17 Σεπτεμβρίου, 2020 bestcybernetics

Χάρι Πότερ: 4 μαθήματα Marketing που μπορούμε να πάρουμε

Ο Χάρι Πότερ ήρθε στις ζωές μας το 1997 και κατάφερε από την πρώτη στιγμή να κερδίσει μια θέση στις καρδίες μας. Έκτοτε, υπήρξαν 7 βιβλία, 8 ταινίες και ένα πλήθος διαδικτυακών κοινοτήτων αφιερωμένων σε αυτό το brand. Δεν υπάρχουν πολλά βιβλία που είχαν (και εξακολουθούν να έχουν) μεγαλύτερη απήχηση από τη σειρά του Χάρι Πότερ. Αυτή η σειρά διαμόρφωσε, ουσιαστικά, τα εφηβικά χρόνια των millenials. Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, που αυτή η σειρά θα μας διδάξει (μετά τη δύναμη της αγάπης και της φιλίας) μερικά πράγματα και για το Marketing.

Τα βιβλία και οι ταινίες του Χάρι Πότερ είναι γεμάτα συμβολισμούς & μαθήματα ζωής και έχουν να αποκαλύψουν πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεστε, σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές Marketing. Για λόγους έρευνας (ή τουλάχιστον έτσι είπαμε στα αφεντικά μας), αφιερώσαμε λίγο χρόνο για να παρακολουθήσουμε πάλι τις ταινίες και να σας αποκαλύψουμε μερικά από τα μεγαλύτερα μαθήματα Marketing που μπορεί να προσφέρει ο Χάρι Πότερ και η παρέα του. Πάμε μια βόλτα στον κόσμο της μαγείας;

Ένα άτομο δεν είναι ποτέ αρκετό

Η παρέα είναι μια σημαντική έννοια που συνδέει και τα 7 βιβλία της σειράς του Χάρι Πότερ. Χωρίς την υποστήριξη της Ερμιόνης, του Ρον και του υπόλοιπου στρατού του Ντάμπλντορ, ο Χάρι δεν θα μπορούσε ποτέ να νικήσει τον Βόλντεμορτ και να σώσει το Χόγκουαρτς.

Έτσι λοιπόν, όσον αφορά το Marketing, μια τακτική δεν είναι ποτέ αρκετή για να κερδίσει τον “πόλεμο” της αναγνωρισιμότητας και της ανάπτυξης. Το content Marketing, τα social media, η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας, οι digital ή οι παραδοσιακές καμπάνιες και το SEO μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά στην προώθηση της επιχείρησής σας. Ωστόσο, είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται μόνα τους.

Πάρτε παράδειγμα από τον Χάρι: θα είστε σε καλύτερη θέση να ανταγωνιστείτε τις σκοτεινές δυνάμεις (ανταγωνιστές), όταν ακολουθήσετε μια πολύπλευρη προσέγγιση.

Harry Potter Quidditch, Best Cybernetics

Ποτέ μην υποτιμάτε ένα μικρόσωμο άνθρωπο

Ο Χάρι Πότερ μπήκε στον κόσμο της μαγείας μετά από αρκετά χρόνια ζωής στον κόσμο των ανθρώπων. Δεν ήταν εξοικειωμένος, λοιπόν, με το πως να πετάξει με μια σκούπα ή το πως να κάνει ένα ξόρκι. Παρόλο που στην αρχή δεν είχε ιδέα τι έπρεπε να κάνει, βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να αντιμετωπίσει τον πιο σκοτεινό μάγο όλων των εποχών.

Ακριβώς επειδή είστε μικρή (ή μεσαία) επιχείρηση δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε επιτυχημένοι. Οι μικρές επιχειρήσεις συχνά αισθάνονται ότι το Marketing είναι κάτι που μόνο οι μεγάλοι χρησιμοποιούν. Αυτό είναι ένα από τα πιο σοβαρά λάθη των επιχειρήσεων, που τις εμποδίζει να εξελιχθούν. Δείτε τι πόρους έχετε στη διάθεσή σας και χρησιμοποιήστε τους προς όφελός σας. Μην φοβάστε να είστε καινοτόμοι, όσον αφορά τα μηνύματα που επικοινωνείτε.

Το να είσαι μικρή επιχείρηση δεν σημαίνει τίποτα όταν πρόκειται για Marketing. Μπορείτε να ανταγωνιστείτε τις μεγαλύτερες εταιρείες εκεί έξω. Απλά πρέπει να το πιστέψετε.

Πάντα να έχετε το νου σας για την χρυσή μπάλα (snitch)

Ως ανιχνευτής, ο Χάρι είχε μία μόνο ευθύνη, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Κουίντιτς. Να βρει την χρυσή μπάλα και να την πιάσει πριν από τον αντίπαλο ανιχνευτή. Αυτός ήταν ο στόχος του.

Έτσι και εσείς, κάθε φορά που ξεκινάτε μια νέα καμπάνια Marketing ή εφαρμόζετε μια νέα τακτική, θα πρέπει πάντα να έχετε κάποιο-ους στόχο-ους. Στον κόσμο του Marketing, οι στόχοι είναι η χρυσή μπάλα. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο, σκεφτείτε εάν αυτό εναρμονίζεται με τους στόχους σας. Όσα κάνετε για την επιχείρησή σας πρέπει να συνδέονται με αυτούς.

Οι στόχοι είναι αυτοί που σας κρατούν στην σωστή κατεύθυνση και σας βοηθούν να μετατρέψετε τα όνειρά σας σε πραγματικότητα.

Harry Potter And The Deathly Hallows Part I Garri Potter Ger, Best Cybernetics

Πάντα θα υπάρχει ένας Ντράκο Μαλφόι 

Ο Χάρι είχε πολλούς εχθρούς, αλλά ο άσπονδος εχθρός του ήταν (και θα είναι) ο Ντράκο Μαλφόι. Κατά την διαμονή του στο Χόγκουαρτς, ο Χάρι ασχολούταν συνεχώς με τον Ντράκο, που τον βασάνιζε με κάθε ευκαιρία και με διάφορους τρόπους.

Ως επιχείρηση, σίγουρα θα ζήσετε παρόμοιες καταστάσεις. Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα φωνάζουν για το πόσο δεν τους αρέσει η επιχείρησή σας ή αυτό που κάνετε. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε αυτό. Αυτό που μπορείτε να μάθετε από τον Χάρι είναι το πώς να χειρίζεστε την αρνητικότητα. Σίγουρα, υπήρχαν στιγμές που ο Ντράκο τον επηρέασε, αλλά ως επί το πλείστον, χειρίστηκε την αρνητικότητα αρκετά καλά. Άκουσε αυτά που είχε να πει ο Ντράκο, αλλά δεν τον άφησε ποτέ να μπει εμπόδιο στην επίτευξη του τελικού του στόχου.

Όσον αφορά την κριτική στο διαδίκτυο, ακούστε τι έχουν να πουν αυτοί που δεν σας συμπαθούν και προσπαθήστε να διορθώσετε την κατάσταση. Στο τέλος της ημέρας όμως, επικεντρωθείτε στον τελικό σας στόχο – και συνεχίστε, no matter what.


Υπάρχουν άλλα μαθήματα Marketing που έχετε πάρει από τη σειρά του Χάρι Πότερ; Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το μαγικό κόσμο του Marketing, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η Best Cybernetics είναι εδώ για να σας βοηθήσει σε κάθε σας βήμα. Μην το ξεχνάτε αυτό.

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.