15 Ιανουαρίου, 2020 bestcybernetics

Marketing vs Branding: ποιές είναι οι διαφορές;

Καθώς οικοδομείτε μια επιχείρηση, υπάρχουν τόσες πολλές έννοιες που «πετάγονται» μπροστά σας, που ίσως και να είναι δύσκολο να τις κατανοήσετε πλήρως. Υπάρχουν δύο, κυρίως, έννοιες που συχνά λανθασμένα τις ταυτίζουν. Το Marketing και το Branding. Ποιές είναι, λοιπόν, οι διαφορές μεταξύ του Marketing και του Branding;
Σε αυτό το άρθρο, η Best Cybernetics, θα σας βοηθήσει να διαχωρίσετε αυτές τις δύο έννοιες, καθώς αν θέλετε να πετύχει η επιχείρησή σας, πρέπει να κατανοήσετε τις διαφορές τους, αλλά και το πώς να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά το καθένα για να πάτε την επιχείρησή σας στο επόμενο επίπεδο.

Ορισμοί Marketing και BrandingMarketing Illustration Technology Marketing Flat Line Design Product Marketing Vector With Doodle Style And Youth Audience Business Marketing Infographic, Best Cybernetics
Αρχικά, προτού ξεκινήσουμε να εντοπίζουμε και να αναλύουμε τις διαφορές ανάμεσα τους, ας δούμε πρώτα τι ακριβώς πρεσβεύει το Marketing και το Βranding.

Ως  Marketing ορίζεται: το σύνολο των εργαλείων, διαδικασιών και στρατηγικών που χρησιμοποιείτε για την προώθηση του προϊόντος, της υπηρεσίας και της εταιρείας σας. Σκεφτείτε το Marketing ως τις ενέργειες που κάνετε για να συνδεθείτε με τους πελάτες σας και να τους πείσετε να αγοράσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.

Το Branding, από την άλλη πλευρά, είναι η πρακτική Marketing για την διαμόρφωσης της επωνυμίας σας. Η διαμόρφωση της επωνυμίας αναφέρεται στο να καθορίσετε το ποιος είστε ως εταιρεία, ποια είναι η αποστολή σας, οι αξίες σας και αυτό που σας κάνει ξεχωριστό και μοναδικό. Είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της επωνυμίας σας, όπως το λογότυπό, ο ιστότοπός και η εταιρική σας ταυτότητα. Εάν το Marketing είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να συνεργαστούν με την εταιρεία σας για πρώτη φορά, το Branding είναι αυτό που τους κρατάει, ώστε να γίνουν μόνιμοι πελάτες σας.

 

Διαφορές μεταξύ του Marketing και του Branding
Ενώ το Marketing χρησιμοποιείται για την προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας, το Branding χρησιμοποιείται για να διαμορφώσει ενεργά τη επωνυμία σας και το ποιοι είστε. Καθένα έχει διαφορετικούς στόχους και διαφορετικά αποτελέσματα.

  1. Το Marketing μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσετε την προσοχή του εν δυνάμει πελάτη σας, αλλά το Branding είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να την διατηρήσετε
    Ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιήστε, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να είστε μόνο μία εταιρεία σε μια θάλασσα ανταγωνισμού. Και αν θέλετε να δημιουργήσετε κύματα και να τραβήξετε την προσοχή των εν δυνάμει πελατών σας, τότε χρειάζεστε το Marketing.
    Αλλά μόλις αποκτήσετε την προσοχή του πελάτη σας, χρειάζεστε κάτι που θα την κρατήσει. Και εκεί έρχεται το Branding. Οι άνθρωποι θέλουν να δουλεύουν με επωνυμίες που μπορούν να εμπιστευτούν και επωνυμίες στις οποίες πιστεύουν. Έτσι, ενώ το Marketing θα βοηθήσει στο να βρεθεί η επωνυμία σας μπροστά στους σωστούς ανθρώπους, αν θέλετε να την διατηρήσετε εκεί, πρέπει να δημιουργήσετε μια επωνυμία με την οποία οι πελάτες σας μπορούν να συνδεθούν.
    Έτσι, με λίγα λόγια, χρειάζεστε τις σωστές στρατηγικές Marketing για να θέσετε την επωνυμία σας μπροστά από τον ανταγωνισμό σας και να πείτε στους εν δυνάμει πελάτες σας “Hey! Είμαι εδώ! “. Αλλά χρειάζεστε το Branding για να δημιουργήσετε μια μακροπρόθεσμη σύνδεση και σχέση με τους πελάτες σας, που θα τους κάνει να επιστρέψουν σε σας μετά από την αρχική επαφή.

 

  1. Το Marketing οδηγεί τις πωλήσεις, ενώ το branding την αναγνώριση και την αξιοπιστία
    Στον πυρήνα τους, οι περισσότερες στρατηγικές Marketing (SEO, content Marketing, διαφήμιση, κλπ) αποσκοπούν στην επίτευξη αποτελεσμάτων και, συχνά, τα αποτελέσματα που οι στρατηγικές αυτές προσπαθούν να πετύχουν έχουν να κάνουν με τις πωλήσεις. Αν θέλετε η εταιρεία σας να πετύχει, πρέπει να δώσετε βάση στις πωλήσεις.
    Αλλά το Branding έχει μια διαφορετική και πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Το Branding δεν είναι η καλύτερη λύση αν θέλετε να αυξήσετε άμεσα τις πωλήσεις σας. Αλλά είναι η καλύτερη λύση αν θέλετε να οικοδομήσετε την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας, να δημιουργήσετε θετικό συναίσθημα προς αυτήν και να ενισχύσετε την πίστη των πελατών σας, η οποία είναι εξίσου σημαντική (αν όχι περισσότερο) με τις πωλήσεις και η οποία, συμπτωματικά, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητά σας να διατηρήσετε τις πωλήσεις σας μακροπρόθεσμα.
    Έτσι, όταν πρόκειται για πωλήσεις, σκεφτείτε το Marketing ως ένα σπριντ, ενώ το Branding ως ένα μαραθώνιο.

