20 Αυγούστου, 2020 George

Πως τα social media άλλαξαν τον τουρισμό

Τα social media έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες επικοινωνούν με το κοινό τους. Η βιομηχανία του τουρισμού, ιδίως, με την άνοδο του διαδικτύου και την αυξημένη δημοτικότητα των social media, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό. Από τον τρόπο με τον οποίο οι ταξιδιώτες ερευνούν πιθανούς προορισμούς έως τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν μόλις φτάσουν στον προορισμό τους.

Στο σημερινό άρθρο της Best Cybernetics, αναφέρουμε 5 τρόπους με τους οποίους τα social media άλλαξαν τον τουρισμό. Ξεκινάμε;

1. Αλλαγή στον τρόπο έρευνας

Η πιο βαθιά επίδραση που έχουν μέχρι και σήμερα τα social media στον κλάδο του τουρισμού είναι οι διαδικτυακές κριτικές. Οι σημερινοί ταξιδιώτες ψάχνουν στο διαδίκτυο για να ερευνήσουν μελλοντικούς προορισμούς και καταλύματα. Αφού βρουν τον επιθυμητό προορισμό, το 89% των millennials σχεδιάζουν τις ταξιδιωτικές τους δραστηριότητες βάσει περιεχομένου που δημοσιεύτηκε από συνομηλίκους τους στο διαδίκτυο.

Από τα social media (όπως το Instagram) έως τις εφαρμογές για ταξίδια (όπως το TripAdvisor), οι χρήστες περιηγούνται στο διαδίκτυο για να εμπνευστούν για ταξίδια, αλλά και για να βεβαιωθούν για την επιλογή τους. Εκεί, μπορούν εύκολα να βρουν φωτογραφίες, check-in, βαθμολογίες και άλλα στοιχεία για κάθε πιθανό προορισμό. Τα σχόλια/κριτικές των επισκεπτών εξυπηρετούν την προεπισκόπηση της προσωπικής εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει ο κάθε προορισμός. Από το πρίσμα, όμως, του επισκέπτη και όχι του brand.

Όπως καταλαβαίνετε, το περιεχόμενο αυτό είναι προσιτό, έχει τη δύναμη να επηρεάσει και μπορεί να λειτουργήσει είτε ανασταλτικά είτε θετικά για τους προορισμούς.

GettyImages 871450678 5c704c2e46e0fb0001f87cad, Best Cybernetics

2. Άνοδος του social sharing

Οι άνθρωποι ανέκαθεν αγαπούσαν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο που έχουν τραβήξει στα ταξίδια τους. Αυτό που έκαναν τα social media είναι η διευκόλυνση και η επέκταση της ικανότητας των ανθρώπων να μοιράζονται τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες σε ένα ευρύ κοινό. Το 97% των millennials κοινοποιούν φωτογραφίες και βίντεο των ταξιδιών τους στο διαδίκτυο, δημιουργώντας έτσι ισχυρό peer-to-peer περιεχόμενο, που χρησιμεύει για να εμπνεύσει τους πιθανούς επισκέπτες.

Αυτό το trend δεν έχει περάσει απαρατήρητο. Πολλά ξενοδοχεία και θέρετρα δημιουργούν διαγωνισμούς στα social media και καμπάνιες για να προωθήσουν την κοινωνική δραστηριότητα των επισκεπτών τους. Με αυτό τον τρόπο, αντί να δείχνουν επαγγελματικές και “στημένες” φωτογραφίες του χώρου τους, δείχνουν συναισθήματα και εμπειρίες ανθρώπων. Στο κάτω κάτω αυτό δεν ψάχνουμε όλοι στα ταξίδια μας;

Social Media Stock Tiktok, Best Cybernetics

3. Βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών

Η εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των πελατών έχουν, επίσης, αλλάξει ως αποτέλεσμα της χρήσης των social media. Η συντριπτική πλειονότητα των brands έχουν παρουσία στα social media, που χρησιμεύει για να αναγνωρίζουν και – όταν είναι απαραίτητο – να παρέχουν βοήθεια σε μη-ικανοποιημένους πελάτες. Οι εταιρείες που ανταποκρίνονται στις κακές κριτικές με ειλικρίνεια αναπτύσσουν μια ισχυρή φήμη μεταξύ των υπάρχοντων και των δυνητικών πελατών.

Όταν οι χρήστες του Twitter (π.χ.) επικοινωνούν με ένα brand, περισσότεροι από τους μισούς περιμένουν απάντηση. Εάν μάλιστα πρόκειται και για κακή κριτική, ο αριθμός αυτός φτάνει το 75%. Η απάντηση σε κακές κριτικές και ερωτήσεις βοηθά στον εξανθρωπισμό του brand σας και δείχνει το πόσο πολύ εκτιμάτε τους σημερινούς και μελλοντικούς πελάτες σας.

