17 Δεκεμβρίου, 2020 George

NBA: 5 marketing tips που κάθε brand μπορεί να χρησιμοποιήσει

Η αγάπη για τον αθλητισμό είναι παγκόσμια και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η ικανότητα, όμως, της λίγκας του NBA (National Basketball Association) να εξελιχθεί σε μια  παγκόσμια δύναμη δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αγαπούν τον αθλητισμό. Έχει (πολύ περισσότερο) να κάνει με τη μοναδική στρατηγική marketing του NBA.
Ως μεγάλοι fans του NBA, στο σημερινό μας άρθρο παρουσιάζουμε 5 marketing tips που κάθε brand μπορεί να “κλέψει” από το NBA. Είστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο του NBA;

1. Δημιουργήστε ξεχωριστά κανάλια

Η δημιουργία του WNBA (Women’s National Basketball Association), το 1996, ήταν μια πανέξυπνη κίνηση marketing που τράβηξε την προσοχή των γυναικών και προσέλκυσε το ενδιαφέρον τους για το NBA γενικά. Αυτή η κίνηση έγινε σε μια εποχή που το ενδιαφέρον των γυναικών για τον αθλητισμό ήταν σχεδόν ανύπαρκτο.
Το NBA έκτοτε δημιούργησε και άλλες επεκτάσεις, όπως το NWBA (National Wheelchair Basketball Association) ή το NBA-China. Μέσω του τελευταίου, μάλιστα, το NBA άρχισε να δημιουργεί έσοδα 550 εκατομμυρίων δολαρίων ανά σεζόν, μόνο από την Κίνα!
Το brand σας μπορεί να μην έχει το ανθρώπινο δυναμικό ή τους πόρους για να φτάσει τόσο μακρυά. Αλλά έστω και μια απλή δημιουργία διαφορετικών group (ή account) στα Social Media, που απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη επιθυμητή αγορά, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα “Brand store – China”, ώστε να στοχεύσετε τη συγκεκριμένη αγορά μέσω του digital marketing.
BeFunky Collage 27 1024x512 1 1, Best Cybernetics

2. Δημιουργείτε σταθερά μοναδικό περιεχόμενο

Εάν θέλετε να καταλάβετε πόσο σοβαρά υπόψιν λαμβάνουν το content marketing στο NBA, επισκεφτείτε το NBA.com ή την ιστοσελίδα οποιασδήποτε ομάδας του NBA. Η σταθερή ροή βίντεο & άρθρων έχει αποδειχθεί ότι προσελκύει επισκέπτες και δημιουργεί αφοσίωση.
Μια λέξη που αντιπροσωπεύει το περιεχόμενο που δημιουργεί το NBA είναι η: προσωπικότητα. Το περιεχόμενο χωρίς προσωπικότητα θα δυσκολευτεί να σταθεί στη σημερινή αγορά. Για παράδειγμα, η ανάδειξη της προσωπικότητας και της διασκέδασης των παικτών εκτός γηπέδου, έχει κάνει πολύ πιο δελεαστικό το παιχνίδι για τους fans. Αυτό συμβαίνει, διότι οι fans ταυτίζονται με την προσωπικότητα των παικτών.
Το tip είναι να χρησιμοποιήσετε σωστά το budget που διαθέτετε για τη δημιουργία μοναδικού περιεχομένου. Είτε δημοσιεύετε ένα κείμενο ή βίντεο ανά ημέρα είτε είκοσι ανά μήνα, πρέπει να είστε καινοτόμοι & συνεπείς. Μην ξεχνάτε να δείχνετε τη μοναδική σας προσωπικότητα!

3. Δημιουργήστε “εξωτερική” ορατότητα

Το NBA δημιούργησε ένα brand που δεν είναι εύκολο να ξεχάσουμε. Μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν παντού, από τις φανέλες των παικτών έως τα Social Media, το brand αποτυπώνεται στο μυαλό μας. Η επίσημη Facebook page του NBA μοιράζεται συνεχώς βίντεο ή στιγμιότυπα παλιών παιχνιδιών, απαντάει άμεσα στους χρήστες και δημιουργεί έρευνες και άλλες διαδραστικές δημοσιεύσεις.
Το brand σας μπορεί να δημιουργήσει εξωτερική ορατότητα εστιάζοντας πολύ περισσότερο στην προβολή, το περιεχόμενο & την αφοσίωση στα Social Media και κοινοποιώντας περιεχόμενο σε ιστοσελίδες τρίτων (π.χ. σε online blogs ή online εφημερίδες).
SpaceJam 1 1, Best Cybernetics

