5 Σεπτεμβρίου, 2019 George

Πως να επιλέξεις domain name!

Πως να επιλέξεις domain name!

Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το blogging ή να ασχοληθείς με τη δημιουργία ενός site για την επιχείρησή σου, θα χρειαστείς αρκετό brainstorming, έρευνα και δουλειά, μέχρι να δημοσιεύσεις την ιστοσελίδα σου online. Στην διαδικτυακή σου πορεία, θα χρειαστεί επίσης να κάνεις πολλές επιλογές σχετικά με τη μορφή, τη δομή και τη λειτουργικότητα της σελίδας, που ακόμα και αν δε σε ικανοποιούν μελλοντικά, θα έχεις πάντα τη δυνατότητα να τις διορθώσεις ή να τις τροποποιήσεις.

Από την αρχή, όμως, είναι σημαντικό να επιλέξεις πολύ προσεκτικά το domain name, καθώς αυτό πρόκειται να αντιπροσωπεύσει το brand σου και να βοηθήσει στην αναγνωρισιμότητά του. Παράλληλα, αν συνδεθεί με το περιεχόμενό σου και θελήσεις αργότερα να το αλλάξεις, θα πρέπει να ακολουθήσεις μια πολύ προσεκτική διαδικασία γι’ αυτήν τη μετάβαση, ώστε να επηρεαστεί όσο γίνεται λιγότερο το SEO του site σου.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές πρακτικές για να διαλέξεις το κατάλληλο domain name, ώστε να ξεκινήσεις με τον καλύτερο τρόπο την online παρουσία σου και να μπορέσεις να ξεχωρίσεις!

Βήμα 1: Διάλεξε ένα μικρό και ξεκάθαρο domain name

Φρόντισε το domain name σου να είναι μικρό και ορθογραφικά ξεκάθαρο, ώστε ο χρήστης να μπορεί να το θυμηθεί ή, ακόμα κι αν δεν το έχει απομνημονεύσει, να μπορεί να το εντοπίσει εύκολα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Θα ήταν προτιμότερο να διαμορφώσεις ένα domain name που θα περιλαμβάνει μέχρι 8-9 χαρακτήρες και δε θα περιέχει συντμήσεις λέξεων (πχ. “u” αντί για “you”).

Επίσης, αν το domain name σου αποτελείται από ελληνικές λέξεις, κράτα απλή την ορθογραφία τους στους λατινικούς χαρακτήρες, ώστε να είναι ευκολότερο για το χρήστη να το αποστηθίσει.

Βήμα 2: Επίλεξε τη σωστή κατάληξη

Κι εδώ χρειάζεται αρκετή σκέψη και προγραμματισμός πριν πάρεις την απόφασή σου. H πρώτη σε προτιμήσεις κατάληξη παγκοσμίως εξακολουθεί να είναι το .COM. Είναι η πρώτη κατάληξη με την οποία θα σκεφτεί κάποιος χρήστης ότι έχει κατοχυρωθεί ένα domain. Kαλό θα ήταν όμως, να αναλογιστείς αν ταιριάζει στη δική σου περίπτωση, και να μην το επιλέξεις απλά επειδή είναι μια δημοφιλής κατάληξη. Είναι απαραίτητο, πριν κάνεις την επιλογή σου, να αναρωτηθείς ποιοι είναι οι χρήστες στους οποίους θέλεις να στοχεύσεις.

Αν, για παράδειγμα, το blog ή το site σου είναι στα ελληνικά, άρα και το κύριο κοινό σου είναι χρήστες από την Ελλάδα, θα ήταν προτιμότερο να επιλέξεις μια .GR κατάληξη. Κάτι τέτοιο θα προσανατολίσει πιο άμεσα το χρήστη, σχετικά με τη γλώσσα, όταν δει το site σου, ενώ θα σε βοηθήσει και στο SEO για μία καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης στην περιοχή σου.

Αντίθετα, αν το κοινό στο οποίο θέλεις να απευθυνθείς εκτείνεται και έξω από την Ελλάδα, θα ήταν πιο χρήσιμο ένα .COM ή ένα .EU domain name. Παράλληλα, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις και μία πιο συγκεκριμένη κατάληξη, αν η δραστηριότητά σου καλύπτεται από κάποιο new gTLD, όπως το .CLUB, .PARTS κλπ. Έτσι, θα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη για τον επισκέπτη η θεματική του site σου, απλά και μόνο από το domain name!

Υπάρχει, βέβαια, και η δυνατότητα αγοράς πολλαπλών καταλήξεων, τις οποίες μπορείς να ανακατευθύνεις σε ένα μόνο site. Μην υπερβάλλεις, όμως, στις επιλογές σου: φρόντισε να επιλέξεις αυτές που πραγματικά θεωρείς ότι αξίζει να αγοράσεις, ώστε να μειώσεις την πιθανότητα δημιουργίας duplicate content χρησιμοποιώντας 301 redirects προς την κύρια κατάληξη. Έτσι θα αποφύγεις την πιθανότητα το site σου να θεωρηθεί ως spam, ενώ παράλληλα δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η κατάταξή του στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Βήμα 3: Χρησιμοποίησε keywords στο domain name σου

Αν έχεις εξασφαλίσει ένα προσεγμένο και έγκυρο περιεχόμενο για το site ή το blog σου, η ύπαρξη ενός keyword στο domain name θα βοηθήσει πολύ στο SEO. Αντίθετα, με χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο, το ίδιo domain με keyword ίσως φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τα κριτήρια στην αναζήτηση είναι πια πολύ αυστηρότερα και με γνώμονα την ποιότητα! Η επιλογή των λέξεων που θα αποτελέσουν το domain name σου πρέπει να είναι προσεκτική και το περιεχόμενό σου με όσο γίνεται μεγαλύτερη αξία.

