11 Δεκεμβρίου, 2019 George

Ένας βήμα-προς-βήμα οδηγός για το Marketing της mobile εφαρμογής σας (μέρος 1ο)

Σε προηγούμενο άρθρο μας είδαμε τους λόγους για τους οποίους μια επιχείρηση πρέπει να αποκτήσει mobile εφαρμογή. Έστω ότι εμπιστευτήκατε την κρίση μας και αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια mobile εφαρμογή για την επιχείρησή σας. Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε Marketing εκστρατεία για αυτήν, ώστε να την εκμεταλλευτείτε στο έπακρο.

Η Best Cybernetics, με αυτόν τον βήμα-προς-βήμα οδηγό, θα σας εισάγει στα τρία στάδια της στρατηγικής Marketing για εφαρμογές και τα στατιστικά που θα πρέπει να προσέξετε για να εξασφαλίσετε μακροχρόνια επιτυχία. Ξεκινάμε;

  1. Στάδιο δημιουργίας αναγνωρισιμότητας

Το στάδιο αυτό λαμβάνει χώρα πριν από την κυκλοφορία της εφαρμογής. Προορίζεται για την οικοδόμηση της αναγνωρισιμότητας του brand και της ορατότητας της εφαρμογής. Πιο συγκεκριμένα, αφορά το πώς θα εντοπίσουν οι χρήστες-στόχοι σας την εφαρμογή. Πριν ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να έχετε ήδη πλήρη κατανόηση του μηνύματος και της τοποθέτησης του brand σας. Μια μάρκα αντηχεί με τους πελάτες μέσω των αξιών και του σκοπού της, όχι μέσω των επιμέρους χαρακτηριστικών του εκάστοτε προϊόντος. Ο καθορισμός της θέσης του brand δίνει στους χρήστες την ευκαιρία να συνδεθούν με το προϊόν σας σε βαθύτερο επίπεδο. Ακολουθεί μια λίστα με τα βήματα και τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου:

a) Προσδιορίστε την ημερομηνία έκδοσης της εφαρμογής:
Σε αντίθεση με την Google, η Apple έχει μια αυστηρή διαδικασία αναθεώρησης των εφαρμογών, που μπορεί να καθυστερήσει την έκδοση τους ή μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπους με κάποιο πρόβλημα που δεν προβλέψατε. Ο μακροχρόνιος προγραμματισμός της έκδοσης της θα σας δώσει αρκετό χρόνο να προετοιμαστείτε για τη πλήρη έκδοση και θα σας επιτρέψει να προβλέψετε και ενδεχόμενα προβλήματα.

Συμβουλή
: Κατά τον προγραμματισμό της ημερομηνίας έκδοσης, δώστε προσοχή στα γεγονότα που συμβαίνουν στον περίγυρό σας και έχουν τη δυνατότητα να σας επισκιάσουν.

β) Διεξαγωγή έρευνας αγοράς για να καταλάβετε τους πελάτες σας:
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη πριν την κυκλοφορία της εφαρμογής είναι η λανθασμένη (ή ανύπαρκτη) διεξαγωγή έρευνας αγοράς. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία ανάπτυξης της, πρέπει να προσδιορίσετε τους βασικούς «παίκτες» της συγκεκριμένης εφαρμογής. Δεν έχει σημασία πόσο εμπεριστατωμένες είναι οι προσπάθειες σας για Marketing. Αν η εφαρμογή σας δεν απευθύνεται σε έναν «πόνο» του χρήστη ή αντιμετωπίζει έναν «πόνο» που έχει ήδη μια ακμάζουσα λύση στην αγορά, τότε το προϊόν σας απλά δεν θα πετύχει.

Συμβουλή: Προσδιορίστε και ερευνήστε τα πιο σημαντικά blogs, ομάδες, φόρουμ και ιστοσελίδες που επισκέπτεται το κοινό-στόχος σας, καθώς και το από που επηρεάζεται στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτά τα κανάλια θα σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε και να αποκτήσετε χρήστες.

