30 Απριλίου, 2020 George

COVID-19 και ecommerce: 4 tips για να προσαρμόσεις την ψηφιακή στρατηγική σου

Ο COVID-19 έχει επηρεάσει αρκετά την αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά από την στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα απομόνωσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι εργαζόμενοι σε πολλές χώρες έχουν κληθεί να εργαστούν από το σπίτι τους και τα σχολεία έχουν κλείσει. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά εμπορικά καταστήματα πήρα την απόφαση να κλείσουν, αναγκάζοντας έτσι τους παραδοσιακούς καταναλωτές να στραφούν προς το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η Best Cybernetics έκανε μια μικρή έρευνα και παρουσιάζει μερικές από τις επιπτώσεις του COVID-19 στην αγορά του ecommerce, αλλά και 4 tips για να σε βοηθήσει προσαρμόσεις την Digital Marketing στρατηγική σου στα νέα δεδομένα.

Ποια προϊόντα επωφελούνται;

Λόγω του κλεισίματος πολλών σχολείων σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αναζητήσεις για την οικιακή εκπαίδευση και τον σχολικό εξοπλισμό έχουν αποκτήσει τεράστια δυναμική. Επίσης, συνήθως οι καταναλωτές αναζήτουν διαδικτυακά για έπιπλα κήπου τα Σαββατοκύριακα, όταν και έχουν ελεύθερο χρόνο, όμως η ζήτηση τους αυξήθηκε ραγδαία από τότε που εφαρμόστηκαν πιο αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μεγάλη άνοδος έχει παρατηρηθεί και στους ιστότοπους χειροτεχνίας, καθώς οι άνθρωποι που παραμένουν στο σπίτι προσπαθούν να διασκεδάσουν τα παιδιά τους και να τα κρατήσουν απασχολημένα με διάφορους τρόπους. Και φυσικά, η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών και της ψυχαγωγίας εκτοξεύτηκαν το τελευταίο διάστημα. Τόσο το Xbox, όσο και το Netflix έχουν δει αξιοσημείωτες αυξήσεις στην ζήτηση.

Netflix, Best Cybernetics

Ποια προϊόντα χάνουν την αξία τους;

Οι έμποροι προϊόντων μόδας έχουν χάσει πολλούς επισκέπτες αυτό τον καιρό. Σε τελική ανάλυση, ποιος αγοράζει ένα ρούχο μόνο και μόνο για να μείνει στο σπίτι; Ακόμα και μεγάλες μάρκες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Asos, βλέπουν πτώση λόγω του COVID-19.

Η βιομηχανία του τουρισμού είναι κατανοητό πως αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση. Η επισκεψιμότητα σε πολλούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους είναι αυξημένη, αλλά για τους λάθους λόγους. Οι περισσότερες επισκέψεις σχετίζονται με αιτήματα για ακύρωση κρατήσεων.

Hotels, Best Cybernetics

Πώς μπορούν να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις ecommerce στις αλλαγές;

Πολλές επιχειρήσεις θα επανεξετάζουν τους προϋπολογισμούς τους υπό το φως του COVID-19, με το Digital Marketing να είναι ο εύκολος στόχος για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν περικοπές. Σίγουρα υπάρχει ανάγκη να εργαστούμε πιο έξυπνα κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, αλλά είναι κρίσιμη στιγμή για τους εμπόρους να υιοθετήσουν στρατηγικές για να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμη κερδοφορία.

1. Αποτελεσματική διαχείριση του PPC (Pay Per Click) προϋπολογισμού:

Οι δηλώσεις σχετικά με την πλήρη απενεργοποίηση των PPC εκστρατειών, μια από τις κύριες πηγές εσόδων για πολλές εταιρείες, θα μπορούσαν σαφώς να είναι πολύ επιζήμιες. Αντ ‘αυτού, προσπάθησε να διαχειριστείς αποτελεσματικά τους λογαριασμούς σου, όπου είναι δυνατόν.

Αφαίρεσε τυχόν μη απαραίτητες λέξεις-κλειδιά με χαμηλά ποσοστά μετατροπών, όπου η ζήτηση ενδέχεται να μειωθεί. Εξοικονόμησε χρήματα για λέξεις-κλειδιά με μεγαλύτερα ποσοστά μετατροπών.

Η παύση των καμπανιών και η επανεκκίνηση θα σημαίνει επίσης υψηλότερα CPCs (Cost Per Click), καθώς οι καμπάνιες θα πρέπει να περάσουν πάλι από μια αρχική φάση εκμάθησης. Τα CPCs αυτή τη στιγμή πιθανότατα να είναι χαμηλότερα, καθώς πολλές επιχειρήσεις σταματούν την χρήση τους. Οπότε όσοι μπορούν, πρέπει να αρπάξουν αυτή την ευκαιρία.

Υπάρχουν επίσης και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ο δείκτης ποιότητας βασίζεται στο CTR (Click Through Rate) σου σε σχέση με τους άλλους στη δημοπρασία. Εάν οι άλλοι σταματήσουν να διαφημίζουν, μπορείς να αυξήσεις το CTR σου, το οποίο μακροπρόθεσμα θα βελτιώσει το δείκτη ποιότητας σου και θα μειώσει τα CPCs.

Το αντίστροφο ισχύει επίσης, οπότε πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν μπορείς απλά να απενεργοποιήσεις τις καμπάνιες και να τις συνεχίσεις μετά σαν να μην συνέβη ποτέ τίποτα!