Illustration Brand Transparent3, Best Cybernetics

  1. Πρώτα έρχεται το Branding και μετά το Marketing
    Σίγουρα γνωρίζετε το παλιό ρητό: «Η κότα έκανε το αυγό; Ή το αυγό την κότα;». Η επαγγελματική έκδοση αυτού του ρητού, θα ήταν πιθανότατα κάπως έτσι: “Ποιό έρχεται πρώτα; Το Branding ή το Marketing;”
    Στο μεγάλο σχέδιο της οικοδόμησης της επιχείρησής σας, το Branding έρχεται πάντα πριν από το Marketing. Δεν μπορείτε να προωθήσετε την επωνυμία σας εάν ακόμα δεν έχετε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της.
    Πριν καν σκεφτείτε να εφαρμόσετε μια στρατηγική Marketing, πρέπει να εστιάσετε στην επωνυμία σας. Ποιοι είστε σαν επωνυμία; Τι θέλετε να φέρετε στην αγορά; Ποιες είναι οι βασικές σας αξίες; Και, το πιο σημαντικό, πώς θα επικοινωνήσετε όλα αυτά στους πελάτες-στόχους σας;
    Μόνο όταν έχετε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, έχει νόημα να αρχίσετε να σκέφτεστε για το Marketing. Επειδή όταν έχετε ολοκληρώσει την δημιουργία της επωνυμίας σας, θα έχετε καλύτερη κατανόηση του ποιος είστε, ποιος είναι ο πελάτης σας και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να συνδεθείτε με αυτόν. Έπειτα, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μια στρατηγική Marketing που θα δώσει ζωή στην επωνυμία σας.

 

  1. Οι στρατηγικές Marketing έρχονται και φεύγουν, αλλά το Branding μένει για πάντα
    Όσο προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση, θα πρέπει να την προωθείτε ενεργά. Αλλά οι στρατηγικές που χρησιμοποιείτε για να προωθήσετε την επιχείρησή σας είναι προσωρινές. Κάθε τακτική Marketing πρέπει να έχει ξεκάθαρη αρχή, μέση και τέλος.
    Το Branding είναι διαφορετικό. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην επιχείρησή σας, θα προσπαθείτε πάντα να ορίσετε το ποιος είστε ως εταιρεία, διαμορφώνοντας την αντίληψη της επωνυμίας σας και ενισχύοντας μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη σχέση με τους πελάτες σας. Καθώς η επιχείρησή σας μεγαλώνει και εξελίσσεται, θα πρέπει να ακολουθεί και το Branding.
    Συμπέρασμα: οι στρατηγικές Marketing έρχονται και φεύγουν  (όπως και θα έπρεπε), αλλά το branding; Το Branding μένει για πάντα και απλώς εξελίσσεται.

 

  1. Το Branding έχει εξίσου μεγάλη επίδραση στην ομάδα σας, όπως και στους πελάτες σας

Untitled 1 1, Best CyberneticsΗ ομάδα σας είναι ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την εφαρμογή στρατηγικών Marketing. Αλλά εκτός αυτού (δηλαδή, ξέρετε … τη δουλειά τους), δεν πρόκειται πραγματικά να επηρεαστούν από το Marketing σας.
Αλλά το Branding σου; Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Το Branding μπορεί να έχει εξίσου σημαντικό αντίκτυπο στην ομάδα σας , όπως και στους πελάτες σας. Ακριβώς όπως χρειάζεστε οι πελάτες σας να πιστεύουν στην επωνυμία σας για να συνεργαστούν μαζί σας, έτσι και οι υπάλληλοί σας. Όταν δημιουργείτε μια επωνυμία που πιστεύει πραγματικά η ομάδα σας, θα είναι πιο παθιασμένοι και αφοσιωμένοι στο έργο τους. Θα δουλέψουν σκληρά, θα πιέσουν τον εαυτό τους και θα φέρουν τις καλύτερες ιδέες στο τραπέζι. Αποτέλεσμα; Η επιχείρησή σας θα ευδοκιμήσει.
Έτσι, είναι η δουλειά της ομάδας σας να αναπτύξει τη στρατηγική Marketing – αλλά εάν θέλετε να πάτε την επιχείρησή σας στο επόμενο επίπεδο, είναι δική σας ευθύνη να δημιουργήσετε μια επωνυμία που θα ενθουσιάζει την ομάδα σας.

 

Χρησιμοποιήστε μάρκετινγκ και branding για να πάρετε την επιχείρησή σας στο επόμενο επίπεδο
Τώρα που καταλαβαίνετε τη διαφορά μεταξύ Μarketing και Βranding, έχετε τα εργαλεία που χρειάζεστε για να χρησιμοποιήσετε και τα δύο, ώστε να πάτε την επιχείρησή σας στο επόμενο επίπεδο. Λοιπόν, τι περιμένετε; Οικοδομήστε την επωνυμία σας και αναπτύξτε τις στρατηγικές Marketing που χρειάζεστε για να την τοποθετήσετε μπροστά στους εν δυνάμει πελάτες σας!
Εάν χρειάζεστε βοήθεια στο κομμάτι του Branding ή του Marketing, η εξειδικευμένη ομάδα της Best Cybernetics με 10 χρόνια εμπειρίας και καινοτομίας, μπορεί να σας βοηθήσει.

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.