γ) Δημιουργία προφίλ χρήστη:
Ένας βασικός στόχος σε όλο το στάδιο της δημιουργίας αναγνωρισιμότητας είναι να ανακαλύψετε ποιοι είναι ο χρήστες-στόχος σας, πως αυτοί μετράνε την αξία ενός προϊόντος και ποιο είναι το κεντρικό σημείο «πόνου» που έχουν, το οποίο «θεραπεύουν» τα προϊόντα σας. Μπορούν να υπάρχουν πολλά προφίλ χρηστών για μια εφαρμογή και κάθε προφίλ πρέπει να έχει το δικό του μοναδικό ταξίδι μέσα στη εφαρμογή σας. Ένα προφίλ χρήστη, είναι μια εν μέρει πλασματική απεικόνιση του ιδανικού σας χρήστη. Τα προφίλ περιλαμβάνουν τα δημογραφικά στοιχεία, το background, τις προτιμήσεις κινητού, τα ενδιαφέροντα και τα μοναδικά αναγνωριστικά ενός χρήστη. Περιγράφουν, επίσης, τους κεντρικούς στόχους του χρήστη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα. Η εις βάθος ανάλυση του προφίλ ενός χρήστη δημιουργεί το θεμέλιο για το σχεδιασμό του ταξιδιού του χρήστη στην εφαρμογή σας και σας βοηθά να προσαρμόσετε κάθε πτυχή του προϊόντος σας στις προτιμήσεις και τις ανάγκες των χρηστών σας. Τα πάντα, από το branding και το περιεχόμενο εντός της εφαρμογής, έως τη λειτουργικότητα, τις δυνατότητες, την επιλογή πλατφόρμας και τη στρατηγική δημιουργίας εσόδων, πρέπει να αντηχούν με τον χρήστη-στόχο σας. Μέσω της λεπτομερής περιγραφής του κοινού-στόχου σας με τα προφίλ χρηστών, θα απαντήσετε σε βασικά ερωτήματα που θα καθοδηγήσουν ολόκληρη τη στρατηγική Marketing.

Για παράδειγμα:
– ποιο είναι το κεντρικό σημείο «πόνου» που συναντά αυτό το κοινό-στόχος;
– ποιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί; iOS ή Android;
– τι είδους περιεχόμενο συνδέει αυτό το κοινό με το διαδίκτυο;
– τι στυλ τόνου, φωνής και περιεχομένου αντηχεί καλά σε αυτό το κοινό;
– ποιες πλατφόρμες είναι οι καλύτερες για πληρωμένη διαφήμιση;
– αυτοί οι χρήστες πληρώνουν για εφαρμογές, κάνουν αγορές εντός εφαρμογής ή όχι;

Η χρήση προφίλ για να απαντήσετε σε ερωτήσεις, όπως αυτές, θα σας βοηθήσει να προσελκύσετε το σωστό κοινό για το προϊόν σας. Εάν δεν έχετε διερευνήσει σωστά το κοινό σας, δεν θα μπορείτε να παραδώσετε ένα προϊόν που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.
Η εξειδικευμένη ομάδα της Best Cybernetics μπορεί να σας βοηθήσει στην έρευνα αγοράς, καθώς και να σχεδιάσει με κατάλληλο τρόπο την εφαρμογή σας, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στο κοινό-στόχο σας.

δ) Διεξάγετε ανάλυση ανταγωνισμού:
Η εφαρμογή σας θα έχει ανταγωνισμό. Δημιουργήστε μια λίστα με τους κορυφαίους 5 ανταγωνιστές σας, την τρέχουσα τιμή τους, το μοντέλο δημιουργίας εσόδων, την κατάταξη στο κατάστημα εφαρμογών (Play Store ή App Store), τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εμπειρίας χρήστη (UX) και αξιοσημείωτες κριτικές. Θα μπορούσατε ακόμη να φτιάξετε ένα πίνακα ανταγωνιστών για να καθορίσετε τον τρόπο σύγκρισης της εφαρμογής σας. Βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή σας δεν επαναλαμβάνει τα κακώς δημιουργούμενα χαρακτηριστικά ή στοιχεία εμπειρίας χρηστών, που έχουν αξιολογηθεί αρνητικά. Σκεφτείτε τι θα κάνει την εφαρμογή σας να ξεχωρίζει σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές σας. Αυτές είναι σημαντικές εκτιμήσεις που πρέπει να επηρεάζουν ολόκληρη την προσέγγισή σας στο Marketing.

ε) Δημιουργήστε μια ιστοσελίδα για την εφαρμογή σας:
Οι ιστοσελίδες για εφαρμογές κινητών είναι η νούμερο ένα πηγή εγκατάστασης εφαρμογών. Η δημιουργία, επίσης, ενός teaser βίντεο για το προϊόν σας είναι συνήθης πρακτική. Μόλις αποκτήσετε ένα βίντεο για την ιστοσελίδα σας, μπορείτε να ανακυκλώσετε το περιεχόμενο τοποθετώντας το στο κατάστημα εφαρμογών, σε κοινωνικές πλατφόρμες ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε για διαφημίσεις με πληρωμή. Εκτός από την δημιουργία εντυπώσεων και αναμονής γύρω από την εφαρμογή σας, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε μια πρώιμη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO). Όταν δημιουργείτε την ιστοσελίδα σας, συλλέγετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να μπορείτε να ενημερώσετε τους ακόλουθούς σας και να τους ενημερώσετε πότε ξεκινά η εφαρμογή σας ή όταν έχετε νέες ενημερώσεις και λειτουργίες. Είναι επίσης ωφέλιμο να προβάλλετε κριτικές 5 αστέρων στην ιστοσελίδα σας. Βεβαιωθείτε ότι τα σχόλια είναι αυθεντικά ή αλλιώς η μάρκα σας θα φαίνεται αναξιόπιστη.