Βήμα 4: Σύνδεσε το domain name με το brand σου

Αν διατηρείς μια επιχείρηση και θέλεις να δημιουργήσεις την online παρουσία της, σκέψου ότι το domain name που θα επιλέξεις είναι ακόμη ένα εργαλείο διαφήμισης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ανταποκρίνεται ξεκάθαρα στο brand σου.To brand είναι αυτό με το οποίο οι χρήστες θα μπορέσουν να εντοπίσουν, να θυμηθούν και να συσχετίσουν την επιχείρησή σου online.

Η σημασία αυτής της σύνδεσης είναι τόσο σπουδαία, που θα έπρεπε να έχει τη ρίζα της ακόμα και στην επιλογή του brand name σου. Καλό θα ήταν να αποφασίσεις το brand σου και το domain name σου σχεδόν ταυτόχρονα. Αν, παρόλα αυτά, δεν είναι διαθέσιμο το ακριβές domain name που επιθυμείς, μπορείς να προσθέσεις μια μικρή διευκρίνιση σχετικά με το αντικείμενό σου. Για παράδειγμα, αν αφορά μία εφαρμογή, μπορείς να προσθέσεις στο τέλος τη λέξη app, ενώ αν πρόκειται για βιβλιοπωλείο, τη λέξη books.

Χρησιμοποιώντας το brand σου μέσα στο domain name, διευκολύνεις τον πελάτη σου στο να θυμηθεί την ηλεκτρονική σου διεύθυνση, ενώ, σε περίπτωση που δεν την γνωρίζει είναι πολύ πιθανό να υποθέσει ότι θα αποτελείται από το όνομα της επιχείρησής σου.

Τέλος, φρόντισε να διατηρήσεις το ίδιο όνομα που έχεις επιλέξει για domain name και στις σελίδες των social media που θα επιλέξεις να δραστηριοποιηθείς. Άλλωστε, η διαδικασία είναι δωρεάν, οπότε καλύτερα να εξασφαλίσεις τους λογαριασμούς στα social media πριν ακόμα κατοχυρώσεις το domain name σου.

Βήμα 5: Ανταποκρίσου στo Word of Mouth

Θα ήταν προτιμότερο αν στο domain name που τελικά θα επιλέξεις, δεν συμπεριλάβεις αριθμούς ή hyphens (-). Οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες συνήθως μπερδεύουν τους χρήστες: οι μεν αριθμοί μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο αν συναντώνται σαν ψηφία ή ολογράφως, ενώ στην περίπτωση των hyphens είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθούν σε λάθος σημεία ή και καθόλου όταν ο χρήστης πληκτρολογήσει το domain για να ανοίξει το site σου.

Βήμα 6: Χρησιμοποίησε ένα εργαλείο αναπαραγωγής domain name

Αν δεν μπορείς να καταλήξεις εύκολα στην επιλογή ενός domain name, θα σου πρότεινα να συμβουλευτείς έναν generator για domains. Καλά παραδείγματα αποτελούν το Wordoid και το Domain Puzzler, στο οποίο μπορείς να εισάγεις τις λέξεις που σε ενδιαφέρουν και να πάρεις τις ανάλογες προτάσεις για domain names.

Βήμα 7: Μίλα με τους φίλους σου και κάνε το τεστ τηλεφώνου

Αφού καταλήξεις σε μία λίστα με πιθανά domain names, μοιράσου με φίλους και συνεργάτες τις σκέψεις και τις ιδέες σου. Δοκιμάζοντας τις ιδέες σου σε ανεπηρέαστα άτομα, είναι πιθανό να σου παρέχει ένα πολύ χρήσιμο feedback και να διαπιστώσεις την απήχηση που έχουν οι επιλογές σου. Δες αν οι χρήστες μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς αντιπροσωπεύει, αλλά και κατά πόσο μπορούν να το θυμηθούν.

Η επιλογή domain name είναι πολύ σημαντική διαδικασία και οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να το επιλέξεις εύκολα και γρήγορα! Aν χρειάζεσαι βοήθεια στην επιλογή ενός τέλειου domain name μην διστάσεις να Επικοινωνήσεις Μαζί μας!

Βρείτε μας στα Social Media!

[fusion_social_links icons_boxed=”” icons_boxed_radius=”” color_type=”brand” icon_colors=”” box_colors=”” tooltip_placement=”” blogger=”” deviantart=”” digg=”” dribbble=”” dropbox=”” facebook=”https://www.facebook.com/BestCybernetics/” flickr=”” forrst=”” googleplus=”” instagram=”https://www.instagram.com/bestcybernetics/” linkedin=”” myspace=”” paypal=”” pinterest=”https://gr.pinterest.com/becybernetics/” reddit=”” rss=”” skype=”” soundcloud=”” spotify=”” tumblr=”” twitter=”https://twitter.com/bestcybernetics” vimeo=”” vk=”” whatsapp=”” xing=”” yahoo=”” yelp=”” youtube=”https://www.youtube.com/channel/UCZzBYm5BDycIg0ZxjyR4gyA?view_as=subscriber” email=”” show_custom=”no” alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_social_links]

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.