική γραφή.
  2. Οι λέξεις έχουν σημασία
    Κάθε λέξη που γράφεις είναι μια ευκαιρία να αλληλεπιδράσεις με το κοινό σου χωρίς να είσαι παρόν. Μην αφήνεις το μήνυμά σου να χαθεί σε έναν ωκεανό βιομηχανικής ορολογίας.
  3. Να είσαι ξεκάθαρος
    Έχεις μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ενός ανθρώπου. Οπότε βεβαιώσου πως το μήνυμά σου είναι ξεκάθαρο.
  4. Να είσαι σαφής
    Το Copywriting έχει ως στόχο να οδηγήσει τον αναγνώστη να προβεί σε μια ενέργεια. Φρόντισε να δώσεις στους ανθρώπους να καταλάβουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν όταν επισκέπτονται την ιστοσελίδα σου ή όταν βλέπουν μια διαφήμισή σου και διευκόλυνε τους να το κάνουν.
  5. Γράψε για το κοινό σου
    Προτάσεις με έμφαση στο “εσείς” ή “εσύ” και όχι στο “εγώ” ή “εμείς” θα σε βοηθήσουν πολύ. Σκέψου πρώτα το ποιος θα επισκεφθεί την ιστοσελίδα σου και γιατί. Γράψε για αυτό το άτομο.
  6. Γράψε για οφέλη, όχι για χαρακτηριστικά
    Όταν η Apple έβγαλε το πρώτο της iPod δεν το παρουσίασε ως “ένα MP3 player με 5GB μνήμη” (boooooring), αλλά ως “1.000 τραγούδια στην τσέπη σας” (shut up and take my money!).

Σε περίπτωση που δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις ή θέλεις βοήθεια από κάποιον expert για να δημιουργήσεις ελκυστικό copy, τότε επικοινώνησε μαζί μας. Η εξειδικευμένη ομάδα της Best Cybernetics είναι εδώ για να σε βοηθήσει σε ακόμα ένα ταξίδι.

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

 

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.