ζ) Πρωτοβουλίες προσέγγισης:
Μια από τις πιο παραληφθείσες πτυχές του Marketing ενός νέου προϊόντος για κινητά είναι οι πρωτοβουλίες προβολής, επικοινωνώντας με Social Media influencers και bloggers, ώστε να παρέχουν ειλικρινείς και αξιόπιστες κριτικές και να δημιουργούν backlinks. Δημιουργήστε μια λίστα με επαφές που σχετίζονται με τη βιομηχανία ή την εξειδικευμένη αγορά που σας ενδιαφέρει. Διατηρήστε το μήνυμά σας συνοπτικό και με σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα σας. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ενδιαφέρονται να γράψουν για την εφαρμογή σας ή να την διαφημίσουν, θα έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.

η) Διαφημιστείτε στα Social Media:
Το Facebook, το Instagram, το Twitter, το LinkedIn, το Pinterest και άλλες κοινωνικές πλατφόρμες σας επιτρέπουν να επεκτείνετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο και να επικοινωνείτε άμεσα με το κοινό-στόχο σας. Αν η εφαρμογή σας στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, προσδιορίστε τις κοινωνικές πλατφόρμες που είναι πιο δημοφιλείς σε ανθρώπους σε αυτό το δημογραφικό στοιχείο και εστιάστε σε αυτές.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξετάσει τα εξής:
– είναι σαφές ότι έχετε μια εφαρμογή από την πρώτη ματιά του λογαριασμού σας;
– είναι προφανής ο σκοπός της εφαρμογής;
– υπάρχει σύνδεσμος για να το κατεβάσει κάποιος ενδιαφερόμενος;

Δημοσιεύστε ενημερώσεις της εταιρείας και λειτουργίες που θα ενθουσιάσουν τους οπαδούς σας και θα αυξήσουν την αναμονή τους για την κυκλοφορία της εφαρμογής σας. Δημιουργήστε ένα hashtag και χρησιμοποιήστε το σε δημοσιεύσεις όταν χρειάζεται. Δημοσιεύστε και μοιραστείτε όχι μόνο διαφημιστικό, αλλά και διασκεδαστικό περιεχόμενο που σχετίζεται με την εφαρμογή σας, προκειμένου να δημιουργήσετε μια κοινότητα πίσω από αυτήν.
Στην Best Cybernetics γνωρίζουμε τα πάντα για το Digital Marketing και το πώς να κάνουμε viral το brand σας και την εφαρμογή σας. Εμπιστευτείτε μας και θα εκτοξεύσουμε την εφαρμογή σας και ταυτόχρονα και τις πωλήσεις σας.

θ) Δημιουργήστε σωστό περιεχόμενο για Marketing:
Ξεκινήστε να γράφετε ένα blog μήνες πριν από την κυκλοφορία της εφαρμογής. Όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσετε, θα έχετε ήδη κατοχυρώσει μια θέση στην αγορά. Ξεκινήστε απλά και δημοσιεύστε αρχικά για να δηλώσετε την εκκίνησή σας, καυχηθείτε για τις λειτουργίες της εφαρμογής, δείξτε εικόνες και βίντεο.

Ακολουθούν διάφορα πλεονεκτήματα του Content Marketing:
– ρυθμίστε την κυκλοφορία, τις μετατροπές επισκέπτη σε πελάτη και την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας
– δημιουργήστε brand γύρω από την εφαρμογή σας
– δημιουργήστε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία
– το περιεχόμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για e-mail Marketing, ώστε να επανασυνδεθείτε με τις επαφές σας, ή για τα κοινωνικά δίκτυα.

Μείνετε συντονισμένοι για το 2ο ΜΕΡΟΣ του Marketing για την mobile εφαρμογή της επιχείρησή σας. Για οποιεσδήποτε απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

 

Βρείτε μας στα Social Media!

[fusion_social_links icons_boxed=”” icons_boxed_radius=”” color_type=”brand” icon_colors=”” box_colors=”” tooltip_placement=”” blogger=”” deviantart=”” digg=”” dribbble=”” dropbox=”” facebook=”https://www.facebook.com/BestCybernetics/” flickr=”” forrst=”” googleplus=”” instagram=”https://www.instagram.com/bestcybernetics/” linkedin=”” myspace=”” paypal=”” pinterest=”https://gr.pinterest.com/becybernetics/” reddit=”” rss=”” skype=”” soundcloud=”” spotify=”” tumblr=”” twitter=”https://twitter.com/bestcybernetics” vimeo=”” vk=”” whatsapp=”” xing=”” yahoo=”” yelp=”” youtube=”https://www.youtube.com/channel/UCZzBYm5BDycIg0ZxjyR4gyA?view_as=subscriber” email=”” show_custom=”no” alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_social_links]

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.