4. Βρείτε τρόπο να μείνετε στο προσκήνιο

Την τελευταία δεκαετία, το NBA έχει καταφέρει να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο. Ο λόγος είναι ότι έχει καταφέρει να συνδεθεί απόλυτα με ένα διαχρονικό φαινόμενο: την Pop κουλτούρα. Το NBA έχει προσεγγίσει τόσο πολύ αυτή την κουλτούρα, που ακόμα και πρώην αστέρες, όπως ο Michael Jordan, ο Shaquille O’Neal & ο Dennis Rodman έχουν εξελιχθεί σε κινηματογραφικούς σταρ.
Η ιδέα είναι να προσπαθήσετε να συνδέσετε το brand σας με κάτι δημοφιλές, που ταυτόχρονα σας αντιπροσωπεύει (σημαντικό). Με αυτόν τον τρόπο παραμένετε πάντα στο προσκήνιο. Εάν το brand σας δεν μπορεί (ακόμα) να προσεγγίσει διασημότητες, μπορείτε να αρχίσετε να μιλάτε για αυτούς, προτού αρχίσουν να μιλούν για εσάς.
Η συσχέτιση του brand σας με τον αθλητισμό ή την ψυχαγωγία (μέσω του περιεχομένου που δημοσιεύετε) είναι ένας καλός τρόπος για να τοποθεήτεσε το όνομα του brand σας στις συζητήσεις των ανθρώπων. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε μια σειρά “Brand store Basketball review” ή να βρείτε έναν αξιόπιστο αθλητικό influencer για να υποστηρίξει το brand σας (η Protergia το έκανε με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο).

5. Χτίστε τη συνείδηση του brand σας

Ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση της προσοχής των χρηστών του διαδικτύου είναι τεράστιος. Και το NBA φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά. Αυτό το έχει καταφέρει αγγίζοντας ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα της εποχής, όπως ο ρατσισμός.
Σχεδόν το 1/4 των παικτών στο NBA είναι γεννημένοι στο εξωτερικό. Στο draft του 2016, οι μισοί παίκτες προέρχονταν από το εξωτερικό. Επίσης, οι ενέργειες που έγιναν μετά τον θάνατο του George Floyd ήταν ένα δείγμα του πόσο πολύ λαμβάνουν υπόψιν στο NBA τα κοινωνικά ζητήματα. Το μότο του LeBron James (superstar του NBA) είναι το #more_than_an_athlete.
Υπάρχουν 3 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να χτίσετε τη συνείδηση του brand σας:

  • Να συμμετέχετε σε φιλανθρωπίες εταιρικά.
  • Να δημιουργήσετε μια μεικτή ομάδα εργαζομένων. Όταν προσλαμβάνετε νέο προσωπικό, λάβετε υπόψιν σας την διαφορετικότητα. Αυτό θα δείξει την ευαισθησία του brand σας.
  • Να προσαρμόσετε τις ενέργειες marketing για να δείξετε την υποστήριξή σας στην διαφορετικότητα. Η ένταξη ενός μοντέλου από την Ασία σε μια διαφήμισή σας, θα φτάσει γρηγορότερα στην ασιατική αγορά από ό, τι μια συνηθισμένη διαφήμιση.

Το brand σας πρέπει να υποστηρίζει την διαφορετικότητα. Για να γίνει αυτό, τα μικρά πράγματα έχουν σημασία. Για παράδειγμα, ένα brand ρούχων για παιδιά μπορεί να δείξει τη υποστήριξή του για τα αυτιστικά παιδιά επιλέγοντας προσεκτικά χρώματα και σχέδια, καθώς διαφορετικά σχέδια έχουν διαφορετικά αποτελέσματα σε αυτά.


Η επιρροή του NBA είναι παγκόσμια και το πρωτάθλημά τους είναι συναρπαστικό, αλλά ποιος περίμενε πως τα αθλήματα θα μπορούσαν επίσης να “σώσουν” το brand σας;
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις στρατηγικές Marketing που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επικοινωνήστε μαζί μας. Η εξειδικευμένη ομάδα της Best Cybernetics είναι στη διάθεσή σας για συμβουλές και συνεργασία, ώστε να δείτε την επιχείρησή σας να … πετάει!

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.