2. Διατήρησε την οργανική απήχηση:

Όσον αφορά τη οργανική δραστηριότητα και απήχηση, το SEO (Search Engine Optimization) είναι σαφώς μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να απενεργοποιηθεί, όπως και η PPC στρατηγική. Η Google θα τροποποιήσει τους αλγορίθμους της τώρα περισσότερο από ποτέ, για να διασφαλίσει ότι το κοινό της λαμβάνει ακριβείς πληροφορίες. Οπότε με το να αγνοήσει τα βασικά κινδυνεύει να μειώσει μακροπρόθεσμα την οργανική απήχηση.

Η οργανική αναζήτηση είναι ένα από τα πιο βιώσιμα κανάλια σε οποιοδήποτε σενάριο. Οι άνθρωποι ψάχνουν συχνά στο διαδίκτυο, ίσως περισσότερο τώρα από ποτέ. Οι επιχειρήσεις με διαδικτυακές δυνατότητες πώλησης βρίσκονται σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη για να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε μια δύσκολη περίοδο για πολλούς.

Seo Man Searching On Computer Illustration 768x365 1, Best Cybernetics

3. Μοιράσου εμπειρίες μέσω ψηφιακού PR (Personal Relations):

Ναι, οι ειδήσεις είναι γεμάτες με ιστορίες για τον COVID-19, αλλά η ψηφιακή δραστηριότητα PR δεν πρέπει να σταματά ούτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Τώρα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με δημοσιογράφους για ενδιαφέρουσες ειδήσεις που αποσπούν την προσοχή από τα ευρύτερα (και δυσάρεστα συνήθως) νέα.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να διαβάσουν καλές ειδήσεις και να θέλουν απόδραση από την ρουτίνα που κυριαρχεί επί του παρόντος στα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι έχουν αναφέρει στα Social Media πολλές φορές ότι πρέπει να μοιράσουν χαμόγελα στους ανθρώπους.

Εάν η επιχείρησή σου μπορεί να προσφέρει συμβουλές για να βοηθήσει άλλες επιχειρήσεις και άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, να τους αποσπάσει την προσοχή ή να βάλει χαμόγελο στα πρόσωπά τους, αυτό είναι θεμιτό και πρέπει να ενθαρρυνθεί!

4. Ανέβασε χρήσιμο περιεχόμενο στα Social Media:

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα συνδεθούν και θα αφιερώσουν χρόνο στα Social Media, καθώς οι επαγγελματίες αρχίζουν να προσαρμόζονται στην ιδέα της δουλείας από το σπίτι. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να οραματιστείς εκ νέου τη στρατηγική σου στα Social Media, ή εάν δεν διαθέτεις, είναι μια καλή στιγμή για να αποκτήσεις.

Ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για brands που θέλουν να ανανεώσουν την κοινωνική τους στρατηγική και τα μηνύματα βάσει των τρεχουσών τάσεων.

α. Να είστε εξυπηρετικοί. Δώστε στους πελάτες αξιόπιστες και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα πράγματα που χρειάζονται. Να είστε αντικειμενικοί και σαφείς. Ενισχύστε την ιδέα του “Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.”
β. Βοηθήστε στη δημιουργία κοινοτήτων μεταξύ πελατών και βοηθήστε τους χρήστες να συνδεθούν, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
γ. Να είστε παρόντες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα: Οι συνήθειές μας εξελίσσονται και είναι σημαντικό να ενημερώσετε τους καταναλωτές ότι οι λύσεις που προσφέρετε είναι διαθέσιμες συνεχώς.
δ. Αναζητήστε άτομα που βοηθούν και βρείτε τρόπους για να τα υποστηρίξετε. Μπορεί να είναι υπάλληλοι, άτομα που χρησιμοποιούν τα προϊόντα σας ή άτομα που χρειάζονται υποστήριξη.
ε. Βρείτε τρόπους να βελτιώσετε τη ζωή των ανθρώπων, καθώς απομονώνουμε και καταπολεμούμε τόσο την πλήξη όσο και το άγχος.

Έτσι, παρόλο που όλοι αισθανόμαστε απομονωμένοι, τις επόμενες εβδομάδες δίνουμε στις επιχειρήσεις μας την ευκαιρία να γίνουν ακόμη πιο κοινωνικές.

Ετοιμάσου για αλλαγές

Οι συμβουλές που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο είναι ένας γενικός οδηγός για την προσαρμογή στις αλλαγές που ήρθαν μαζί με τον COVID-19. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει μια μοναδική προσέγγιση όσον αφορά την Digital στρατηγική. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οι έμποροι πρέπει να διασφαλίσουν πως τα brands τους είναι θα έτοιμα να κάνουν δουλειές στο διαδίκτυο, την ημέρα που η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα αρχίσει να αυξάνεται.

Κατά την διάρκεια όλης αυτής της φάσης δεν είσαι μόνος σου. Η εξειδικευμένη ομάδα της Best Cybernetics είναι εδώ για να σε βοηθήσει σε κάθε σου βήμα. Είτε με συμβουλές, είτε με την υλοποίηση ενεργειών δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις της Ελλάδας να σταθούν στα πόδια τους και να βγουν πιο δυνατές από αυτό. Εάν θες να μάθεις περισσότερα επικοινώνησε μαζί μας και οι ειδικοί μας θα φροντίσουν να λύσουν κάθε απορία σου.

“We create and promote brands, grow businesses, lead sales and ensure success and effectiveness. Trusts us!”

Creative Design
from Brooklyn

We welcome you to contact us for more information
about any of our products or services.