9 Ιουλίου, 2020 George

Τι μας έμαθε το Netflix για το Marketing

Αν δε ζείτε σε σπηλιά τα τελευταία χρόνια, θα έχετε σίγουρα ακούσει για το Netflix. Αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι πως ιδρύθηκε το 1997 στην Καλιφόρνια από 2 φίλους και πως το αρχικό μοντέλο του ήταν η ενοικίαση ταινιών που παραδίδονταν στο σπίτι του πελάτη. Χρειάστηκαν πολλές αλλαγές μοντέλων (pivot) και μια καινοτόμος στρατηγική Marketing για να καταλήξει να είναι το σημερινό μεγαθήριο που γνωρίσαμε.

Η επιτυχία του Netflix δεν ήταν τυχαία και υπάρχουν μερικά μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από τη στρατηγική Marketing που χρησιμοποίησε τα τελευταία χρόνια. Πάμε να τα δούμε;

1. Αξιοποιήστε τα δεδομένα για να λάβετε αποφάσεις

Το 2007 ήταν μια μεγάλη χρονιά για το Netflix. Ενώ είχαν καταφέρει να δανείσουν 1 δισεκατομμύριο DVD, αποφάσισαν να απομακρυνθούν από αυτό το παραδοσιακό μοντέλο και εισήγαγαν μια υπηρεσία video streaming μέσω διαδικτύου.

Κατάφεραν, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους, τα οποία έδειχναν μείωση των πωλήσεων το 2006, και γρήγορα να αντιδράσουν με ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο. Και όλοι είδαμε την κατάληξη της αλλαγής αυτής.

Tip: Ως marketers, πρέπει πάντα να αξιοποιούμε τα διαθέσιμα δεδομένα (είτε από το Google Analytics είτε από οποιοδήποτε άλλο εργαλείο) για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη μέτρηση της απόδοσης των Digital Marketing καμπανιών.

Illustration Data Analysis Graph 53876 20421, Best Cybernetics

2. Να είστε πάντα διαθέσιμοι για το κοινό σας

Η πρόσβαση στο περιεχόμενο του Netflix δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη. Προσφέρουν την υπηρεσία τους σε τόσες πολλές πλατφόρμες και λειτουργικά συστήματα που η πλειονότητα των νοικοκυριών στην αγορά-στόχο τους μπορεί να εγγραφεί.

Tip: Εάν το δούμε από την Marketing οπτική, είναι σημαντικό να μάθετε που βρίσκεται το κοινό σας και να συνδεθείτε μαζί του. Τα Social Media και η ύπαρξη μιας responsive ιστοσελίδας που λειτουργεί σε κινητά και tablet είναι μια αρχή.

3. Το Content Marketing είναι το κλειδί

Το 2011 το Netflix ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτούσε την παραγωγή μιας πολιτικής δραματικής σειράς με τίτλο “House of Cards”. Με προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ηθοποιούς του Χόλυγουντ και πρωταγωνιστή τον Kevin Spacey, το Netflix συνειδητοποίησε τη σημασία του να έχει το δικό του περιεχόμενο υψηλής ποιότητας ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Tip: Το Netflix παρέχει μια μοναδικότητα περιεχομένου στους χρήστες του. Έτσι, και εσείς θα πρέπει να στοχεύσετε στη δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου υψηλής ποιότητας για να αλληλεπιδράσει μαζί του το κοινό σας.

4. Εμπειρία χρήστη

Ο κυριότερος λόγος που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το Netflix είναι για να ανακαλύψουν νέες ταινίες και σειρές που μπορεί να τους αρέσουν. Το Netflix το καθιστά εξαιρετικά εύκολο αυτό και μάλιστα το εξατομικεύει. Θυμάται τι έχει παρακολουθήσει ο καθένας και ενθαρρύνει την βαθμολόγηση του περιεχομένου του.

Με βάση αυτές τις βαθμολογήσεις, μπορεί στη συνέχεια να προτείνει άλλες ταινίες ή σειρές που πιστεύει πως ταιριάζουν στα γούστα τους. Η εμπειρία του χρήστη βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω αυτής της απλής λειτουργίας.

Tip: Η εμπειρία χρήστη είναι ζωτικής σημασίας κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ιστοσελίδας/εφαρμογής/eshop σας. Ο πελάτης πρέπει πάντα να βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μυαλού σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

5b442d9ca51a7f5b711e6d60 Home Mast 1, Best Cybernetics

5. Δώστε μια γεύση στους πελάτες σας

Μία από τις πιο επιτυχημένες τεχνικές που έχει χρησιμοποιήσει το Netflix, κατά την ανάπτυξη της βάσης χρηστών της, είναι η χρήση της δωρεάν δοκιμαστικής περιόδου. Οι 30 ημέρες δωρεάν στοχεύουν στην προβολή της υψηλής αξίας της υπηρεσίας σε άτομα που μπορεί να μην έχουν πεισθεί εξ’ αρχής. Το Netflix δείχνει σίγουρο για την αξία της υπηρεσίας που προσφέρει, το οποίο με τη σειρά του θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των πελατών.

Η δωρεάν δοκιμή γίνεται επίσης ένα ισχυρό εργαλείο Marketing μέσω της χρήσης στοχευμένων email σε όσους επιλέγουν να μην προχωρήσουν στην αγορά της υπηρεσίας μετά τη λήξη της δοκιμής.

Tip: Δείξτε με “έξυπνο” τρόπο την αξία που προσδίδει το προϊόν ή υπηρεσία σας στους καταναλωτές και αυξήστε έτσι την εμπιστοσύνη προς το brand σας, αλλά και την ανάγκη για αγορά του προϊόντος σας.


Αυτά είναι μερικά από τα μαθήματα που μπορεί να μας δώσει το Netflix στο κομμάτι του Marketing. Στην Best Cybernetics, θέλοντας να μείνουμε up-to-date με τις τελευταίες εξελίξεις, βρίσκουμε συνεχώς καινοτόμες μεθόδους Marketing και τις αξιοποιούμε κατάλληλα για να σας τοποθετήσουμε στην κορυφή.

Αν αυτό είναι που θέλετε, τότε δεν μένει παρά να μας εμπιστευτείτε! Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες!

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.