11 Μαΐου, 2022 George

Πως να αφηγηθείτε μια συναρπαστική ιστορία για το brand σας

Τα τελευταία χρόνια, μια νέα buzzword έχει εισέλθει στο χώρο του Content Marketing. Προς έκπληξη όλων, δεν περιλαμβάνει ούτε το “virtual” ούτε το “intelligence”. Αντ ‘αυτού,  περιλαμβάνει την απαρχή του marketing. Μιλάμε, φυσικά, για το Storytelling.
Το storytelling είναι μια νέα & συναρπαστική ευκαιρία για όλους τους content creators. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι “προγραμματισμένος” να ανταποκρίνεται καλά σε μια όμορφη αφήγηση. Η νευροεπιστήμη αποδεικνύει, ότι η αφήγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή των ανθρώπων, να μείνετε χαραγμένοι στις μνήμες τους και να δημιουργήσετε στενούς & προσωπικούς δεσμούς μαζί τους.
Ωστόσο, δεδομένου ότι έχουμε αφιερώσει την πλειονότητα του χρόνου μας στο να βελτιστοποιούμε το περιεχόμενό μας με βάση τους αλγόριθμους (π.χ. Facebook, Google), η αρχή θα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Για να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την δημιουργικότητά σας και να βγείτε από την αδράνεια, η Best Cybernetics δημιούργησε ένα mini-οδηγό σχετικά με τις βασικές αρχές του brand storytelling. Είστε έτοιμοι να μπείτε στο χορό των αφηγήσεων;

Τι είναι το brand storytelling;

Το brand storytelling αφηγείται την σειρά των γεγονότων που πυροδότησαν την έναρξη της εταιρίας σας και εκφράζει το πώς αυτή η ιστορία εξακολουθεί να σας “οδηγεί” έως και σήμερα. Ακριβώς όπως στα αγαπημένα σας βιβλία & στις αγαπημένες σας ταινίες, εάν μπορείτε να δημιουργήσετε μια συναρπαστική ιστορία, το κοινό σας θα θυμάται ποιος είστε, θα αναπτύξει ενσυναίσθηση για εσάς, θα γίνει μέλος της ευρύτερης κοινότητάς σας και, τελικά, θα ενδιαφερθεί για εσάς.

Πώς να αφηγηθείτε μια ιστορία για το brand σας

1. Επισημάνετε την σύγκρουση στην ιστορία σας

Διαβάστε την παρακάτω ιστορία:

Ένα νεαρό κορίτσι φορώντας ένα κόκκινο μαντήλι στο κεφάλι, πηγαίνει να δώσει στην άρρωστη γιαγιά της φαγητό & μερικά φάρμακα. Καθώς διασχίζει το δάσος για να πάει στο σπίτι της γιαγιάς της, περνάει μπροστά από ένα λύκο. Ανταλλάσσουν ένα ελαφρώς άβολο χαμόγελο (σαν δύο συνάδελφοι που συναντιούνται τυχαία στο δρόμο) και το κοριτσάκι φτάνει στο σπίτι της γιαγιάς της χωρίς ούτε μια γρατσουνιά. Αφού φάγανε μεσημεριανό, παίξανε Cluedo. Η γιαγιά κέρδισε [spoiler alert], αποκαλύπτοντας ότι ο συνταγματάρχης Mustard σκότωσε τον κ. Boddy στην αίθουσα του μπιλιάρδου χρησιμοποιώντας ένα κηροπήγιο – τι σοκ! Το νεαρό κορίτσι έφυγε νωρίς το απόγευμα και επέστρεψε σπίτι της σώα & αβλαβής. Τέλος.

Λοιπόν, πως σας φάνηκε αυτή η ιστορία; Σας κράτησε σε αγωνία μέχρι το τέλος; Για κάποιο λόγο αυτή η ιστορία δεν σας εντυπωσίασε, σωστά; Αυτό συμβαίνει, επειδή δεν υπάρχει καμία σύγκρουση. Πέρα από το έντονο παιχνίδι Cluedo, δεν διακυβεύεται τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει ένταση. Ο λύκος δεν προσπάθησε να φάει το κορίτσι. Δεν πήγε καν στο σπίτι της γιαγιάς, ούτε αναγνώρισε την Κοκκινοσκουφίτσα.
Ο πυρήνας μιας καλής ιστορίας είναι η υπερνίκηση των αντίξοων συνθηκών από τον πρωταγωνιστή. Εάν, λοιπόν, δεν παρουσιάζεται κάποια σύγκρουση, τότε δεν υπάρχει δραματικό ή συναισθηματικό ταξίδι με το οποίο μπορούν να ταυτιστούν οι άνθρωποι. Το συναισθηματικό ταξίδι είναι αυτό που θα τραβήξει την προσοχή τους και θα τους εμπνεύσει.
Δυστυχώς, στον κόσμο των επιχειρήσεων, τα περισσότερα brands φοβούνται να αποκαλύψουν οποιαδήποτε δυσκολία ή σύγκρουση έχουν αντιμετωπίσει. Πιστεύουν πως με το να αφηγούνται μια ιστορία για την συνεχή ανάπτυξη της εταιρίας τους (hockey stick), οι άνθρωποι θα θεωρήσουν πως είναι η καλύτερη λύση της αγοράς. Νομίζουν, ότι τυχόν αντιξοότητες κατά τη διάρκεια της ιστορίας της εταιρίας τους θα εκθέσουν τις ατέλειές της, αποτρέποντας τους πιθανούς πελάτες να αγοράσουν από αυτήν.
Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των εταιριών (ή μάλλον ειδικά των εταιριών), έχουν ελαττώματα. Επιπλέον, οι άνθρωποι δεν ταυτίζονται με την τελειότητα. Ταυτίζονται με το συναισθηματικό ταξίδι του να βιώνεις τις αντιξοότητες, να τις αντιμετωπίζεις και, τελικά, να τις ξεπερνάς. Διότι, με λίγα λόγια, αυτός είναι ο κύκλος της ζωής.
Η σύγκρουση είναι το κλειδί για την αφήγηση συναρπαστικών ιστοριών. Γι ‘αυτό, πρέπει να είστε περήφανοι για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εταιρία σας και να τις αναφέρετε. Όσο πιο ειλικρινείς είστε σχετικά με τις αδυναμίες σας, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα σας σεβαστούν και θα ταυτιστούν με το brand σας.
Conflict Resolution In The Workplace700x525 1 1, Best Cybernetics