Επιπλέον, τα social media μπορούν να χρησιμεύσουν ως εργαλείο για να μάθετε πληροφορίες σχετικά με τους καλεσμένους σας. Έρχονται για επέτειο ή για κάποια άλλη είδική περίσταση; Η ακρόαση των πελατών μέσω των social media μπορεί να βοηθήσει το brand σας να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία που σίγουρα θα ευχαριστήσει τους καλεσμένους σας.

Every Task A Customer Service Rep Must Do Opengraph, Best Cybernetics

4. Αναδιαμόρφωση των ταξιδιωτικών γραφείων

Τα social media είχαν, επίσης, σημαντικό αντίκτυπο στο μοντέλο λειτουργίας των ταξιδιωτικών γραφείων. Πλέον, είναι πολύ εύκολο να βρεις μόνος σου πληροφορίες για ένα προορισμό, αλλά και να κάνεις online κράτηση. Αυτό ανάγκασε τα ταξιδιωτικά γραφεία να στραφούν σε ένα πιο ψηφιακό μοντέλο.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία δεν είναι ξεπερασμένα, καθώς εξακολουθούν να είναι υπεύθυνα για το 55% των κρατήσεων σε αεροπορικά εισητήρια, το 77% σε κρουαζιέρες και το 73% σε ολοκληρωμένα πακέτα ταξιδιών. Ωστόσο, τα περισσότερα γραφεία έχουν αλλάξει την στόχευσή τους από προσωπικές σε διαδικτυακές εμπειρίες.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία που δουλεύουν με millennials θα πρέπει να λάβουν υπόψη την προτίμηση της γενιάς για «εμπειρίες έναντι υλικών». Αντί να προσπαθήσετε να κάνετε upselling (για διαμονή και καλύτερη θέση στο αεροπλάνο π.χ.), σκεφτείτε να παρουσιάσετε μοναδικές εμπειρίες, ικανές να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή ανάμνηση σε αυτούς.

Travel Agent, Best Cybernetics

5. Αλλαγή των προγραμμάτων αφοσίωσης

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι marketers, η απόκτηση νέων πελατών είναι πολύ πιο ακριβή από τη διατήρηση των υφιστάμενων. Τα προγράμματα αφοσίωσης έχουν γίνει βασικό κομμάτι του επιχειρηματικού μοντέλου των εταιρίων στον κλάδο του τουρισμού και τα social media είχαν τεράστια επίδραση σε αυτά. Πολλοί πελάτες κατανοούν ότι οι απόψεις που μοιράζονται στο δίκτυο τους έχουν τεράστια επιρροή. Ως αποτέλεσμα, οι επισκέπτες αισθάνονται ότι δικαιούνται επιβράβευση για αυτό το θετικό marketing που κάνουν. Περισσότερο από το 25% των millennials που συμμετέχουν σε προγράμματα επιβράβευσης είναι πολύ πιθανό να δημοσιεύσουν σχετικά με ένα brand σε αντάλλαγμα με πόντους επιβράβευσης.

Με τη ανάπτυξη τεχνολογιών που επιτρέπουν την παρακολούθηση της προσθήκης ετικετών (tags και hashtags) και της αναφοράς των brand στα social media, πλέον είναι πιο εύκολο από ποτέ για τα τουριστικά καταλύματα να ανακαλύψουν αφοσιωμένους επισκέπτες και να τους ανταμείψουν ανάλογα. Η κοινοποίηση εμπειριών στα social media μπορεί να ενσωματωθεί σε υπάρχοντα προγράμματα αφοσίωσης, ώστε να ενθαρρύνει την προώθηση του brand στα social media. Όταν οι αφοσιωμένοι επισκέπτες μοιράζονται τα προνόμια που προσφέρουν τα προγράμματα αφοσίωσης ενός brand, οι άλλοι επισκέπτες θα θέλουν και αυτοί να τα γευτούν.

Loyalty Rewards 1024x606 1, Best Cybernetics

Τα social media έχουν αλλάξει το τοπίο του marketing στη βιομηχανία του τουρισμού. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες καθορίζουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια βάσει των κριτικών και των social media. Καθιστούν, έτσι, την διαδικτυακή εξυπηρέτηση πελατών σημαντικό μέρος για την οικοδόμηση μιας θετικής φήμης για το brand.

Η Best Cybernetics, με μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι του social media marketing, είναι ο ιδανικός συνεργάτης κάθε επιχείρησης στη βιομηχανία του τουρισμού και μπορεί να σας εγγυηθεί άμεσα αποτελέσματα. Επικοινωνήστε μαζί μας και βρείτε το πακέτο που θα πάει την επιχείρησή σας στο επόμενο επίπεδο.

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.