8 Απριλίου, 2021 George

Πως μπορεί το Copywriting να αυξήσει τις πωλήσεις μου;

Στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας μελετήσαμε το γιατί το Copywriting αξίζει. Σε περίπτωση που το χάσατε (κακώς …), το Copywriting αφορά την κατάλληλη αξιοποίηση των σωστών λέξεων σε μια ιστοσελίδα / διαφήμιση / email, έτσι ώστε να “οδηγούνται” καλύτερα οι χρήστες και να δημιουργούνται περισσότερες πωλήσεις.
Υπάρχει περίπτωση να έχετε ένα πολύ “δυνατό” προϊόν ή υπηρεσία, αλλά οι άνθρωποι να μην ενδιαφερθούν ή να μην πειστούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας. Εδώ έρχεται το Copywriting, για να σας βοηθήσει. Πως μπορούμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας, όμως μέσω του Copywriting;

Ο οδηγός AIDA

Ο οδηγός που πρέπει να ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό copy, είναι ο AIDA. Αυτός είναι ένας (old, but gold) οδηγός που οι copywriters χρησιμοποιούν, ώστε να οδηγούν τον χρήστη στην πραγματοποίηση μιας αγοράς. Ο οδηγός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού: σε μια ιστοσελίδα, σε μια διαφήμιση στο Instagram, σε ένα email ή ακόμα και σε κάποιο podcast.
Ο οδηγός AIDA χωρίζεται σε 4 στάδια:
AIDA Model Funnel, Best Cybernetics

Attention (προσοχή)

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να τραβήξετε την προσοχή του κοινού σας. Για να το κάνετε αυτό:

  • Μελετήστε πολύ προσεκτικά το κοινό σας. Ποιος θα ενδιαφερθεί τελικά για το προϊόν ή την υπηρεσία σας;
  • Δημιουργήστε την persona του δυνητικού πελάτη σας. Ποια είναι τα σημεία πόνου του, ποια λύση επιθυμεί; Πως θα τον βοηθήσει αυτή η λύση;

Μπορείτε να τραβήξετε την προσοχή τους χρησιμοποιώντας έναν τίτλο, μια εικόνα ή ένα video που “μιλάει” στα παραπάνω. Προσοχή, όμως: πρέπει πάντα να δημιουργείτε περιεχόμενο σχετικό με το προϊόν / υπηρεσία που πουλάτε.

Interest (ενδιαφέρον)

Ωραία, καταφέρατε να δημιουργήσετε περιεχόμενο για να προσελκύσετε την προσοχή του κοινού σας. Τώρα, για να τους καθοδηγήσετε στο επόμενο στάδιο της πώλησης, πρέπει να διατηρήσετε την προσοχή τους. Έχετε (περίπου) 8 δευτερόλεπτα για να το καταφέρετε αυτό.
Πως, λοιπόν, διατηρούμε την προσοχή του κοινού μας; Λόγω της εμπεριστατωμένης ανάλυσης που κάναμε στις αρχές του προηγούμενου βήματος, ξέρουμε ποιος είναι ο πελάτης μας. Παρουσιάστε τους κάτι ενδιαφέρον και μοναδικό (σχετικό με τα σημεία πόνου τους), ώστε να δημιουργήσετε ενδιαφέρον για αυτό που ακολουθεί. Μιλήστε τους με προσωπικό τόνο, λες και απεθύνεστε μόνο σε αυτούς.

Desire (επιθυμία)

Ήρθε η ώρα να δείξετε στο κοινό σας την τέλεια λύση στο πρόβλημά τους. Παρουσιάστε τα οφέλη της λύσης που προτείνετε και εξηγήστε τους τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξετε τη ζωή τους.
Για να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μεθόδους: φωτογραφίες πριν και μετά, στατιστικά στοιχεία και δεδομένα, κριτικές και σχόλια υπάρχοντων πελατών ή ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Action (δράση)

Για να “κλείσετε το deal” αρκεί να δείξετε στον χρήστη τον τρόπο με τον οποίο θα κερδίσει όλα αυτά τα παραπάνω οφέλη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό, όπως το να:

  • δημιουργήσετε μια αίσθηση επείγοντος: Η προσφορά μας λήγει αυτήν την Πέμπτη ή Έκπτωση 20% για τις επόμενες 100 παραγγελίες
  • δημιουργήσετε call-to-action κουμπιά: Προσθήκη στο καλάθι ή Αγοράστε τώρα

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε τη διαδικασία αυτή όσο το δυνατόν πιο απλή. Τέλος, προσπαθήστε να διαχωρίσετε αυτά τα κουμπιά από το υπόλοιπο κείμενο, με την χρήση (π.χ.) αντίθετων χρωμάτων από αυτά που χρησιμοποιείτε στο υπόλοιπο κείμενο / γραφιστικό.
CokeZeroSugar AIDA Copywriting, Best Cybernetics

Παράδειγμα: Coca Cola

Στην Coca Cola χρησιμοποιούν τον οδηγό AIDA εδώ και χρόνια.
Η εταιρία προσελκύει την προσοχή, προωθώντας το μήνυμά της σε διάφορα μέσα. Είναι συνηθισμένο να βρίσκετε διαφημίσεις της στο διαδίκτυο (social media), στην τηλεόραση, στην οθόνη του κινηματογράφου και σε πολλά άλλα μέρη.
Δημιουργεί ενδιαφέρον αναφέροντας τα συστατικά των ποτών της σε κάθε διαφήμιση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για προϊόντα, όπως η Coca Cola Zero. Είμαι σίγουρος πως έχετε ακούσει για το πόσο γευστική είναι παρά την έλλειψη θερμίδων.
Η επιθυμία δημιουργείται με την παρουσίαση της ικανοποίησης που προσφέρει η Coca Cola στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, η Coca Cola Zero, σας επιτρέπει να απολαύσετε ένα πολύ γευστικό ποτό, διατηρώντας παράλληλα την φόρμα σας σε πολύ καλό επίπεδο. Οι πιο πρόσφατες διαφημίσεις της, δείχνουν fit ανθρώπους να πίνουν Coca Cola, το οποίο έχει σκοπό να δημιουργήσει την αντίστοιχη επιθυμία και σε εσάς.
Όσον αφορά την δράση, μπορείτε να βρείτε μια Coca Cola παντού. Σε παντοπωλεία, περίπτερα, κινηματογραφικές αίθουσες, ακόμα και σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης.


Αυτός είναι ο τρόπος, λοιπόν, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Copywriting για να δημιουργήσετε πωλήσεις. Εάν σας φαίνεται περίπλοκο ή χρονοβόρο, η ομάδα της Best Cybernetics είναι εδώ για εσάς. Αναλαμβάνουμε να δημιουργήσουμε το copy της διαφήμισης ή της ιστοσελίδας σας, ώστε να δείτε γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα. Οπότε, επικοινωνήστε μαζί μας και πάμε να rockάρουμε στον κόσμο του διαδικτύου.

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

 

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.