14 Ιανουαρίου, 2021 George

Τι είναι το Viral Marketing?

Εάν θέλετε να “γίνει viral” η επιχείρησή σας, δεν σας κατηγορούμε καθόλου. Το brand awareness είναι ο νούμερο ένα στόχος των marketer που χρησιμοποιούν τα social media, αφού όλες οι επιχειρήσεις παγκοσμίως θέλουν το όνομα & το περιεχόμενό τους να εμφανίζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Tο viral marketing, λοιπόν, είναι η ιδανική ευκαιρία για να στείλετε το brand σας στο πάνθεον των top social media λογαριασμών.

Τι είναι το viral marketing;

Για να ξεκινήσουμε θα σας δώσουμε ένα γρήγορο ορισμό:
“Το viral marketing είναι ένα είδος προώθησης που βασίζεται στους ανθρώπους για τη δημιουργία του μηνύματος ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας”
Το marketing θεωρείται «viral» όταν το μήνυμα φτάνει στο σημείο να κοινοποιείται γενικά από τους ανθρώπους και όχι μόνο από το target group του εκάστοτε brand. Εάν επιτευχθεί αυτό, το περιεχόμενο σας θα βρίσκεται παντού.

Πώς λειτουργεί το viral marketing;

Το μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου viral marketing στα social media βασίζεται στη δημοτικότητα των memes. Και η δημοτικότητα των memes συμβαδίζει με τις αρχές που γίνονται viral.
Απλά σκεφτείτε πόσες δημοσιεύσεις με τον Baby Yoda ή άλλα memes εμφανιζονται από το πουθενά στο feed σας. Τα memes κοινοποιούνται και προωθούνται σαν τρελά, επειδή έχουν πλάκα και οι άνθρωποι ταυτίζονται μαζί τους συναισθηματικά.
Wendys Baby Yoda Retweet 1, Best Cybernetics
Δείτε για παράδειγμα την παραπάνω δημοσίευση. Τα Wendy’s χρησιμοποίησαν το tweet μιας κοπέλας που παρομοίασε τον Baby Yoda με τον εαυτό της όταν η μητέρα της της φέρνει φαγητό από τα Wendy’s. Ο χρήστης που δημιούργησε το μήνυμα, αλλά και όσοι έκαναν retweet, ταυτίστηκαν με τα συναισθήματα που προκαλεί ο Baby Yoda (cuteness κυρίως).
Το αποτέλεσμα ήταν πως πολλοί κοινοποίησαν το συγκεκριμένο tweet και πολύς κόσμος το είδε χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τον Baby Yoda ή τα Wendy’s (brand exposure). Οι περισσότεροι όμως ταυτίστηκαν με το περιεχόμενο.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν τα ίδια τα brands κάνουν viral marketing, αρκεί το περιεχόμενό τους να είναι χιουμοριστικό και να μπορούν οι άνθρωποι να ταυτιστούν μαζί του.
ΠΡΟΣΟΧΗ: πολλοί θα προσπαθήσουν να κάνουν viral marketing, αλλά λίγοι θα το καταφέρουν πραγματικά. Η εξειδικευμένη ομάδα Digital Marketing της Best Cybernetics μπορεί να σας βοηθήσει στην σωστή επιλογή περιεχομένου, ώστε να βελτιωθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

Ποια είναι τα (βασικά) χαρακτηριστικά μιας viral marketing καμπάνιας;

Παρότι τα viral μηνύματα & το περιεχόμενό τους ποικίλλουν από brand σε brand, υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά που οι περισσότερες καμπάνιες viral marketing εμπεριέχουν:

 • Είναι οργανικές
  Reality check: το αν κάτι κοινοποιείται ή όχι, αποφασίζεται τελικά από τους ανθρώπους και όχι από εσάς. Το περιεχόμενο, λοιπόν, εξαπλώνεται οργανικά. Πολλές φορές, μπορεί απλά να βρεθείτε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή ή να έχετε πολύ καλά αντανακλαστικά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να παρακολουθείτε στενά τα social trends.
 • Έχουν ημερομηνία λήξης
  Αν και οι viral marketing καμπάνιες κάνουν πολύ μεγάλη εντύπωση στο κοινό, οι άνθρωποι έχουν κοντή μνήμη για τέτοιου είδους πληροφορίες, όπως είναι τα memes και οι τάσεις. Με το που εξασθενίσει ένα trend, αναζητάμε συχνά την επόμενη τρέλα που θα κατακλύσει το διαδίκτυο. Επειδή κάτι είναι hot τώρα δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει έτσι και για τα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα brands δεν εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το “Harlem Shake” ή το “Gangnam Style”.
 • Είναι “τολμηρές”
  Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει ένας εγγενής κίνδυνος που εμπλέκεται με τις viral marketing καμπάνιες. Όταν “γίνεσαι viral” κάνεις κάτι που τραβά την προσοχή του κοινού. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία, ούτε χωρίς ρίσκο.
  Δεν είναι όλες οι viral καμπάνιες αμφιλεγόμενες, αλλά τείνουν να είναι πιο τολμηρές. Και λέγοντας αυτό, αποκαλύπτουμε το μεγάλο μειονέκτημα του viral marketing: να γίνετε viral για λάθος λόγους.

Από πού να ξεκινήσετε με το viral marketing;

Αν θέλετε να “τρέξετε” μια viral marketing καμπάνια για το brand σας, τότε πρέπει να παρακολουθείτε πολύ στενά τα social trends (κυρίως μέσω twitter) και να έχετε την ταχύτητα & τα αντανακλαστικά, ώστε να δημιουργήσετε κάτι που θα γίνει viral.
Αυτό απαιτεί πολύ σκέψη & δημιουργικότητα. Η ομάδα της Best Cybernetics μπορεί να σας προτείνει ποια trends πρέπει να παρακολουθείτε, ανάλογα με το brand σας, αλλά και να σας βοηθήσει στο σωστό στήσιμο μιας τέτοιας καμπάνιας. Επικοινωνήστε μαζί μας και εκτοξεύστε το brand awareness της επιχείρησής σας.

“We create & promote brands, grow businesses, lead sales and ensure effectiveness & success”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.