2. Μην ξεχάσετε το status quo & την λύση

Η σύγκρουση δεν είναι το μόνο πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσετε, όταν δημιουργείτε την ιστορία του brand σας. Το storytelling έχει ακόμα δύο θεμελιώδη στοιχεία: το status quo & την λύση.
Το status quo είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωταγωνιστής (το brand σας) στην αρχή. Μια σύγκρουση διαταράσσει αυτήν την αρχική κατάσταση και θέτει κάτι σε κίνδυνο, αναγκάζοντας τον πρωταγωνιστή να ψάξει ενεργά για μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Η λύση περιγράφει το πώς ο πρωταγωνιστής λύνει το πρόβλημα, δίνοντας στο κοινό σας μια συναισθηματική “αποζημίωση”.
Εν ολίγοις, η δομή της ιστορίας της επωνυμίας σας θα πρέπει να έχει την εξής μορφή: status quo, σύγκρουση και λύση. Είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται.
Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα μιας καλής ιστορίας ενός brand;

Παράδειγμα brand storytelling: Unthikable Media

H Unthinkable Media είναι ένα Creative Agency που παράγει πρωτότυπα podcast με βάση την αφήγηση για B2B brands. Η αποστολή τους είναι να δημιουργήσουν αναζωογονητικές & διασκεδαστικές εκπομπές για να αποκτήσουν και να διατηρήσουν την προσοχή των ανθρώπων.
Αυτή είναι η ιστορία τους:

  • Status Quo
    Ως κατασκευαστές, αλλά και marketers, θέλουμε την προσοχή του κοινού μας, και έτσι για χρόνια, επικεντρώσαμε τις προσπάθειές μας στην απόκτησή του.
  • Σύγκρουση
    Την σημερινή εποχή, λόγω του ευκόλως & άμεσα προσβάσιμου περιεχομένου, αλλά και των ατελείωτων επιλογών σε σχεδόν κάθε niche αγορά, ο αγοραστής έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο. Έτσι, επιλέγει μόνο εμπειρίες που απολαμβάνει πραγματικά. Εν ολίγοις, δεν αρκεί πλέον απλώς προσελκύουμε την προσοχή του κοινού μας.
  • Λύση
    Πρέπει να διατηρήσουμε την προσοχή τους. Αυτός είναι ο νέος μας στόχος. Πρέπει να εστιάσουμε στην προσέλκυση συνδρομητών και στη δημιουργία κοινοτήτων, όχι στις εμφανίσεις και την επισκεψιμότητα. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε γίνεται εφικτό και ευκολότερο, όταν το κοινό μας ξοδεύει αρκετά λεπτά (ή ακόμα και ώρες) μαζί μας, όχι απλά μερικά δευτερόλεπτα. Μην τραβάτε απλώς την προσοχή. Διατηρήστε την.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να πείτε την πραγματική ιστορία του brand σας. Πρέπει να μιλάτε με γεγονότα και όχι με μυθοπλασία. Μην επικεντρωθείτε μόνο στην ανάπτυξη της εταιρίας σας. Η απλή αναφορά των νικών ή των σημαντικών project που έχετε αναλάβει (αυτό που κάνει κάθε brand, δηλαδή) δεν θα εντυπωσιάσει ποτέ τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι συνδέονται & εμπνέονται με το δύσκολο ταξίδι της επιδίωξης ενός στόχου, της πτώσης και, τελικά, της εύρεσης μιας σταθερής πορείας προς την επιτυχία.
Εάν όλα αυτά σας φαίνονται δύσκολα, επικοινωνήστε μαζί μας και ας φτιάξουμε μια συναρπαστική ιστορία για το brand σας. Αυτή η ιστορία θα σας ακολουθεί παντού και σε όλα τα κανάλια, ώστε να μπορέσετε να την αφηγηθείτε με διαφορετικές μεθόδους σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Είστε έτοιμοι για ένα ακόμα ταξίδι με την Best Cybernetics;

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.